Üyeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız ufoss@dilogren.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Dilogren.com Forum Arşivi
Hollanda • Yabancı Dil • Eğitim • Yaşam Arşiv: 2021 ve öncesi
Sponsorlarımız

eski eşimden olan cocuklarım için mvv başvurusunu nasıldır?

Yorum için giriş yap 20 mesaj · 3.225 görüntülenme
merhaba,

Bu çok faydalı forum için çok teşekkür ederim. Böyle bir forum olduğu için gerçekten çok şanslıyız.

Ben, uyum sınavını geçtim, şimdi, mvv için başvuracağım. Benim ilk eşimden 8 ve 5 yaşlarında iki oğlum var. Hollandalı partnerimin yanına giderken onları da götüreceğim. DenBosch şehrinde yaşayacağız.

1) MVV başvurusu yaparken onlar için hangi belgeleri hazırlamam gerekiyor?

2) benim MVV ile onlarınki aynı zamanda çıkar mı?

3) Hollandaya gittiğimizde yapmamız gereken işlemler nelerdir?

4) Hollanda'da okul işlemlerini nasıl halledeceğim?

3) kendi babalarını görebilmeleri için Türkiyeye gelip gitmemiz gerekecektir. Bu sorun olur mu?

yardımlarınız benim için çok değerlidir.

Sevgiler,
gülcan arkadaşım, hollandadaki işlemler açısından bir fark ya da karmaşa yok. çocuklarının babasının hollandadaki partenirin olmaması bir sorun ya da fark oluşturmayacak.

1- mvv başvurusunda bulunurken onlar için de belge hazırlaman gerekiyor, aile toplum kağıdı, formula gibi. bunları randevu almak için aradığında sana söyleyecekler zaten.

2- tüm işlemlerinin aynı anda devam edecek. başvuru sırasında beraber vereceksin belgeleri. sonuç da beraber gelecek fakat ayrı ayrı geliyor sonuç. çünkü ayrı dosya numaraları oluyor.

3- hollandaya gittiğinde çocukların da seninle beraber belediyeye yazılacak.

4- okul açısından fazla zaman kaybetmemeni öneririm. hollandaya gidince belediye bir süre sonra çocukları okula çağıracak. fakat sen bu çağırıyı beklemeden en yakın okula ya da en uygun okula yazdır çocuklarını. hatta gittiğin bölge, yabancıların çok olduğu bir bölge ise, sonradan hollandaya gelen çocuklara özel hollandaca dersleri veren okullar var. bence bunu araştırsın partnerin. zaman kaybınız olmaz. biz hollandaya geldikten sonraki 3. gün okula başladılar çocuklarım.

5- babalarını görmelerinin hollanda açısından bir sakıncası olmaz. fakat baba razı mı çocuklarını hollandaya göndermeye.
merhaba Helin,

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. çocuklarımın babası hollandaya gideceğimizi biliyor. izin veriyor gibi, zaten çocukların velayeti bende. Ondan ayrıca bir belge almam gerekiyor mu?

Sevgiler,
selam gülcan, tam emin olmamakla beraber velayet dışında izin de almak gerekiyor diye düşünüyorum. türkiyedeki bir avukata sorsan daha iyi olur. ama bu durum hollanda'nın sana vize vermesini etkilemez. olsa olsa türkiye'den çıkış yaparken bir sorun olabilir. o kadar sıkıntıyla vize bekleniyor, son anda bir tatsızlık yaşamamak için işlerini garantiye alıp bir avukata sorsan daha iyi olur diye düşünüyorum.
Merhaba

Çok teşekkür ederim. bir de avukatla araştıracağım.

Bizim oturacağımız yerdeki okullara gidip baktım, okullarda hiç türk öğrenci yok. daha doğrusu hiç yabancı öğrenci yok. bu yüzden önce başka bir okula gidip, dil öğrenmeleri gerekiyormuş. daha sonra da bizim evin oradaki okula gidebileceklermiş. sizin çocuklar hollandaya gittiğinizde kaç yaşındaydılar? okuldaki eğitim nasıl oldu?
rica ederim, umarım katkım olmuştur.

