Üyeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız ufoss@dilogren.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Dilogren.com Forum Arşivi
Hollanda • Yabancı Dil • Eğitim • Yaşam Arşiv: 2021 ve öncesi
Sponsorlarımız

Hollanda'da Eğitim

Yorum için giriş yap 25 mesaj · 13.817 görüntülenme
Selam Arkadaşlar ..

Ben şu anda Türkiye'de liseyi bitirdim.. Bir kız arkadaşım vasıtası ile Hollanda'da okuma kararı aldım.. Ciddi düşündüğüm birisi ve kendisi Tilburg kentinde yaşıyor .. Onun beni aile birleşimi kapsamına girerek oraya gitme imkanım şu anda olanaksız gibi birşey.. O yüzden biraz da eğitimimi orda devam ettirme kararı aldım.. Hengelo kentinde yaşayan akrabalarım var onlarla görüştüm.. Bana verdikleri cevap "Ingilizce veya Hollandaca gibi bir dil öğrenirsen, bu öğrendiğin dil üst düzeyde olursa ve notların güzelse üniversitede okuma imkanın bile olabilir." dediler.

Şu an ingilizce dil kursuna gidiyorum.. O umutla kursa başladım.. 1 ay oldu. Sizde bana yol gösterir misiniz? Acaba bu söyledikleri mümkün mü? Orda üniversite okuyabilirmiyim? Yada başka bir şekilde öğrenimime devam edebilirmiyim?

Selametle ..
Selam arkadasim aramiza hosgeldin

burda egitimine devam etmek istiyorsan, Turkiye'de ingilizce dil kursuna gitmene gerek yokki, yani ingilizceyi ogrensen senin icin daha iyi olur ama buraya gelmek icin oyle bi sart kosulmuyo.!

Turkiye'de liseyi bitirdiysen, burda HBO (yuksek okula gidebilirsin).

buraya ogrenci olarak gelmek icin bi kac sart var. eski sitemizde bu bilgi mevcuttu ama simdi yok..!

biz simdi arastirip gerekli bilgiyi sitede paylasiriz. bu arada sitemizde bikac arkadasimiz ogrenci olarak buraya geldiler, onlarda sana yardimci olacaklardir

simdilik bildigim kadarini paylasayim, birazdan detayli bilgiyi bulup paylasirim.!

senin yapman gereken bankanda belirli bi miktar paran olmasi..!

daha sonra burdan (hollandadan) ilk once dil kursu okulluna ve HBO okullarindan birisine(hangi meslek uzerine okumak istiyorsan) basvuru yapman lazim. onlardan olumlu cevap geldikten sonra konsolosluktan ogrenci olarak gitmek istedigine dair basvuru yaparsin, daha sonra isleme alinirsin, IND seni ve durumunu arastirip sana olumlu veya olumsuz cevap gondecek.!

umarim amacina ulasirsin

kolay gele
burcu bende gidince (inşallah gidebilirsem istek de 68.gün)okumak istiyorum bende liseyi bitirdim.benim neler yapmam lazım.mesela burdan bişey istiyolar mı giderken bende götüreyim inşallah..ve sence dil konusunu halldedikten sonra ne okumalıyım hollandada.ben eczacılık istiyorum ama çok mu zorlanırım acaba...
selam Ceal

insallah gelirsin buraya ve egitimine devam edersin

buraya gelirken, egitim-ogretim dalinda neler yaptiysan hepsini getir, hatta eger Turkiye'de calistiysan, onun belgesinide (ispat anlaminda) getir.(ne is yaptiysan farketmez)

buraya geldikten sonra hemen diplomani cevittir,dil okuluna gitttikten sonra NT2 sinavini alman lazim, Doublee arkadasimizinda dedigi gibi calismak istesen dahi senden Nt 2 sinavini istiyorlar - ki okulda hayli hayli isteyecekler.

Eczacilik guzel bi meslek ama onun icin Universiteye gitmen lazim,benim hala kizida eczacilik yapiyo, zor oldugunu soyluyor, o bura dogumlu, bizim gibiler biraz daha zorluk ceker tabi..! ama sen suanlik lise diplomanla Hbo ya gidebilirsin..!

hangi meslekte okumam lazim diye sormusum arkadasim ama ona ben cevap vermeyim cunku ilk once istedigin bi meslek olmali, Hbo diploman olursa, burda is bulma sansin yuksek..!

bu arada, bi yerde okumustum, is verenler gelende Hbo ogrencilerini tercih ediyorlarmis, cunku Hbo ogrencileri kendilerini pratikte daha cok gelistiriyormus, Uni ogrencileride teoride..!

yazim biraz emri vaki gibi oldu ama insallah yanlis anlamazsin arkadasim..!

