Hollanda ya yeni gelmiş ve okula nasıl başlanacağı konusunda hala kafa karışıklığı yaşayan arkadaşlar olduğunu gördüğüm için bu yazıyı yazma gereğini duydum.
Amsterdam belediyesi için işleyen prosedür aynen aşağıda yazdıklarım gibi olmakla beraber başka belediyelerde de hemen hemen aynı prosedürlerin olduğunu duyuyorum.
1) Dil Okulunun Amacı:
Hollanda da sosyal yaşamda işyerinde hastahanede devlet ile olan işlerde daha rahat iletişim kurmak şeklinde özetleniyor.Ancak asıl amaç vatandaşlık için ön şart olmasıdır.Okul sonrasında gireceğiniz devlet sınavını kazandığınız takdirde belediye tarafından sanki hemen vatandaş olmuşsunuz gibi bir hava estiriliyor.Ama NT2 yada İnburgering Examen ı Hollandaya gelir gelmez vermeniz durumunda bile NL pasaportu için en az 3 yada 5 yıl bekleme süreniz olması ve bu süre bitmeden asla vatandaşlık başvurusu yapamıyor olmanız büyük bir çelişki oluşturuyor.
2)Kimler Okula Gitmek Zorunda:
-AB ülkelerinden birinin pasaportuna sahip değilseniz
-16-65 yaşları arasında iseniz
-Hollanda da yaşamaya devam etmek istiyorsanız ( okula gitmediği için oturumu uzatılmayan insanlar gördüm )
-Tanınan bir okuldan diploma yada sertifikanız yoksa
Yani kısaca tr den yeni gelmiş olup tr pasaportu taşıyorsanız ve Hollandaca bildiğinizi ispatlayan resmi bir kurumdan alınmış diplomanız yoksa okula gitmeniz zorundasınız.
3)Okula Nasıl Kayıt Olunur:
İş ve Gelir İdaresinden bir ödenek alıyorsanız ( DWI ) deki müşteri yöneticinize başvuracaksınız ama sizler yeni gelenler olduğunuzdan Belediye ye yada yetkili bir taalwijzer advis bürosuna gitmelisiniz.
4)Belediye ye yada Taalwijzer a Giderken Götürmeniz Gereken Evraklar:
-Vatandaşlık hizmet numarası BSN nummer (yani sofi nummer eski adıyla sosyal güvenlik ve vergi numarası)
-Geçerli bir pasaport ve ikamet izni.
yani BSN nummer ve Oturum Kartınız (Verblijfsvergunning) gelmeden başvuru yapamıyorsunuz.Gerçi ben oturum kartım gelmeden IND den gelen oturum verildiğine dair mektupla başvuru yapmıştım kabul edilmişti.Ama her yerin bunu kabul edeceğini zannetmiyorum.
Başvurunuz kabul edildiğinde belediye yada taalwijzer çalışanları sizin için hangi vatandaşlık kursunun uygun olduğunu araştırırlar ve sizi bir dil testine yazdırırlar.
5)Toets Examen Nedir ?
Başvuru sonrasıda bir sınav merkezinden lisan testi için (flemenkçe) bir davet mektubu alacaksınız.Gireceğiniz bu testin ismi Examen Toets dur.Burada,Hollandacayı hangi düzeyde konuşup yazdığınıza ve nasıl kolayca öğrenebileceğinize bakılacaktır.
Examen Toets hakkında ben ve diğer arkadaşlarım yazmıştı.Efeler Diyarının hollanda da okula başlamadan önce yapılan EBC testi başlığından okuyabilirsiniz.
6)Anlaşma veya Karar:
Lisan testi sonucuna göre size bir kurs teklif edilecektir.Vatandaşlığa geçmeye zorunlu olduğunuz olduğunuz takdirde vatandaşlık kursunun başında size bir bildiri gelecektir.Burada
kursla ilgili sizin ve belediyenin hak ve hükümlülükleri yazılıdır.eğer kabul ediyorsanız bu belgeyi imzalamak durumundasınız.Bazı belediyeler kurs ücretinin ve eğitim setlerinin tamamını karşılarken bazı belediyeler bir bölümünü kursiyerlerin karşılamasını istemektedirler.Ör;Amsterdam belediyesi kırtasiye masrafları dahil herşeyi karşılamaktadır.
