Üyeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız ufoss@dilogren.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Dilogren.com Forum Arşivi
Hollanda • Yabancı Dil • Eğitim • Yaşam Arşiv: 2021 ve öncesi
Sponsorlarımız

Belçikaya geleceğiz ama sorularım var....

Yorum için giriş yap 7 mesaj · 3.335 görüntülenme
Öncelikle İyigünler...

Ben babamın mesleğinden dolayı belçikaya gideceğim ve vize bekliyoruz... Ama çok kararsızıs bir istisna çıkmazsa ramazan sonu belçika yolcusuyuz... Ama önemli sorunlarımız var Ailemde üç tane okuyacak kişi var ve önümüzde en büyük sorun bu gibi görünüyor... Ne yapmamız gerektiğini tam bilmiyoruz araştırma yapıyoruz ama az zamanımız kaldı...

Yardım ederseniz sevinirim...

Ben burada üniversite tercihlerimden istediğim üniversite bölümünü kazanamadım ve başka tercih yapmadım şuan ek kontenjanları bekliyorum ama belçikaya gitmem gerekiyor orada ne gibi zorluklar çekeceğim orada üniversite okuyabilecekmiyim ve orada rahat okuyabilmem için illa türkiyede bir üniversite kazanmam mı gerekiyordu... ben orada oturum kazanacağım oranın vatandaşı konumunda olacağım bundan dolayı daha farklı avantajlarım var mı....

kardeşlerimin biri burada lise 3.sınıfa geçti diğeri ise orta 1. sınafa geçti onlarda orada ne gibi zorluk çekerler... okulları nasıl olur...

Sorularıma acil olarak yanıt verirseniz çok sevinirim...
Merhaba arkadaşım, ben hollandadayım fakat yine de fikirlerimi paylaşmak istedim seninle.

hollandaya/belçikaya geldikten sonra karşılaşacaklarınız, buraya gelmeden önceki olumlu ya da olumsuz önyargılarınızla çok bağlantılı. aslında hiçbirşey ordan göründüğü gibi de değil, başkalarının anlattığı gibi de değil. şimdi burdan bazıları mutlaka gelin hayatınızı kurtarın der, kimisi sakın güzel ülkemizi bırakıp gelmeyin der. o yüzden siz ne istiyorsunuz bunu düşünün.

benim fikrimi sorarsanız, madem üniversite sınavını kazanamadınız, zaten yaşınız da genç gelip bir şansınızı deneyin. buraya gelince -size bir abla tavsiyesi- sakın kısa yollardan hemen para kazanmaya başlamaya özenmeyin. yani niteliksiz işçi olarak bahçelerde fabrikalarda çalışmayı kastediyorum.(bu arada kesinlikle bu işlerde çalışanları ve böyle yapanları küçümsemiyorum, sonuçta herkesin hayat şartları farklı.) o yüzden önce dili halledip eğitiminizi halledin. aynısı kardeşleriniz için de geçerli. dil için nerden baksanız 1-1,5 yılı gözden çıkarın. kardeşleriniz de önce dil okuluna giderler daha sonra kapasitelerine hangi okul uygunsa oraya yönlendirilirler. fakat onların yaşı daha küçük olduğu için daha farklı olur,yani aynı anda normal okula da devam edebilirler. zorluk çekmeye gelince mutlaka zorluk çekilecek tabi. fakat imkansız değil. ben yaşı büyük olarak hollandaya gelip çok başarılı işler yapmış pekçok kişi tanıdım, hem bizzat, hem de internetteki haberlerden takip ettiğim kadarıyla...

daha önceleri sizin gibi yaşı büyük olarak buraya gelen işçi çocukları okumayı değil çalışıp para kazanmaya tercih etmişler genelde fakat sonradan çok pişman olmuşlar. zaten okursanız ödenek alacaksınız ve ailenize fazla yük olmayacaksınız, hatta bijbaan dedikleri eş iş yapıp okul masrafınızı çıkarabilirsiniz.