kolay gele
arkadaşlar ben lise birden terkim belçikaya gittigim zaman egitimime devam edebilirmiyim ben evlenip gidicem ama eşim okuluma devam etmemi istiyo bu konuda bilgiistiyorum
arkdsm bende lise biri bitirdim ve lise ikiye baslamadan biraktim evlendim hoillandaya gittigimde egitime devam etmek istiyorum ha bu ya normal okul olur yada meslek okulu olur tabi once dil jkursunu bitirip nt 2 sinavini vermem gerekiyomus ins ins ins bizimde sansimiz vardir orda,,,bende gidnce bi aradtircicam ins olur,,,,
slm.ben suanda lise son sınıfta okuorum.öss sınavına hazırlanıyorum okulum bittikten sonra bende eğitimimi hollandada sürdürmek istiorum.eczacılık okumak istiorum orada.fakat neler yapıcaımı bilmiorum.öss sonuç belgem benden istenirmi yoksa lise diplomam yeterlimi.ayrıca okuduğum içinde suanda başvuru yapmadık.okulum bittikten sonra başvuru yapsam çokmu geç kalmış olurum eğitim vizesi ortalama kaç ayda çıkıor?.biçok yerde araştırmalar yaptım ama net cevaplar alamadım.siteye yeni geldim 2 aydırda araştırıorum bu konuyu yardım ederseniz çok sevinirim

teşekkür ederim.
aslıbyrk yazdı:
slm.ben suanda lise son sınıfta okuorum.öss sınavına hazırlanıyorum okulum bittikten sonra bende eğitimimi hollandada sürdürmek istiorum.eczacılık okumak istiorum orada.fakat neler yapıcaımı bilmiorum.öss sonuç belgem benden istenirmi yoksa lise diplomam yeterlimi.ayrıca okuduğum içinde suanda başvuru yapmadık.okulum bittikten sonra başvuru yapsam çokmu geç kalmış olurum eğitim vizesi ortalama kaç ayda çıkıor?.biçok yerde araştırmalar yaptım ama net cevaplar alamadım.siteye yeni geldim 2 aydırda araştırıorum bu konuyu yardım ederseniz çok sevinirim

teşekkür ederim.

arkadaşım eğer şu an lise 3 te isen ve eğer seneye için başvuracaksan geç kalmış olabilirsin ama sana anlatayım çünkü başvuru suresi nisan-mayıs-haziran aylarına kadar değişibiliyor.

ilk önce http://www.nuffic.nl sitesinden gireceğin bölümü araştırmalısın. orada yabancı öğrenciler için bölüm arama yeri var adresi = (http://www.nuffic.nl/international-students/dutch-higher-education/search-study-programmes-in-english/ispac_search_form) burası ingilizce bölümler için

sanırım eczacılık ( pharmacy ) burada iki tane birisi amsterdam da birisi groningende. eğer hollanda veya EU vatandaşı isen burs alabilir ve okulun 1500 euro civarında parası senin yerine devlet tarafından karşılanır.fakat EU vatandaşı değil yani TR vatandaşı isen okul ücreti senelik 9000-10000 euro civarında. ayrıca ingilizce bölümlere girmek için TOEFL ingilizce yeterlilik sınavından iyi bir puan almalısın ve aynı şekilde hollanda oturum izni almalısın( okul bunu senin yerine yapabilir )

ikincisi,

bu adreste hollandaca bölümler var ve bayağı bir bölümde burada bulunmakta.eczacılık kesin vardır. ( http://www.nuffic.nl/international-students/dutch-higher-education/study-programmes-in-dutch ) buradan gerekli yerlere irtibat kurmalısın ve eğer hollandada bi yakının varsa senin yerine başvuru işlemlerini yapabilir. ücret konusu yine öbür dediğim şekilde. hollandaca için ise hazırlık sınıfına devam edeceksin bilmiyorsan. herhangi bir dil şartı yok ( mwv sınavı dışında:) ) aklıma gelenler bunlar şimdilik, şimdiden başarılar.
teşekkürler ama ben daha öncede bazı yerlerden araştırdım dediğim gibi net cevaplar alamamıştım burdada aklımı karıştıran senelik ücret 9000 10000 demişsiniz.ben bunu daha düşük öğrenmiştim.3000 le 5000 arasında diye öğrenmiştim.eğer kayıt olabilirsem bu sene zaten ingilizce okumayı düşünmüorum.flamence okumayı düşünüyorum çünkü halk flamence konuştuğu için öğrenmem daha kolay olur diye düşünüyorum.hollandada iki tane akrabam var işlemleri oradan yaptırsak daha mı iyi olur?birde tr vatandaşı olduum için oradan burs alma imkanım hiçmi yok?
tabi dediğiniz doğru olabilir çünkü üniversiteden universiteye okul ücretleri değişiyor, mesela leiden universiteit de bazı bölümler EU vatandaşı olmayanlara 2000 euro civarında, bunu örnek olsun diye verdim. 9000-10000 olarak vermiş olduğum ingilizce eczacılık bölümleri içindi çünkü ücret orda öyle yazıyor :)

