Üyeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız ufoss@dilogren.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Dilogren.com Forum Arşivi
Hollanda • Yabancı Dil • Eğitim • Yaşam Arşiv: 2021 ve öncesi
Sponsorlarımız

22 kasımda sınava girmiştim. ( redgrey )

Yorum için giriş yap 31 mesaj · 21.219 görüntülenme
merhaba arkadaşlar geçen hafta sınava girdim istanbulda ve sonucum 1 saat önce geldi.paylaşmak istedim.öncelikle efeler diyarı senin gittingin cafeye gittim seni hatırladılar hatta selam sölediler.bende anlattım cafenin fotoları var sitede diye haberin olsun.ayrıca bir kaç kişi ordaydı sınava girip sonuc almaya gelen ve sınava girecek benden başka bir kişi daha vardı.neyse konsolosluğa girdim ve odaya gectim.bence bu noktada sınav görevlisi ile iyi ilişki kurmak avantajlı.hem stresiniz azalır hem de yeri geldiğinde size yardımcı olabilirler yönlendirme açısından.parmak izi ve fotodan sonra başladık sınava.bana muamele çok iyidi orda özellikle belirteyim.sınav sonucunda da yazıyor ama tüm soruları yaptığımı biliyordum.ilk bölümden 100 aldım ama ikinci bölüm zordu arkadaşlar özellikle nazeggen lar yakalanıp tekrar edilecek gibi degildi.buarada bende serlin arkadaşımız gibi sınav sonucunda : geen score aldım ama voldoende oldu yani gectim.benim nişanlım hollanda da avukat ve küçük bir araştırma sonrası sınav sistemi degişecegi için bugünlerde sınava girenlere puan verilmeyecegini duydum.ayrıca dinlemek için hollandaya yolladıklarında onlar puan vermeyip sadece geçip geçmediğini belirtiyorlar.ben emin olduğum 4 tane vragen ve 5 tane tegenstellingen vardı sınavda belki daha fazlası da olabilirdi.neyse önemli olan geçmekti:))ve ben geçtim:))))) bende yeşil olayım artık..benim sınav sonucumda 4 günde geldi.eger böle duruma düşerseniz arayın ve baskı yapın kosolosluga yoksa beklersiniz..benim sorum uluslarası doğum kayıt örnegi ve evlenme ehliyet belgesini nerden alabilirim?hemen cevap sevindirir beni..herkese selammm..
ilk başta tebrik ederim arkadaşım allah devamınıda eylesin. vize aşamalarında başarılar dilerim.

2 husus nereden alabilirsin uluslararası doğum kayıt örneği (buna formul A) derler. evlenme ehliyet belgesi bunları nufus mudurluğünden alabilirsin arkadaşım. allah yolunu açık eylesin
teşekkürler arkadaşım.inşallah sıkıntı olmaz çünkü okuduğum mesajlar bazen aklımı karıştırabiliyor.sonuçta bu belegeler çok dilli olması lazım diyorlar yani ben ingilizce mi yoksa hollandaca mı alıcam o belgeleri?ögleden sonra işten izin alıp gidicem nüfus müdürlüğüne umarım problem yaşamam.
kardeş zaten alacan belgeler çok dilli ve içinde tam olarak emin değilim ama 12 ye yakın dilli. yani içinde hollandacada var sıkıntı yapma bu belgeleri. sen oraya varınca nüfüs memuruna sadece formul A ve B yi alacam de gerisini boşver. ayrıca nüfüs kayıt örneğide al detaylı olandan sadece sana ait olan değil aile bireylerinide gösteren belge. yapacağın bu kardeş. ayrıca eşine pasaportunun tüm sayfalarının fotokopisi ve sınav sonuc belgenin fototkopisini yollayacan. nüfustan aldığın kağıtlara apositle yaptır nüfüs memuruna sorarsan yardımcı olurlar.

hadi kolay gelsin kardeşim umarım yardımcı olmuşuzdur.
Allah razı olsun gayet açıklayıcı sagolasın.
ya bak bi soru daha geldi aklıma kusura bakama..biz ocak ayından başvurcaz vizeye ve bugün evlenme ehliyet belgesini alırsam o tarihe kadar geçerliliği olur mu?ben 3 ayda yenilenmesi diye bi şey duymustum var mı öle bişey?..
kardeş aldığın kağıtların (nüfüstan aldıklarının) 6 ay geçerliliği var. mademde ocakta başvuracan aralık ayının son hafatası alıp yollarsın. daha iyi olur. yani tazeliğini korur.;)) ama 6 ay süreleri var geçerlilik süresi
tebrik ederim arkadaşım..inş en kısa zamanda vizeni alırsın ;)
tebrikler....

zevkle seni yesil yapiyorum...

yakisdida.... :D

Allah vize islemlerinde kolaylik versin.....