bizim ilk hollandaya gelişimiz 5 yıl önce olmuştu. o zaman kızlarımın biri türkiyede 1. diğeri 2. sınıfa gidiyordu. biz şubat tatilinde karneleri alıp ertesi gün hollandaya gitmiştik. hollandadaki okulda birer alt sınıftan başlatmak istediler (hollandalı yaşıtlarına göre tabi) fakat okulda bir türk öğretmen vardı, ben karnelerini de götürmüştüm. o, bunlar okulda başarılı çocuklarmış, normal sınıflara alıp bir deneyelim demiş. böylece hiç sene kaybı olmadı. küçükkızım groep 3 den, büyük kızım groep 4 den okula başladılar.yarım gün dil öğrendikleri sınıfta yarım gün normal sınıfta devam ettiler. 1 yıl yoğun bir şekilde hollandaca ders aldılar böylece. derslerinde yetersiz oldukları halde sınıf geçtiler. öğretmenleri derslerdeki yetersizliğin dil sorunundan kaynaklandığını takdir ettiler. ben bile hayret ettim nasıl geçiyorlar diye.

işin benim için çok güzel yanı, (benim için ilk hollandaya geldiğimde hayal olan şey), kızlarım okulda çok başarılı oldular. büyük kızım birinci olarak bitirdi okulu. şuan vwo-gymnasium okuyor 2 ye geçti. ortaokulda yine çok başarılı. diğeri de havo-vwo advies aldı. yani sonradan hollandaya gitmek başarılı olmak için engel değil. çocuklar dili 1-1,5 senede hallediyorlar, açığı kapatıyorlar. tabi iyi bir altyapının da çok etkisi var.

umarım bu güzellikleri birkaç yıl sonra da sen yaşarsın.
Merhaba,

çocuklarının başarılı olması ne kadar güzel, benim için de eğitim çok önemli. Hollandaya gitme konusunda beni en çok düşündüren çocuklarımın dil problemi ile nasıl başa çıkacakları aslında. Büyük oğlum 3. sınıfa geçti. büyük ihtimalle biz de ikinci dönemde hollanda'da olacağız. Küçük olan ise 5 yaşında. siz hangi şehirde yaşıyorsunuz? biz den-bosch'da het zilverpark bölgesinde oturacağız. Orada hangi okulu tercih etsem bilemiyorum. Acaba bu konuda bilgi verebilecek birisi var mıdır? okullar çok çeşitli, jenaplan denen bir okul çeşidi de var. ne demek yenaplan ? senin bilgin var mı? senin çocukların okul dışında ayrıca hollandaca özel ders almışlar mıydı? sadece okul yeterli oldu mu?
selam gülcan, inan çocuklar tahmin edemeyeceğin bir hızla dili öğreniyorlar. okul saatleri dışında ayrı bir ders almadılar. kitap okuma alışkanlığı çok önemli tabi. daha doğrusu kitapla barışık olma, öğrenmeye açık olma önemli olan. yani çocukların türkçe konusunda iyilerse hollandacada da iyi olacaklar inşaallah. senin şimdiden onlara birşey yapmana gerek yok. sana tavsiyem sakın hollandaya gidince yarımyamalak hollandaca konuşmaya kalkma onlarla. hollandaya gelince niçin böyle dediğimi daha iyi anlayacaksın. çocuklarınla bol bol (türkçe) konuş. normal olarak dil gelişimlerini iyi bir düzeye getirmeye çalış. çocuk öğrenmeye açıksa her ortamda öğreniyor zaten.

okul seçimine gelince. okul seçiminde en önemli kriterin okulun iyi olması. okulun eve yakınlığı, türklerin çokluğu gibi şeylere önem verme. yabancıların az olduğu okullarda o bahsettiğim dil sınıfı bulunmayabilir. belediyeye ya da çevredeki herhangi bir okula sorarsanız sizi yönlendirirler.

çeşitli ilkokullar olmasına rağmen eğitimin içeriği yönünden fazla bir fark olmadığı söyleniyor. benim çocuklarım openbaar denilen belediye okuluna gittiler. bahsettiğin okul türünü bilmiyorum, belki yazım hatası olmuş olabilir, fakat okulların türleri ve isimleri çok da önemli değil. eğitim yönünden hemen hemen aynılar.
Merhaba Helin,

Biz de birinci yarıyıl karnesini aldıktan sonra Hollanda'ya gitmeye karar verdik. Çocukları götürürken Türkiye'den hangi işlemleri yapmak gerekiyor? Milli eğitime bildirimde bulunmak gerekiyor mu? Siz neler yapmıştınız?