siz hollandaca olan bölüme başrucaksanız akrabanız kendi şehrinde veya oraya yakın olan okullara sorarsa daha iyi olur ücreti öğrenmek için. ayrıca bursu devlet vermiyor EU olmayanlara, belki okulda çok başarılı olununca bazı universitelerde burs verme olayı var. birde burs bulma gibi bir konu var ki ( bende bakmıştım aramıştım uzun bir zaman ) kayda değer bir burs veren kuruluş yok. veren varsa da çok şey istiyorlar mesela jean monnet bursu, o da verirse tabi,

bence burs konusunu düşünmeyin çünkü o kısım biz TR vatandaşları için olmayan bir durum :)

özel kişilerden burs bulabirmisiniz bilmiyorum ama sanırım burs konusunda ısrarcıysanız ancak özel şirketler verir bulabilirseniz..
okullara başvuru yapabilmemiz için illede diplomamızın elimizdemi olması gerekiyor,mesela diplomayı okul bittikten bi kaç ay sonra (haziran-temmuz) civarı alıyoruz,başvurular ise en geç haziranda...

diploma almak için bekledıgımız birkaç ay yüzünden başvuru için 1 sene beklememiz mi gerekicek..?

Birde Hogeschoollarda eğiitm hollandaca olarak veriliyor,ben şimdi bilgisayar bölümü olduğu için hollandada information technology okumak istiyorum..

Mesela benım düşündüğüm okul Hogeschool van Amsterdam,acaba buradan nasıl bilgi alabilriz :)

ücretler falan.. :)
bilen yokmu? :)
arkadaslar hbo egitiminin ne demek oldugunu neredeyse artik biliyoruz.ama hao nedir? hbo dan daha yuksek bir derece ama tam anlamiyla ne oldugunu bilen varsa aciklasin lutfen.simdiden ssgolun.
HAO ==> ev doktoru(aile hekimligi) olmak icin gidilen bolum(okul)

kolay gele
Hogeschool van Amsterdam'da EU öğrencilerine 1550, EU olmayanlara 6500.

http://www.voltijd.hva.nl/information-engineering/studiekosten.htm

ve NT2 yi geçmek lazım hatta böyle bölümlerin için bir de matematik testi yapıyolar giriş koşulu olarak. mülakat gibi şeyler olduğuna eminim.
information technology yemedi....

bu konuda altyapım hiç yok gidesem hiçbişey yapamam,International Business and Management düşünüyorum artık...
hbo ya da başka okulda okumak isteyen arkadaşlar. okullar şubat ayında da kayıt alıyorlar. kasım ayında pek çok okulun opendag, openavond, hatta proeopleiding leri var. bunları değerlendiriniz. hangi bölümü okuyacağınıza karar veremiyorsanız okuldan bölümler hakkında fikir alabilirsiniz. okulların web sayfalarında çok ayrıntılı bilgiler var. o bölümü okuyunca ne yapacaksınız, nerede çalışabilirsini, ne kadar maaş alabilirsiniz gibi.

olayları yaşamadan gözünüzde büyütmeyiniz. hollandada okumak türkiyede okumaktan daha kolay (bence) önce dili halledip sonra okuyayım diye düşünmeyiniz, okula kayıt olmaya gittiğinizde bilgi alırsınız.

ayrıca hollandaca için de okul sizi yönlendiriyor. önce üniversite ya da yüksekokula kayıt olup sonra hollandaca kursuna gidiyorsunuz. nt2 staatsexamenı alınca bölüme devam ediyorsunuz.