Esine kisa zamanda kavusman dilegiyle
redgrey yazdı:
merhaba arkadaşlar geçen hafta sınava girdim istanbulda ve sonucum 1 saat önce geldi.paylaşmak istedim.öncelikle efeler diyarı senin gittingin cafeye gittim seni hatırladılar hatta selam sölediler.bende anlattım cafenin fotoları var sitede diye haberin olsun.ayrıca bir kaç kişi ordaydı sınava girip sonuc almaya gelen ve sınava girecek benden başka bir kişi daha vardı.neyse konsolosluğa girdim ve odaya gectim.bence bu noktada sınav görevlisi ile iyi ilişki kurmak avantajlı.hem stresiniz azalır hem de yeri geldiğinde size yardımcı olabilirler yönlendirme açısından.parmak izi ve fotodan sonra başladık sınava.bana muamele çok iyidi orda özellikle belirteyim.sınav sonucunda da yazıyor ama tüm soruları yaptığımı biliyordum.ilk bölümden 100 aldım ama ikinci bölüm zordu arkadaşlar özellikle nazeggen lar yakalanıp tekrar edilecek gibi degildi.buarada bende serlin arkadaşımız gibi sınav sonucunda : geen score aldım ama voldoende oldu yani gectim.benim nişanlım hollanda da avukat ve küçük bir araştırma sonrası sınav sistemi degişecegi için bugünlerde sınava girenlere puan verilmeyecegini duydum.ayrıca dinlemek için hollandaya yolladıklarında onlar puan vermeyip sadece geçip geçmediğini belirtiyorlar.ben emin olduğum 4 tane vragen ve 5 tane tegenstellingen vardı sınavda belki daha fazlası da olabilirdi.neyse önemli olan geçmekti:))ve ben geçtim:))))) bende yeşil olayım artık..benim sınav sonucumda 4 günde geldi.eger böle duruma düşerseniz arayın ve baskı yapın kosolosluga yoksa beklersiniz..benim sorum uluslarası doğum kayıt örnegi ve evlenme ehliyet belgesini nerden alabilirim?hemen cevap sevindirir beni..herkese selammm..

Tebrik ederim redgrey aleyküm selam o kafenin sahibine :) tşk. selam getirdiğin için ;)

Eeee nasıldı, ders notlarını felan gösterdimi sana o arkadaş?

artı bir yanlış anlaşılma var senin elde edeceğin belgelerden !!

Fatih arkadaşım tam olarak anlıyamadı senin durumunu.

Sen şu an nişanlısın ve evli değilsin. Evli olmadığın halde nasıl alacaksın ki formul b' yi ?

Formul b = evlenme kayıt örneğidir !!

Sen ise Holanda' da evleniceksin sanırım ondan Evlenme Ehliyet Belgesi istiyorsun !!

Tamam formul a doğru = doğum kayıt örneği

Fakat sen Evlenme Ehliyet Belgesi isteyeceksin bu bam başka bir belge. çünkü bu belge seni Hollanda' daki belediyenin evlendirmesi için bir nevi T.C. devletinden yurtdışında evlenebilmen için bir izin belgesidir. Bunuda zaten nüfus memurluğundan alabilirsin.

Hadi kolay gelsin ;)
selam tekrardan efeler diyarı.evet bende zaten öyle belirtmiştim evlenme ehliyet belgesi diye ama arkadaşım biran yanılmış galiba.formül a yı alıcam ama evlenme ehliyet belgesinin bir formülü var mı bilmiyorum ya da aramızda bunu alan var mı?heralde seninde dediğin gibi onu da nüfustan alabilirim yarın gidicem almaya vizeye ocakta değil kısa süre içinde başvurmaya karar verdik çünkü.buarada evlenme ehliyet belgesini apositlemeye gerek var mı?ya da dogum kayıt örnegi apositlenecek mi?bu deposit gibi bişey mi?ücret var mı yani:):):) senin notlar orda yoktu ama seni hatırladı ama izmirlisin filan dedi ben izmirden olduğumu söylediğimde arkadaşa ama bu sefer ben notlarımı bıraktım oraya,gidenler alabilir.mekan sınav öncesi beklemek için çok uygun yer gireceklere ben de tavsiye ederim.giden olursa gectiğimi sölersiniz..buarada bir arkadasımız yazdığımız cümlelerden olumsuz etkilendiğini belirtmiş ben kendi adıma yaşadıklarımı anlattım..sınav geçilemez ddüzeyde degil bir kere moralinizi yüksek tutun ama çalışmadan da olmaz bu bir gercek..herkese bol şans..
buarada normal nüfus kayıt örnegi de almam gerekiyormuş dogru mu?peki o türkçe oluyo daha önceki seyehatlarim için almıştım peki onun tercüme edilmesi gerekiyor mu?
sevgili redgrey yanlış anlamamdan dolayı özür dilerim. ben evli olarak okumuşum. evlenme ehliyet belgesi çok dilli zaten. nüfustan verirler senin ve evleneceğin kişinin isimlerini yazarlar sana sorarlar o kişi hakkında. ben almıştım nikah kıyılacağı zaman hollandaya yollamıştım. eşimde o kagıtla orada nüfüs müdürlüğü olması lazım oraya gidip altındaki boşlukları doldurttu. bu kagıdın amacı senin bekar oldugunun tescili veya daha önce evlendinmi evlenmedinmi şeklinde bir kağıttır. apositlede herhangi bir ücret yok arkadaşım direk mühürlüyorlar. nüfüs kayıt örneğine tercüme ettirmene gerek yok. belki ettir diyenler olacak ama ben yaptırmadım herhangi birşeyde olmadı. yani eksik belge filan denmedi. dert etme sen nufustan aldıgın her kagidi apositle yaptır. inşallah bu sefer anlaşmışızdır.;)))

hadi kolay gelsin kardeşim.
tşk. ederim Fatih benim yerime yazmışsın.

evet redgrey Fatih arkadaşımın yazdıklarının hepsi doğrudur

hadi kolay gele ;)
teşekkürler arkdaşlar gayet açıkayıcı...
yardımcı olabildiysek ne mutlu redgrey. umarım işlerin yolunda gider. ayrıca vize başvurunda herşeyini tam yap ki arkadaşım sonradan sana eksik evrak filan istenmenin önüne geç. başvuru yapmadan önce ind ile eşin konuşsun ne istedikleri hakkında senden ve ondan. sonrasında zaman kaybetmezsiniz arkadaşım.

ayrıca birde ind ye 2 türlü mvv basvurusu var.

