Salı, 26 Ağustos 2008 08:48 
Hollanda’nın Oosterhout şehrinde tutkal ve macun imalatında dünya çapında faaliyet gösteren Den Braven Sealants şirketinin müdürü Cees Den Braven şirketinde çalışan Türklere karşı ırkçılık yaptığından dolayı polise şikayette bulundu. Şirketin bünyesinde çalışan 26 Türk’ten 19’u müdürden şikayetçi oldu. Polis sözcüsüne göre Türkler adı geçen müdürün kendilerini aşağılandıklarını söylemişti.
Bu gelişmeler üzerine Hollanda polisine yapılan şikayet sonrası Hollanda şirketinin müdürü Türkler’den özür dilemek zorunda kaldı. Fabrikadaki Türk işçilerin sözcüsü son zamanlarda fabrika müdürünün hakaretlerinin şiddetini artırdığını, müdürün Türklere, “Cees den Braven “ hıyar†diye bağırdığını dile getirdi. Aynı sözcü müdürün fabrikayı Türklerin mahvettiklerini, defollup gitmelerini söylediğini kaydetti. Olay daha sonra Hollanda medyasında yer aldı. Bunun yanında fabrikada çalışan Türklerden ismini açıklamak istemeyen bir kişi gazetemize yaptığı açıklamada, “Fabrika içinde Çatallı istif arabası (heftruck) ilgili problem olmuştu.
Fabrika müdürü Cees Den Braven işçilerle yaptığı bir toplantıda bizzat bize hakaret etti. Muhtelif zamanlarda birebir çalışan Türk arkadaÅŸlara hakaret ediyordu. Biz de fabrikada çalışan Türkler olarak kendisini ayrımcılık yaptığı için polise ÅŸikayette bulunduk. Müdür önce aramızdan üç arkadaÅŸla konuÅŸtuktan sonra kendisi toplu olarak bizden özür diledi. Bu konuÅŸma ile Türk çalışan arasındaki antlaÅŸmazlık tatlıya baÄŸlanmış oldu.â€dedi.
Fabrika Müdürü Cees Den Braven gazetemize yaptığı açıklamasında, “ Türkleri çok seviyorum. Basında yazan hakaretleri söylemedim. Başka bir soruya da cevap vermek istemiyorum.†diyerek diğer sorularımızı cevaplamadan telefonu kapattı. Öte yandan Hollandalı şirketin Türkiye’de önemli yatırımları bulunduğu kaydedildi. Bursa İnegöl’de Den Braven Türkiye Endustriyel şirketi ile çalışıyor. Bu olayların Türkiye pazarını olumsuz etkileyecek olmasından korktuğu tahmin ediliyor.
Ayrımcılıkla mücadele eden bir kurum olan RADAR’ın müdürü Cyriel Triesscheyn, “Hollanda işçi yasalarına göre işverenler işçilerini ayrımcılığa karşı korumak zorundadırlar. Burada şirket müdürü kendisi ayrımcılık yaparak kanunları ihlal etmiştir.Gerekenin yapılacağını zannediyorum.†dedi. [FAZLI ALTINTAŞ-OOSTERHOUT]
kaynak:zaman
Yorum Yaz
Giriş Yap Üye Ol