kolay gelsin.
helin yazdı:
Merhaba arkadaşım, ben hollandadayım fakat yine de fikirlerimi paylaşmak istedim seninle.

hollandaya/belçikaya geldikten sonra karşılaşacaklarınız, buraya gelmeden önceki olumlu ya da olumsuz önyargılarınızla çok bağlantılı. aslında hiçbirşey ordan göründüğü gibi de değil, başkalarının anlattığı gibi de değil. şimdi burdan bazıları mutlaka gelin hayatınızı kurtarın der, kimisi sakın güzel ülkemizi bırakıp gelmeyin der. o yüzden siz ne istiyorsunuz bunu düşünün.

benim fikrimi sorarsanız, madem üniversite sınavını kazanamadınız, zaten yaşınız da genç gelip bir şansınızı deneyin. buraya gelince -size bir abla tavsiyesi- sakın kısa yollardan hemen para kazanmaya başlamaya özenmeyin. yani niteliksiz işçi olarak bahçelerde fabrikalarda çalışmayı kastediyorum.(bu arada kesinlikle bu işlerde çalışanları ve böyle yapanları küçümsemiyorum, sonuçta herkesin hayat şartları farklı.) o yüzden önce dili halledip eğitiminizi halledin. aynısı kardeşleriniz için de geçerli. dil için nerden baksanız 1-1,5 yılı gözden çıkarın. kardeşleriniz de önce dil okuluna giderler daha sonra kapasitelerine hangi okul uygunsa oraya yönlendirilirler. fakat onların yaşı daha küçük olduğu için daha farklı olur,yani aynı anda normal okula da devam edebilirler. zorluk çekmeye gelince mutlaka zorluk çekilecek tabi. fakat imkansız değil. ben yaşı büyük olarak hollandaya gelip çok başarılı işler yapmış pekçok kişi tanıdım, hem bizzat, hem de internetteki haberlerden takip ettiğim kadarıyla...

daha önceleri sizin gibi yaşı büyük olarak buraya gelen işçi çocukları okumayı değil çalışıp para kazanmaya tercih etmişler genelde fakat sonradan çok pişman olmuşlar. zaten okursanız ödenek alacaksınız ve ailenize fazla yük olmayacaksınız, hatta bijbaan dedikleri eş iş yapıp okul masrafınızı çıkarabilirsiniz.

kolay gelsin.

Bana değer verip sorularıma yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim... Allah razı olsun....

Şimdi biz oraya devletin göndermesi ile 4 seneliğine geliyoruz... Yani orada sadece bir süreliğine bulunacağız zaten bizi düşündüren kısımlarda bu...Biz babamın yanında ailecek gelmek zorundayız bu yüzden endişelerimiz var.(okul konusunda) çünkü bir yandan bizim yurtdışını seçmedeki amacımız okul konusunda daha rahat olabilirmi düşünceleridir. işte bunlardan dolayı yurtdışına geliyoruz orada benim ve kardeşlerimin amacı öncelikle okumak.... Ama yinede acaba hayırlı olan bu değil mi diye düşünmeden duramıyoruz yani önümüze büyük engellerin çıkıpta tekrar türkiyeye döndüğümüzde mağdur olmaktan korkuyoruz.... Sizlerden yardım istememdeki amacım biz oraya gelince ne yapmalıyız ki hem orada hemde tekrar döndüğümüzde türkiyede mağdur konumda olmayalım...

Cevaplarınızı bekliyorum....

Tekrar çok teşekkür ederim... Selam ve Dua ile....
arkadasım senın babanın meslegı ne nasıl gıdıyosunuz onu anlamadım b acıklarmısın
alper68 yazdı:
arkadasım senın babanın meslegı ne nasıl gıdıyosunuz onu anlamadım b acıklarmısın

Kusura bakmayın tam ifade edemedim galiba kendimi :) :)

Babamın belçikanın antwerpen bölgesine din görevlisi olarak tayini çıktı ve vize almada bir istisna çıkmazsa ramazan sonu gidiyoruz... yanında bizim gitmemizin sebebi ise 4-5 yıl aile olarak ayrı kalmamızın çok zor olacağından dolayı bizde yanında gideceğiz....