1. normal de herkesin yaptıgı istenen belgeleri postalayıp cvb gelemsini beklemek

2. advise denilen yöntem ind nin senin eşini inceleyip kabul edip daha sonra belgeleri yollama yöntemi. bu ali arkadaşımızın yaptığı yöntem hangisi daha hızlı diye sorarsan ali'nin cvb gelince göreceğiz ve karşılaştırma imkanımız olacak. ali arkadaşımızdan da bilgi alabilirsin bu konuda o daha iyi biliyor.
iyi akşamlar arkadaşlar..ben izmir de yaşıyorum daha önce belirtmiştim.peki evlenme ehliyet belgesini ben tekbaşıma almaya gittiğimde sorun çıkar mı?yani partnerinin de burda olması lazım gibisinden? sorular sorarlar mı?
redgrey yazdı:
iyi akşamlar arkadaşlar..ben izmir de yaşıyorum daha önce belirtmiştim.peki evlenme ehliyet belgesini ben tekbaşıma almaya gittiğimde sorun çıkar mı?yani partnerinin de burda olması lazım gibisinden? sorular sorarlar mı?

hayır kendin gidersin ve alırsın eşinin bilgileri ile ;)
kardeş oraya gidince eşinin dogum tarihi ismi soyadı uyrugunu filan soracaklar başka bişey yok endişelenme
teşekkürler arkadaşlar:)
iyi akşamlar arkadaşlar.bugün çok dilli dogum kayıt vr evlenme ehliyet belgesini aldım ve kaymakamlıkta da apostilledim.ayrıca nüfus kayıt örnegi de aldım.şu anda evraklarım tam görünüyor ama bişey sorcam.benim pasaportumun tarihi 2008 28 eylül de bitiyor evrakları göndermeden önce süreyi uzatmam gerekir mi yoksa vize aldıktan sonra mı uzatmalıyım.aslında vizeyi 2-3 aylık bir periodda bile alsam 6 aydan fazla bir zamanım kalıyor.bu konuda fikriniz ne?doğum kayıt örnegi,evlenme ehliyet belgesi,pasaport,nüfus kayıt örnegi ve sınav sonucu belgem..hepsinin fotokopisini yollamam lazım de mi?hadi yine size soru buldum sorcak bugün:)
sevgili arkadaşım sadece sınav sonuc belgen ve pasaport tüm sayfalarının fotokopisi diğerleri aslı olacak fotokopisi hiçbi işine yaramaz. ayrıca eğer imkanın varsa pasaportun süresini uzat evrakları yollamadan yaptır zaten sabah verip akşam alırsın. sorun olmaz sadece uzatma parası verecen cüzdan parası (75 ytl) yok yani. umarım anlaşılmıştır.
sagol bilgi için ama bişey sormak istiyorum.nişanlım hollandada ve biz işlemleri oradan başlatıcaz nişanlım evrakları gönderecek immigration service a onun dediğine göre sadece tüm evrakların copysini göndermem gerekiyomus vize onaylandığında istanbula giderken asıllarını yanımda götürmem gerekiyormuş dedi ve bende sizin mesajınızdan sonra durumu anlattım ve biraz kafa karışıklığı oldu...1-biz nişanlıyız.2-işlemler hollandadan başlıcak posta ile 3-vize alırsak ben istanbula evrak götürücem mi?4-kafam karıştı..
redgrey ben de hollandadan başvurdum. ve elindeki nufustan aldığın belgelerin fotokopileri hiç bir işe yaramaz. yani sen asıllarını postalıyacan oradan ne derlerse desinler asıllar gidecek. sadece sen pasaport ve sınav belgenin copy sini yolluyacan. vizen cıkana kadar ne götüreceni düşünme. cıkınca yeniden alırsın parayla veya nazla değil ya.
ok öyle yapalım ama nüfustakiler umarım bu evrakları bi daha verirler.adam gıcıktı benim konustugum.sanki cebinden para çıkarıp veriyodu.evrakları bi daha almak sorun degilse ok orjinallerini yollarım kardeşim sagolasın
kardeş afedersin bi laf vardır eş... gibi verecek. o yüzden vermek zorundda sana belgeleri mırın kırın yapamaz vermezse şikayet edersin onun görevi sana istenileni yapmak canını sıkma. ayrıca ben daha geçen hafta formul A ve B den 2 şer tane aldım sorun cıkartmadılar aynı anda aldım yani.