Sevgiler,
selam gülcan, aslında o zamanlar ben de neler yapmam gerekir diye düşünmüş fakat hiçbirşey yapmamıştım. :) öylece çekip geldik yani, sadece okula söylemiştim yurtdışına gidiyoruz diye. fakat resmi olarak ne işlem yapılır bilmiyorum. fakat ikinci kez türkiyeye gittiğimde, türkiyedeki adresimin olduğu muhtarlığa gidip yurtdışında yaşadığımı bildirmiştim.

bence vizen çıkar çıkmaz gel hollandaya. (tabi başka etkenler yoksa gelmenizi etkileyen.) karneyi falan beklemeye gerek yok, çünkü burdaki eğitim sistemi tamamen başka.
Merhaba Helin,

Hollandaya giderken Türkiye'den eşya götürdünüz mü? Hangi şirket aracılığıyla eşya götürmemizi önerirsin?

Sevgiler
Selam gülcan,

ben hollandaya gelirken eşya getirmedim. hiçbir fikrim ve bilgim yok bu konuda. fakat acaba değer mi gerçekten eşya getirmek. sahi bu konuda fikri olan arkadaşlar var mı acaba.
Merhaba Helin,

bizim islemler anca tamamlandi ve 1 Nisan'da oturmak uzere Hollanda'da olacagiz. cocuklarim den bosch'da meander adinda openbare bir okula gidecekler. cocuklari gecen hafta hollandaya goturup gidecekleri okulu da gosterdim. hollanda'da 2000 dogumlu buyuk oglum 5, 2003 dogumlu kucuk oglum 2. sinif olacak. oradaki okul, cocuklari ayri dil okuluna gondermemi istemiyor. okulda bir ogretmen varmis ve bu ogretmen gunde bir saat cocuklara hollandaca ogretecekmis, diger zamanlarda cocuklar normal derslere girecekler. aslinda bir dil okulu da var ama bizim cocuklari yazdirdigimiz okul bunun gereksiz oldugunu ve cocuklarin kendi okullarina adapte olmasi gerektigini soyluyor. bu dil okulu aslinda kisa sureli ogretim icinmis ve meander'a giderken de bizim cocuklarla ilgili bilgi almaya devam edecekmis. okulda bizden baska sadece 1 tane turk ogrenci var. o da hollandada dogmus ve cok az turkce biliyor. zaten 4 sinifa gidiyor. ogretmenler sorun olursa bu cocugun iletisimi saglama konusunda yardimci olacagini soyluyorlar. okulda yabanci olarak iki ingiliz cocuk varmis, bunlar sorunsuz iki ayda adapte olmuslar. ama ingilizce ile hollandaca arasindaki benzerlik onlarin buyuk avantaji tabi. ben cocuklarin dil sorununun ustesindan nasil gelecegi konusunda cok endiseliyim. cocuklarin hollandayi sevdiler ve bir an once hollandaca ogrenmek istiyorlar. senin cocuklarin yarim gun dil okula gitti demistin, biraz daha detay verebilir misin? ben de okulu biraz yonlendirmeye calisabilirim.

yardimlarin icin cok tesekkurler,

sevgiler,
çocuklarınız 18 yaşından küçük olduğu için, öz babalarından muvafakatname almadan yurtdışına çıkaramazsınız. Havaalanında polis tarafından çıkışlarına izin verilmez.
selam gülcan, uzun zamandan sonra seni burda görmek (rastlamak :) ) ne güzel. hayırlı olsun. az kalmış gelmenize. okul konusunda kesinlikle endişelenme. daha önce de belirttiğim gibi benim çocuklar geldiğinde, biri türkiyede 2. sınıf küçügü 1. sınıf ta idi. burda grup 4 ve 3 den başlattılar. yani yaşıtlarıyla aynı gruptalardı. o bahsettiğim yarım günlük hollandaca dersi, yine aynı okulda fakat başka sınıfta idi. çocukların hollandaca öğrenmesi o kadar uzun sürmüyor. benim kızlar bazen anlatıp gülüyorlar şimdi. ilk gün büyük kızım oturup ağlamış, nereye gideceğini bilemiyormuş. kim ne diyor anlamıyormuş, küçük kızım anlatıyor: sınıftaki başka bir türk çocuğa yardımcı olmasını söylemiş öğretmen. o kız da diyormuş ki kızıma. birşey soracağın zaman vinger'ını opsteke yapacaksın!! iyi de vinger ne demek opsteke ne demek. :) yani o yardımcı olan çocuklar böyle yardımcı oluyor işte ve zaten gerek kalmıyor. öğretmenler çok güzel ilgileniyorlar. 1 sene içinde çocukların patır patır hollandaca konuşurken hayretler içinde kalacaksın. bizimle de paylaşırsın umarım burda.
cok tesekkur ederim Helin,

senin yanitlarin beni cok mutlu ediyor. umarim benim cocukarim da seninkiler gibi hizlica adapte olurlar ve guzel haberlerini iletirim. ben de cok cabuk bir sekilde hollandaca konusabilmeye baslamak istiyorum. tukiyedeki uyum sinavini gectim ama hollandaca soylenenleri anlayamiyorum, cevap vermem ise tamamen imkansiz. sen hollancayi nasil ogrenmistin?