İlgilendiğiniz için teşekkürler... Selam ve Dua ile....
arkadaşım gerçekten de şuan vereceğin karar tüm geleceğini etkileyecek. ama büyük ihtimalle babanla beraber geleceksin. eğer şimdi gelmezsen baban yalnız gelirse, aklın hep burda (belçikada) olacak, acaba gitsemiydim diyecek ve yine ilk fırsatta gidip görmek isteyeceksin. o yüzden iyisi mi sen fazla zaman kaybetmeden şimdi babanla git.

hani derler ya öyle birşey ki bu avrupa illeti, bir gelen pişman bir gelmeyen. aslında en güzeli avrupaya gitme fikrinin insanın aklına hiç girmemesi. gitme fikri düşünce insanın aklına gitmek de zor, kalmak da, dönmek de.

bu arada arkadaşım, demişsin ki biz geçici 4-5 yıllığına gidiyoruz. büyük ihtimalle bu böyle olmayacak. buraya gelip o kadar emek verdikten sonra dönmek istemeyeceksiniz, yine büyük ihtimalle anne-babanız da siz çocuklarını bırakıp gitmek istemeyecekler. fakat hem onların aklında hem sizin aklınızda hep bir 'geri dönme' fikri olacak, ve bir bakacaksınız ki aradan yıllar geçmiş....
helin yazdı:
arkadaşım gerçekten de şuan vereceğin karar tüm geleceğini etkileyecek. ama büyük ihtimalle babanla beraber geleceksin. eğer şimdi gelmezsen baban yalnız gelirse, aklın hep burda (belçikada) olacak, acaba gitsemiydim diyecek ve yine ilk fırsatta gidip görmek isteyeceksin. o yüzden iyisi mi sen fazla zaman kaybetmeden şimdi babanla git.

hani derler ya öyle birşey ki bu avrupa illeti, bir gelen pişman bir gelmeyen. aslında en güzeli avrupaya gitme fikrinin insanın aklına hiç girmemesi. gitme fikri düşünce insanın aklına gitmek de zor, kalmak da, dönmek de.

bu arada arkadaşım, demişsin ki biz geçici 4-5 yıllığına gidiyoruz. büyük ihtimalle bu böyle olmayacak. buraya gelip o kadar emek verdikten sonra dönmek istemeyeceksiniz, yine büyük ihtimalle anne-babanız da siz çocuklarını bırakıp gitmek istemeyecekler. fakat hem onların aklında hem sizin aklınızda hep bir 'geri dönme' fikri olacak, ve bir bakacaksınız ki aradan yıllar geçmiş....

Ablacım gerçekten ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim ;)

Biz oraya 4-5 yıllığına geleceğiz ve görev süremiz bittiği anda da dönmek zorundayız... Sadece babam buradan emekli olursa dönmeme gibi tercihimiz olabilir... bu da memur olan ve 5 kişilik bir aile için hiç bilinmeyen bir ülkede olmak pek cazip olmayacaktır. bu yüzden geri döneceğiz istisna olmazsa tabi bir de gidip oralarda zorluk çekmek var....ona gelirsek açık söylemek gerekirse ben ve ailem gerçekten çok endişeliyiz... bu yüzden bu siteye üye olmamdaki amaç da sizin gibi oralarda ikamet eden büyüklerimin bana küçük bilgiler verip az da olsa içimi rahatlatmasıdır...

Tekrar teşekkür ederim... Allah'a emanet olun...

Yorum Yaz

Yorum yazmak için üye girişi yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap Üye Ol