hadi kolay gelsin allah yolunu açık etsin kardeşim
iyi akşamlar arkadaşlar.fyeşil senin dediğin gibi asılları yoolayacam sonucta bana tekardan bu evrakları vermek zorundalar nihayetinde kaybetmişte olabilirim.nişanlımla dün konusuyordukta kısmetse düğün haziran sonu olacak izmir de ama biz resmi nikahı hollanda da mı yapalım yoksa burda yapsak yeni bir prosödür çıkar mı karşımıza bizi uğraştıracak ya da bekletecek?
ben nikahı burda yaptırdım burada prosodur daha az duyduguma göre bişraz daha fazlaymış prosodur hollandada ama oradan evlenen arkadaşlar eminim bişeyler söyler aydınlatır seni ve senin gibi olanları. Tr den daha kolay geldi bana.;)

kolay gelsin arkadaşım
selam ..yarın pasaport süre uzattırmaya gidicem ama bunun içinde fotograf istiyorlar mıydı?
2 tane istiyorlar temdit te fakat sen 3 tane götür yanında hazır olsun. yada emiyet müdürlüğünün sitesine gir hangi ildeysen istenen şartları yazıyor.

http://www.egm.gov.tr/onlinepasaport.asp

Pasaport

Kanunla belirtilen yetkili makamlarca verilen ve hamiline bir ülkenin milli hudutlarından diğerlerine geçmeyi sağlayan belgedir.

Pasaportlar 5682 sayılı pasaport kanununa göre İçişleri Bakanlığınca, Bakanlık adına Valiliklerce (İl Emniyet Müdürlüklerince) ve yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarınca verilir.

Pasaport almak isteyen vatandaşlardan ve görevlilerden alacağı pasaport türüne göre bazı belgeler istenir. Tanzim edilecek pasaportları türlerine göre; ayrıntılı bilgilere aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

1)Umuma Mahsus (Lacivert ) Pasaport İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü ve 6 İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Bürosunca verilmektedir.

2)Hususi Damgalı ( Yeşil ) Pasaport

3)Hizmet Damgalı ( Gri )Pasaport.10 Ekim 2003 Tarihinden itibaren İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğümüz tarafından verilmeye başlanmıştır.

4)Diplomatik ( Kırmızı ) Pasaport

5)Yabancılara mahsus olmak üzere 5 tip pasaport vardır.

Umuma Mahsus Pasaport:

Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir.Bu türden pasaport almak veya temdit ( Süresini uzatmak) ettirmek için ikamet edilen bir İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine veya dış temsilciliklerimize ( Elçilik veya Konsolosluk) başvurmak mümkündür. Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları alınır ve bir (1) iş günü içerisinde pasaportları verilir.

Umuma Mahsus (Lacivert) Pasaport Verilen İlçelerimiz

AkÅŸehir

BeyÅŸehir

Cihanbeyli

EreÄŸli

Kulu

SeydiÅŸehir

Umuma Mahsus (Lacivert) Pasaport Müracaatı Sırasında Gerekli Belgeler

İlk defa Normal (lacivert) pasaport almak veya var olan pasaportun süresinin uzatımı işlemi için;

1)Nüfus cüzdanının aslı, 4 adet fotoğraf (temditler için 3 adet),nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası ( Vatandaşlık Numarası ) yoksa temin edilerek şahısların bizzat müracaat etmeleri istenmektedir.

2)Yeni pasaportlar için 4 adet, temditler (uzatma ) için 3 adet 4.5 x 6 cm ebadında ( bazı ülkeler fotoğrafın arkasında beyaz fon istemektedir. S.Aarbistan, ABD, İspanya gibi) vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır.Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesine mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflarda kabul edilir. (Çarşaflı ve siyah başörtü ile çekilmiş fotoğraflar kabul edilmemektedir.)

3)Maliye bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport cüzdan bedeli ( Bu ücret pasaport bürolarınca alınmaktadır, temditler için pasaport cüzdan bedeli istenmez) ve talep edilen sürelere göre belirlenmiş pasaport harcı alınır(Vergi dairelerine yatırılır).Ancak 7 yaşından küçük refakate eklenecek çocuklardan harç alınmaz.

4)Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular ( Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne – babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne – babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakatname ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (Muvafakatname pasaport vermeye yetkili makamlar huzurunda da yapılabilir)

5)İşçi meşruhatlı ( işçi pasaportu ) pasaport almak isteyen vatandaşlarımız Türkiye İş Kurumundan (eski adı Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumudur) alacakları belge ile İşçi meşruhatlı pasaport alabilirler. Daha önceden işçi pasaportu almış vatandaşlarımız İş Bulma kurumundan belge getirmedikleri takdirde pasaportlarındaki işçi meşruhatları iptal edilerek süre uzatımı yapılır. Yurt dışına öğrenim için gideceklere verilecek öğrenci meşruhatlı (harçsız ) pasaport almak isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğrenim Genel Müdürlüğü veya Dış İlişkiler Daire Başkanlığından alacakları belge ile veya ÖSYM sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim için gideceklerin kayıt yaptırdıklarına dair belge ile bu ülkedeki büyükelçilik veya konsolosluklarımızdan alacakları onanmış öğrencilik durum belgesi ile öğrenci meşruhatlı (harçsız) pasaport alabilirler.

6)Pasaportunun meslek hanesi bölümüne İHRACATÇI yazdırmak isteyenlerden; İHRACATÇI BİRLİKLERİNE üye olduklarına dair belge, İTHALATÇI yazdırmak isteyenler; İTHALAT BELGESİ , KASAP yazdırmak isteyenlerden maliyeden alacakları vergi belgesi ile belediyelerden almış oldukları ruhsatla veya kasaplar derneğinden almış oldukları bonservis ile kasap olduklarını belgelendirenlerin, ŞOFÖR yazdırmak isteyenlerin ehliyet fotokopisini getirmeleri, GAZETECİ yazdırmak isteyenlerin Başbakanlıktan alınma sarı basın kartı ve fotokopisini getirenlerin meslek hanelerine bu meslekleri yazılır.