Sevgiler,
çok sevindim cevaplarımdan faydalanmana. birbirimize yaşadıklarımızı anlatıyoruz ki, hem tek olmadığımızı biliyoruz, hem de belki yaşanan tecrübelerden faydalananlar oluyor. tüm arkadaşlar gibi ben de kendimi tüm fırstaları değerlendirerek geliştirmeye çalışıyorum. ben ilk hollandaya geldiğim zamanlar bazı sorunlardan dolayı, okula falan gidemedim. o yüzden çok zaman kaybım oldu. her fırsatı değerlendirmeye çalıştım. çocukların okullarında annelere verilen bazı derslere katıldım, ne kadar seviye yetersiz, tempo yavaş da mutlaka birşeyler kapıyor insan. buurthuislere gittim bir ara. bunun dışında çok kitap okuyorum. çocuklar küçüktü onlara okuyordum çocuk kitapları. ne kadar dil bilmesem de okulda okuma annesi oldum. :) kızımın öğretmeni çok destek oldu bana. beni de davet etti bu etkinliğe. çocuklar 4-5 kişilik gruplar oluyorlar, her grubu bir anne dinliyordu, haftada bir sabah. bol bol televizyon izle diyorlardı, ben pek izleyemiyordum onu şimdi yapıyorum, haberleri, güncel programları izlemeye çalışıyorum. zaman gerekiyor tabi, yavaş yavaş gelişecek inşallah.
ayrıca gülcan arkadaşım hem sana, hem hollandacayla uğraşan tüm arkadaşlara şunu özellikle söylemek istiyorum. ben ilk geldiğim zamanlar sık sık duyduğum, bu dil çok zor. gramatikası zor,belli kuralları yok vs. insan bu olumsuzlukları duyunca umutsuzluğa düşüyor. fakat düşünün ki evet zor ama imkansız değil. imkansız olsaydı çok az insan bu dili öğrenirdi. etrafımızda pek çok insan var, sonradan hollandaya gelip hem dile hakim olan hem pekçok şeyler başaran. çocular neden çabuk öğreniyor, çünkü bol bol dinliyorlar, bol bol merak edip deneme yanılma yapıyorlar ve en önemlisi önyargısızlar. ben bunu yapamam demiyorlar. ne kadar da zormuş demiyorlar. bir duyduğumuz kelimeyi heben öğrenmek çok zor, çoğunlukla unutuluyor. fakat yaşayarak öğrenirsek, o kelimeyi başka bir yerde de duyup, başka yerde de kullanırsak unutulmuyor. başarılar.
Merhabalar,

Hollanda'da 5. ayi bitirdik, cocuklarim da burayi sevdiler ve arkadasliklar kurmaya basladilar. Ancak spor dersinden sonra cocuklarin dus almasi zorunlulugu var, benim buyuk oglum da diger cocuklarin yaninda ciplak dus almak istemiyor. ogum sunnetli, digerleri degil. Ayrica turkiyede erkekler birbirinin yaninda ciplak dolasmazlar, fakat burada cok farkli. ogretmenler de dus almasinin zorunlu oldugunu soylemisler. Ayrica turkiyede erkekler birbirinin yaninda ciplak dolasmazlar, fakat burada durum cok farkli. bu konuda sizin cocuklariniz neler yapiyor bana bilgi verebilirseniz cok cok mutlu olurum.

Sevgiler,
selam gulcan, çocuklarının burayı sevmiş olmaları ne güzel. Dili daha iyi öğrendikçe kendilerine güvenleri daha da artacak, daha da alışacaklar inşaallah. Hollandalıların meşhur uyum sorunu dedikleri şey illa ki bir yerlerde kendini gösteriyor işte. İç çamaşırıyla duş alabilir ama o zaman daha da dikkat çekip daha da uğraşacaklardır. Benim kızlar ilkokuldayken, tek kişilik duş kabinleri vardı orayı kullanıyorlardı, zaman zaman küçük kızım duş yapmadan atlatıyordu. fakat öğretmenler bazen çok sıkı kontrol ediyorlar duş yapıp yapmadıklarını. Oğlan ise burda okula başladığı için alıştı ve uyumlu bir şekilde duş alıyor!!

Yorum Yaz

Yorum yazmak için üye girişi yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap Üye Ol