7) Lisan Anlaşması:
Kursu veren kuruluşla lisan anlaşması yapacaksınız.Bu anlaşmada,kursunuzun ne kadar süreceği,hangi günlerde okula gideceğiniz ve kursu hangi okulda izleyeceğiniz yazılıdır.
8) Sınav:
Kurstan sonra sınava gireceksiniz NT2 (tweede taal) Bu vatandaşlık sınavı yada devlet sınavı olabilir.Okuma yazma kursuna mı gittiniz.?
Bu taktirde okuma yazma sınavına gireceksiniz.Sınavda başarılı olursanız vatandaşlığada ilk adımı atmış olacaksınız.
Not:
Belediye ye başvuru yapıp uzun süre beklemek durmunda kalan arkadaşlar olabiliyor.Bu belediyelerin kapasitesine bağlı bir durum.Siz başvurunuzu yaptığınız andan itibaren sorumluluk sizden çıkıyor.Panik yapmayın ve sabredin sıkılmamak için part time da olsa bir iş bulmak için çabalayın.Uzun sürsede kurstan mutlaka bir davet mektubu alacakasınız.
Hollanda da Adım Adım Okula Başlamak...
bu test neyin nesiyse bana yapmamislardi,ben geldim ind ye gittim bana contactpersoon um evime yakin 2 okulu ggostermisti secmistim sonra mektup geldi okula baslamistim direk,,,her belediye farkli calisiyor sanirim,,,
Formunuzu bugun kesfettim ve ilk iletimi (sorumu) yaziyorum. Ben 5 yildan beri Isvecte yasiyorum, Turk ve Isvec vatandasiyim. Mart basinda Amsterdama kiz arkadasimin yanina tasinacagim ve sorum su; 2. bölumde acikladiginiz "Kimler okula gitmek zorunda" bölumune göre benim gitmeme gerek yok ama ben gitmek istiyorum, benimde okula gitme hakkim varmi?
dorduncu yerde bsn numarasi pasaport birde ikamet izni yaziyor bu ikamet izni denilen ne oluyor acaba bilgi verebilirmisiniz cunku ben yarin gidicemde gorusmeye
yani arkdsm senin turk pasaportun ve verblijfsvergunning inden (oturum karti )bahsetmek istemis arkds,,,ikamet izni derken...
yani arkdsm senin turk pasaportun ve verblijfsvergunning inden (oturum karti )bahsetmek istemis arkds,,,ikamet izni derken...
anladim
slm arkadaslar bende hollanda da veya belcıkada bı okula baslamak ıstıorum ama orada ımam hatıp ne olarak gozukur sevıyesı ne olur bana cevap yazarsanız sevınırım en azından oraya gelmeden hayallerımı belırlerım sımdıden tesekkurler
Formunuzu bugun kesfettim ve ilk iletimi (sorumu) yaziyorum. Ben 5 yildan beri Isvecte yasiyorum, Turk ve Isvec vatandasiyim. Mart basinda Amsterdama kiz arkadasimin yanina tasinacagim ve sorum su; 2. bölumde acikladiginiz "Kimler okula gitmek zorunda" bölumune göre benim gitmeme gerek yok ama ben gitmek istiyorum, benimde okula gitme hakkim varmi?
Formunuzu bugun kesfettim ve ilk iletimi (sorumu) yaziyorum. Ben 5 yildan beri Isvecte yasiyorum, Turk ve Isvec vatandasiyim. Mart basinda Amsterdama kiz arkadasimin yanina tasinacagim ve sorum su; 2. bölumde acikladiginiz "Kimler okula gitmek zorunda" bölumune göre benim gitmeme gerek yok ama ben gitmek istiyorum, benimde okula gitme hakkim varmı?
Evet gitme hakkınız var. Taalvijzer advise bürosuna müracaat ediniz.
Formunuzu bugun kesfettim ve ilk iletimi (sorumu) yaziyorum. Ben 5 yildan beri Isvecte yasiyorum, Turk ve Isvec vatandasiyim. Mart basinda Amsterdama kiz arkadasimin yanina tasinacagim ve sorum su; 2. bölumde acikladiginiz "Kimler okula gitmek zorunda" bölumune göre benim gitmeme gerek yok ama ben gitmek istiyorum, benimde okula gitme hakkim varmı?
Evet gitme hakkınız var. Taalvijzer advise bürosuna müracaat ediniz.
Tesekkurler...
Yorum Yaz
Giriş Yap Üye Ol