7)İl Emniyet Müdürlüğünden Pasaport alacaklar İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünden, İlçe Emniyet Müdürlüğünden Pasaport almak isteyenler ise İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine müracaat ederek alacakları formu doldurup yukarıda sayılan belgeler ile birlikte Pasaport alacakların ve refakate kaydolacakların şahsen müracaat etmesi gerekmektedir.

Normal Pasaportun kaybedilmesi, yıpranmış olması, çaldırılması, vize reddi alınması, sınır dışı kaşesi vurulması halinde yeni pasaport almak için:

1)Dilekçe ile (Pasaport Şubede matbu olarak bulunmaktadır) İl Emniyet Müdürlüğümüz Pasaport Şube Müdürlüğüne gelmesi gerekmektedir. İstenilen evraklar Nüfus cüzdanı aslı ve (ön ve arka yüzü) fotokopisi, T.C.Kimlik numarası (Vatandaşlı Numarası) yoksa temin edilerek gelinecektir.

Şahıslar pasaportlarındaki eşkal değişimi (refakatteki çocuklar içinde geçerli), medeni hal değişimi, kimlik bilgilerinin değişmesi ( nüfusa kayıtlı olduğu ilin değişmesi, yaş ad soy ad tashihi yapılması vb.) vize veya giriş çıkış sayfalarının dolmasından dolayı pasaportlarını değiştirmek isteyen vatandaşlarımız; pasaportları istekleri üzerine İlçe Emniyet Müdürlüklerinde değiştirilir. Bu pasaportların 6 aydan az olmamak şartıyla süreleri var ise yeni pasaportlarına aktarılır. Daha önceki pasaportları iptal edilerek şahıslara teslim edilir. Daha önceki pasaportlarındaki vize ve oturma izinlerini şahıslar kullanmaya devam ederler.

Türk vatandaşı olup ta yurt dışı doğumlu olan ve şuan kendisine ait pasaportu olmayıp pasaport almak isteyen vatandaşlarımız; pasaport refakatte yurda dönmüş ve refakatte bulunduğu pasaport 1985 öncesi eski tip pasaport ise veya 1985 sonrası olup da bu pasaportu ibraz edemiyorlarsa, her hangi bir nüfus müdürlüğünden alacakları vukuatlı (Açıklamalı) nüfus kayıt örneği ve 1. maddedeki istenilen evraklarla birlikte yine dilekçede yazarak bizzat Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Pasaport harçları; her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir ve 2005 yılı için miktarlar aşağıya çıkartılmıştır.

Duyuru:

Online Pasaport müracaatlarını internet üzerinden gerçekleştirip, şahsen müracaat etmeyen vatandaşlarımızın pasaport harç ve cüzdan bedelleri şahsen müracaat ettikleri tarih göz önünde bulundurularak tespit edilecektir. Bu yolla müracaat eden vatandaşlarımız makül bir sürede şubeye bizzat müracaat etmezlerse bu müracaatları geçersiz sayılır.

6 aya kadar olanlar 95,60 YTL. (Bu süreye birçok ülke vize vermemektedir)

1 yıl için olanlar 136,50 YTL.

2 yıl için olanlar 230,30 YTL.

3 yıl için olanlar 329,30 YTL.

4 ve 5 yıl olanlar 466,70 YTL.

Pasaport Cüzdan bedeli 75.00 YTL.

Pasaportlarında değişik ülkelerden vize alıp da bir başka ülkenin vizeyi kabul etmemesi durumunda: (İsrail vizesini- Arap Ülkeleri kabul etmiyor) durumunda pasaport muhafaza edilip yeni pasaport verilir, dönüşünde eski pasaportu tekrar alıp kullanabilirler. İstenilen belgeler, Dilekçe, 4 fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile birlikte Pasaport Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilmelidir.

Kıbrıs Vatandaşları, Kıbrıs Konsolosluğundan alacakları yazıyla, Yabancılar Şube Müdürlüğü İdari Bürosundan havale alarak Pasaport Şube Müdürlüğüne geleceklerdir İstenilen evraklar 1. maddedeki evraklardır.

Hususi Pasaportlar ve Hizmet Pasaportları için müracaat (Süre uzatımı ve yeni ilk defa alanlar) sadece İl Emniyet Müdürlüğü Hususi Pasaport bölümünden yapılır .

Online Pasaport Müracaatları; Umuma Mahsus Normal Pasaport (lacivert) ve Hususi (yeşil) Pasaportlar için yapılabilmektedir. Normal pasaportta (Süre uzatımı yani temdit ve yeni pasaport almak için aynı form kullanılmaktadır) açılan form eksiksiz doldurulup ikamet edilen İlçe seçilerek gönderilir. Hususi Pasaportta ise çalışan ve emekliler için ayrı ayrı formlar açılır, Hususi (yeşil) pasaport için sadece Pasaport Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilir.