önümüzdeki günlerde ben de bir okula kayıt olmayı düşünüyorum. birşeyler netleşirse sizlerle paylaşacağım inşaallah.
arkadaşlar hollandada hbo ya da üniversite okumak istiyorsanız, direkt gidip kayıt olabiliyorsunuz. okul zaten önce sizi schakeljaar denilen bölüme gönderiyor, hem hollandaca hem de okumak istediğiniz bölümü takip edebilmeniz için gerekli diğer derslere destek için. schakeljaar ı bitirince zaten okulu takip edebilecek seviyede hollandaca öğrenilmiş oluyor. okula devam etmeseniz bile hollanadcanızı geliştirmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

ben bugün inholland rotterdam ve hogeschool rotterdam ile görüştüm. maalesef bu seneki kontenjanları dolu imiş, schakeljaar için. fakat 2009-2010 dönemi için kayıt olabileceğimi söylediler.
basvuru için ille diplomamızın elimizde olması gerekiyor değilmi..? :)

geçmiyor zaman yaw.. :)
ebucendel bence diplomanı bekleyerek vakit kaybetme. zaten önce hollandacayı halletmen gerekecek. üstelik okumak istediğin bölümün de kendi bölümünle ille de aynı olması gerekmez. (öyle tahmin ediyorum.) bence yapacağın en iyi iş, önce hangi okulda okuyacaksan ona karar ver, hatta sadece bir okula bağlanma, diğer seçenekleri de değerlendir. onlar zaten bölüm seçmende yardımcı olacaklardır. dil okuluna da onlar yönlendirecekler. eğer altyapın yeterli değilse bir yıl hazırlık okuyacaksın falan. tüm bunlar gözünü korkutmasın, hem okuyup hem çalışma durumun da var. direkt okula gidip bilgi al bence.
helin yazdı:
ebucendel bence diplomanı bekleyerek vakit kaybetme. zaten önce hollandacayı halletmen gerekecek. üstelik okumak istediğin bölümün de kendi bölümünle ille de aynı olması gerekmez. (öyle tahmin ediyorum.) bence yapacağın en iyi iş, önce hangi okulda okuyacaksan ona karar ver, hatta sadece bir okula bağlanma, diğer seçenekleri de değerlendir. onlar zaten bölüm seçmende yardımcı olacaklardır. dil okuluna da onlar yönlendirecekler. eğer altyapın yeterli değilse bir yıl hazırlık okuyacaksın falan. tüm bunlar gözünü korkutmasın, hem okuyup hem çalışma durumun da var. direkt okula gidip bilgi al bence.

teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için..

Burda buldugum Hollandaca Gramer kitaplarını çıkartıp ciltledim,simdi onlara çalısıyorum.Zor geliyor ama ne yapayım çalısmalıyım..

Düşündüğüm okul Hogeschool van Amsterdam.Ama nasıl olur kabul ederlermi bilemem,diploma notum orta olacak büyük ihtimal...

neyse ben hem para biriktirip hem dil öğrenmeye devam edeyim,çok saolun bilgiler için.. :)
ebucendel, herhangi bir okul bulana kadar kendi kendine hollandaca çalışman çok iyi. fakat dediğim gibi beklemekle vakit kaybetme. en azından ne yapacağına karar ver. kayıt olmayı düşündüğün üniversitenin sitesinden çok bilgi edinebilirsin. eşin de yardımcı olsun araştır. bak ben senin için bir link buldum http://www.onderwijs.hva.nl/tsoc/index.htm ayrıca studeivoorlichting bölümünü de arayıp bilgi alabiliyorsun. bizim türk kafası alışkanlığı gideceğimiz yola çıkmadan bir hazırlık yapmıyoruz. fakat bunlar bir sene önceden kayıt alıyorlar. yani önümüzdeki eğitim yılı için 2009-2010 için şimdiden kayıt olabiliyorsun. kolay gelsin.
arkadaslar slm benim oturum kartim war burada universiteye giderbilimiyim :) ne yapmam gerekiyor bunun icin basvuruyu nasil yapabilirm?
slm arkadaslar bende evlendim ve iki ay once hollandaya geldim tr.de meslek yuksek okulundaydim evlenince biraktim burda egitimime devam etmek istiyorum ama dil bilmiyorum hicbirsey bilmiyorum nerden baslamam gerek ilk once dil kursuna gitmeliyim sanirim ama bunun icin ben mi basvuru yapiyorum belediye mi mektup gonderiyor lutfen bilgi verir misiniz
sonusagi yazdı:
slm arkadaslar bende evlendim ve iki ay once hollandaya geldim tr.de meslek yuksek okulundaydim evlenince biraktim burda egitimime devam etmek istiyorum ama dil bilmiyorum hicbirsey bilmiyorum nerden baslamam gerek ilk once dil kursuna gitmeliyim sanirim ama bunun icin ben mi basvuru yapiyorum belediye mi mektup gonderiyor lutfen bilgi verir misiniz

Merhaba sonusagi, forumu biraz incelersen http://forum.dilogren.com/viewforum.php?f=62

ve eğitim hakkında bilgileri http://forum.dilogren.com/viewforum.php?f=25 bulabilirsin.

Kolay gele.

Bu arada Yalova da güzel bir şehir.

Yorum Yaz

Yorum yazmak için üye girişi yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap Üye Ol