Önemli Not:

Online müracaatlar daha önce on (10) güne kadar olan pasaport işlemleri sırasında vatandaşlarımızın pasaport tahkikatlarının kendileri gelmeden neticelendirilmesi adına ciddi yarar sağlamaktaydı. Günümüzde nüfusa kayıtlı olunan İL FARK ETMEKSİZİN pasaport işlemleri bir (1) iş gününde tamamlanmaktadır. Ancak internet müracaatı yapıldıktan 15 gün sonrasına kadar müracaat sahiplerinin bizzat ikamet ettikleri İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliklerine gidererek şahsen müracaatlarını yapmaları gerekmektedir. Gitmedikleri takdirde internet müracaatları geçersiz sayılacaktır. Online yapılacak müracaatlarda bir iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. İnternet müracaatları yine değerlendirmeye alınacaktır. Pasaport şubenin e-mail adresine gelen maillerde İlçe Emniyet Müdürlüklerinde ikinci kez tekrar form neden doldurulduğu sorulmaktadır. İlçelerde bulunan formlar seri numaralı olup üzerinde yetkili kişilerin imza atacağı bölümlerin olduğu ve daha sonra bilgi almak ve yapılacak tahkikatlara esas olmak üzere arşivimizde saklayacağımız matbu bir evraktır. Bu nedenle İlçe Emniyet Müdürlükleri Pasaport Büro Amirliklerinden alınacak orijinal formların tekrar doldurulup gerekli diğer evraklarla birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.

Online Pasaport Müracaatını alan birimimiz yine e-mail ile müracaat sahibine mailinin alındığına dair bilgi verecektir. Online müracaat tahkikatları bir (1) iş günü içerisinde neticelendirilmektedir.Müracaat sahiplerinin 1. maddede istenilen evraklarla beraber bizzat ikamet ettiği İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport büro Amirliklerine müracaat etmeleri istenecektir.

Sonradan T.C. vatandaşı olan şahısların Nüfus Müdürlüklerinden alacakları açıklamalı Nüfus Kayıt Örneği ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Pasaport Müracaatları ile ilgili tahkikatlar bilgisayar ağı üzerinden yapılarak (1) gün sonra hazır hale getirilmesi gerektiğinden, Online Pasaport Müracaatlarındaki aksaklıkların göz önünde bulundurulmayarak bizzat müracaat eden her vatandaşımız herhangi bir sakıncalı hali olmaması durumunda müracaat tarihinden itibaren (1) gün sonra pasaportlarını alabilirler.

Gidilecek ülkenin vizeye rejimini (vize uygulamasını) Dışişleri Bakanlığının web sayfasından öğrenebilirsiniz.

http://www.mfa.gov.tr/turkce/konsolos/default.htm

Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

Hizmet Damgalı Pasaportlar

Bu pasaport 5682 sayılı Pasaport Kanunun 14 maddesinin (B) bendinde belirtilen hüküm üzere hizmet damgalı pasaportlar;

1)Bu kanun gereğince kendisine diplomatik (kırmızı) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilemesi mümkün olmayan kimselerden.

2)Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.

3)Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara

4)Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere.

5)Bu durumda olanların yanlarında yaşayıp reşit olmayan erkek çocukları ile yine yanlarında yaşayıp, gelir getiren bir işte çalışmayan ve evli olmayan kız çocuklarına da verilir.

Gerekli Belgeler

1)Talep edenin mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış pasaport talep formu.

2)Görevlendirme onayı.

3)3 adet (4,5 X 6 ebadında) fotoğraf ( temditler için 2 adet).

4)Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.

5)Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular ( Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne – babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakat name ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

6)Maliye bakanlığının her yıl belirlediği Pasaport Cüzdan Bedeli ( 2005 yılı için 66.00 YTL dir) alınacaktır.

7)Daha önce her hangi bir pasaport alınmışsa getirilmesi gerekmektedir.

8)Eşinin hakkından dolayı veya anne / babanın hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport almak için müracaatta bulunan şahıslar için, şayet hak sahibi yurt dışında bulunuyor ise; Pasaport talep formunda bulunan “ Hak Sahibinin İmzası “ bölümünün, eşi tarafından veya üçüncü şahıslar tarafından imzalanabilmesi için hak sahibinin resmi (Yabancı ülke noterlerinden alınacak vekaletin aslı ve tercümesi ) makamdan tasdikli vekaletnamesinin talep formuna eklenmesi gerekmektedir. Dış Temsilciliklerimiz (Büyükelçilik ve Konsolosluklarımız ) doğrudan Pasaport Şube Müdürlüğümüzün faksına (Pasaport Şube Müdürlüğü Faks: 0 332 233 33 41 ) çekilen vekaletnamelerde kabul edilir.

Hizmet Damgalı Pasaportların Tanzim Süreleri ve Teslim Tarihleri

1)5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin ( C ) bendinde “hizmet” damgalı pasaportlar dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.

2)Görevlendirme yapılan ülke hizmet damgalı pasaportlara vize uygulamıyor ise, görevin başlama tarihinden 5 gün öncesinden,

3)Görevlendirme yapılan ülke hizmet damgalı pasaportlara vize uyguluyor ise, vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için, görevin başlama tarihinden 10 gün öncesinden, bazı görevlendirmelerde, görevin mahiyeti ve gidilecek ülkenin uygulamaları nedeniyle, yolculuk öncesi hizmet damgalı pasaportla birlikte tamamlanması gerekli işlemler uzun sürebilmektedir.Bu şekilde, haklı ve makul nedenlerle hizmet damgalı pasaportlarını görevin başlangıç tarihinden 5-10 günden daha uzun süre önce alması gerektiği anlaşılanlar için, zorunlu hallerde aynı süreler kadar tolerans gösterilmesi mümkündür.Yani vize istemeyen ülkeler için 1 günden 5 güne kadar, vize isteyen ülkeler için 1 günden 10 güne kadar uygun görülen bir süre öncesinden pasaport süresi tanzim edilebilir.

4)Bazı ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımızın ve resmi görevlilerimizin pasaportlarının, ilgili ülkeye giriş yapacakları tarihte en az 6 ay geçerli olması gerektiği Dışişleri Bakanlığınca bildirildiğinden, bu uygulamayı yapan ülkelere resmi görev nedeniyle gidecek vatandaşlarımız için hizmet damgalı pasaport talep edilmesi ve mani durumları bulunmaması durumunda, görevlendirme süresi 6 aydan kısa olanlara, hizmet damgalı pasaportları görevin başladığı tarihten itibaren 6 ay geçerli olacak şekilde tanzim edilir.Bu şekilde hizmet damgalı pasaport verilen şahıslara “taahhütname” imzalatılarak görevin sona ermesi ile yurda dönüşünden itibaren bir hafta içerisinde hizmet damgalı pasaportu tanzim eden makama ( Pasaport Şube Müdürlüğümüze) teslim edilmesi gerekmektedir.

5)Hizmet damgalı pasaportların teslim tarihleri a, b ,c şıklarında belirtilen sürelerdir. Yani vize istemeyen bir ülke için pasaportun teslim tarihi görev başlama tarihinin 5 gün öncesidir( pasaportun süresinin başlama tarihidir).

Görevli olarak gidilecek ülkenin vizeye tabi olup olmadığını Dışişleri Bakanlığının

http://www.mfa.gov.tr/turkce/konsolos/default.htm sayfasından öğrenebilirsiniz.Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

Kimler Hususi (YeÅŸil) Pasaport Alabilirler

Bu pasaport, yasama görevinde bulunan eski üyeler, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

1)Bunlardan emeklilik veya çekilme (İstifa etme ) sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

2)Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir.

3)Hususi Damgalı Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi Damgalı Yeşil Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.

4)18 yaşından büyük ve öğrenci olmayan, çalışmayan, hak sahibinin yanında yaşayan ve evli olmayan kız çocukları için açıklamalı nüfus kayıt örneği, Emekli Sandığı, Bağkur ve Sosyal Sigortalar Kurumundan çalışmadığınıza dair yazı.Hak sahibine ait bir fotoğraf kendisine ait 3 fotoğraf ile hak sahibi emekli ise emekli tanıtma kartı ile kendisi ve hak sahibinin müracaata gelmeleri, hak sahibi çalışıyor ise kurumundan kızının da bilgilerini dolduracağı formu onaylatıp İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaatları gerekmektedir Yine hak sahibinin yanında yaşayıp reşit ( 18 yaşından küçük olan erkek çocuklarına 18 yaş sınır olmak üzere bu nevi pasaport verilir) bulunmayan erkek çocuklarına da Hususi Damgalı Pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Refakat hanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde bu pasaportu kullanamazlar. Hususi Damgalı Pasaportlar 4 yıl süreli olarak İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesince verilmektedir.

İlk Defa Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport Almak İçin veya Var Olan Pasaportunun Süresini Uzattırmak (Temdit) İçin Gerekli Belgeler

Pasaport istek formunu

Çalışanlar, çalıştıkları kurumlardan,

Emekliler pasaport şubesinden alacaklardır.

İlk defa pasaport alacak Emekliler,emekli oldukları kurumdan emekli olduğu tarihteki kadrosunu gösterir yazı ile,

Elinde pasaport olan ve meslek kısmında EMEKLİ yazıyor ise, emekli tanıtma karnesinin aslı ve fotokopisi ile müracaata gelinecektir.

Nüfus Cüzdanının Aslı ve fotokopisi

Yeni pasaportlar için 3 adet, temditler (uzatma ) için 2 adet 4.5 x 6 cm ebadında ( bazı ülkeler fotoğrafın arkasındaki fonu beyaz istemektedir) vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır.Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesini mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü (Çarşaflı fotoğraflar kabul edilmemektedir) ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflarda kabul edilir.

Hususi Pasaportlardan Ne Ücret Alınır?

1)SADECE Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport CÜZDAN BEDELİ ALINIR. (2005 yılında cüzdan bedeli 66.00 YTL'dir. Temditler yani süre uzatımı için cüzdan bedeli alınmaz).Hususi pasaportlarda; yeni veya uzatmalardan başkaca bir ücret alınmaz.

2)Daha önce herhangi bir pasaport alınmış ise getirilmesi gerekmektedir.

3)Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular ( Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne – babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakat name ile müracaat etmeleri gerekmektedir.(Muvafakatname Pasaport vermeye yetkili makamlar huzurundada düzenlenebilir)

4)Reşit olan kız çocukları için bağlı bulundukları Nüfus Müdürlüğünden Vukuatlı (Açıklayıcı) nüfus kayıt örneği.

5)Reşit olan kız çocukları için Sosyal Güvenlik Kurumlarından ( SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ) kaydı bulunup bulunmadığına dair belge.

6)T.C. Kimlik Numarası

Not:

Yeni hususi pasaport veya temdit (süre Uzatımı) işlemleri büyük oranda aynıdır.

Kimler Hususi Pasaport Alamazlar

18 Yaşını Doldurmuş (Reşit) Kız Çocuklarından

1)Hak sahibi VEFAT etmiÅŸ ise,

2)Gelir getiren her hangi bir işte çalışıyor ise,

3)Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK,Emekli Sandığı veya Bağ-Kur) birine kaydı bulunup maaş alıyor ise, ALAMAZLAR ve daha önceden Müdürlüğümüzden almış iseler kullanma hakları ortadan kalktığından Pasaport Şube Müdürlüğümüze teslimi gerekmektedir.Bu gibi durumlarda ( yani ellerinde yeşil pasaportu olan ve bu haklarını kaybedenler) olanlar umuma mahsus (lacivert yani normal) pasaport almak istediklerinde Pasaport Şube Müdürlüğüne gelerek Hususi pasaportlarını iptal ettirdiklerine dair yazı ile oturdukları ilçenin pasaport büro amirliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Anne Baba Boşanmış ve Çocukların Velayeti Hususi Pasaport Almaya Hakkı Olmayan Tarafa Verilirse Yanında Yaşama Şartı Ortadan Kalktığı İçin Çocuklara Bu Tür Pasaport (Yeşil) Verilmez.

18 Yaşını Doldurmuş Erkek Çocukları Hiç Bir Surette Hususi Pasaport Alamazlar.

Hak Sahibinin Annesi veya Babası Hususi Pasaport Alamazlar.

Pasaport İstek Formunu Doldurma Talimatı:

1)Form Daktilo veya tükenmez kalem ile okunaklı doldurulur.

2)Çalışanlar için hak sahibinin kurumundaki formu onaylamaya yetkili kişi tarafından form ön yüzü imzalanır.Emekliler ise emekli olduktan sonra ilk defa pasaport alacak ve ya pasaportunu temdit (süre uzatımı) ettirecekse; emekli olduğu kurumdan emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir yazıyla beraber Pasaport Şubeden alacakları formu dolduracaklardır.

3)Fotoğraf üzerinde müracaatta bulunan personelin bağlı olduğu birim ve kurumun mühürü vurulur.(Çalışanlar için)

4)Nüfus kayıt bölümü doğru ve eksiksiz yazılmalıdır. T.C kimlik numarası nüfus cüzdanında yoksa öğrenilerek gelinmelidir. http://www.nvi.gov.tr adresinden öğrenilecek numara kabul edilir.

5)Talep sahibi formda imzalaması gereken bölümü kendisi imzalar.Ayrıca talep sahibinin Amiri imzalar ve mühürler. (çalışanlar için)

6)Eş ve çocuklar için ayrılan bölüm eş ve çocuklar pasaport alacak veya çocuklar refakate kaydedilecek ise doldurulur.

7)Görev unvanı bölümü Türkçe ve İngilizce yazılır.

8)Kadro derecesi bölümüne hangi kadro derecede bulunuyor ise o yazılır. ÖRNEK : KADROSU 1(BİR)’dir veya KADROSU 2 ( İKİ) dir şeklinde yazılır.

Kadrolu çalışıyor ise.657 Sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi olup Kadrosu 1 (BİR)’dir.

Kadro Karşılığı sözleşmeli çalıştırılıyor ise Kadro Karşılığı Sözleşmeli olup 1 kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılmaktadır.

Kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli Devlet Memuru ise Kadro ile ilişkisi olmadan sözleşmeli olarak çalışmakta olup l dereceden emekli kesenekleri kesilmekte ve T.C.Emekli Sandığına yatırılmaktadır.

Not:

Küsüratlı dereceler kadro derecesi değildir. 3/1 gibi olan dereceler maaş almaya esas derce kademedir.3/1 derece / kademede bulunan bir kişinin kadro derecesi 4 olabilir.Kadro derecesi 4 olan bir kişinin yeşil pasaport alma hakkı yoktur.Bundan dolayı formlardaki kadro derecesi yazılırken küsüratlı olmamasına ve maaş almaya esas olan derece/ kademeyle karıştırılmamasına dikkat edilmelidir.

Resmi yazı niteliğindeki pasaport talep formu üzerinde silinti ve kazıntı olmaz.Karalama yapıldığı taktirde yapan makam tarafından mühürlenir ve imzalanır.

Gidilecek ülkenin vizeye rejimini (vize uygulamasını) Dışişleri Bakanlığının web sayfasından öğrenebilirsiniz.

http://www.mfa.gov.tr/turkce/konsolos/default.htm

Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

Ebeveynlerinin Hakkından Dolayı Hususi Damgalı Pasaport Alan Kız Çocukları ve Ebeveynlerinin Dikkatine Önemle Duyurulur!

Hususi Damgalı Pasaportlarında öğrenim vizesi dışında Çocuk Bakıcılığı ve buna benzer çalışma vizesi bulunanlar 5682 sayılı pasaport kanununun 14. maddesinde öngörülen yanında yaşama ve iş sahibi olmama ilkesini ihlal etmiş dolayısıyla kanun hükmünde belirlenen kriterlere aykırı olarak pasaport alınmış ve/veya kullanılmış olacağından bu durumdaki kız çocuklarının ellerinden alınacaktır.

Yapılan bu duyuru ve tebliğler neticesinde, çocuk bakıcılığı ve buna benzer çalışma vizesi bulunanların Hususi Damgalı Pasaportları, hudut kapılarından geçişleri veya temdit işleminde ellerinden alınacak yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecektir.Bu durumda bulunanların pasaportlarını teslim etmeleri gerekmektedir. Teslim etmeyenler hakkında söz konusu pasaportlar merkezi polis bilgisayar sistemine kayıp pasaport olarak kaydedilip kullanılması önlenecektir.

Yorum Yaz

Yorum yazmak için üye girişi yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap Üye Ol