Üyeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız ufoss@dilogren.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Dilogren.com Forum Arşivi
Hollanda • Yabancı Dil • Eğitim • Yaşam Arşiv: 2021 ve öncesi
Sponsorlarımız

Hollanda da İlk Gün Yapılması Gerekenler (Samenwonen)

Yorum için giriş yap 27 mesaj · 41.385 görüntülenme
Arkadaşlar selam....artık nl deyim ve yaptığımız işlemleri sizlerle paylaşmak istiyorum.....

Hollandaya samenwonen olarak gelenlerin;

ilk gün yapması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz :

1-En yakın IND bürosuna gidip randevu almak.( Amsterdam için Sloterdijk Orlyplein 141-147

1043 DV )

2-En yakın belediyeye gidip randevu almak. ( Amsterdam için Stadhouderskade 85

1073 AT )

İND den randevu alırken başvuru formu istemeyi unutmayınız.Ayrıca randevu telefondan alınıyor ve numarayı IND den söylüyorlar.

Randevu genellikle 10-15 gün sonraya veriliyor.

Biz 11 Nisan da başvurduk 25 Nisan a afspraak yapıldı.

Aynı gün belediyeye gidildi.Yine telefondan randevu alındı.Tel numarasını belediyeden söylüyorlar.11 Nisan da başvurduk 22 Nisan a afspraak yapıldı.Belediyeden aldığınız tarih İND den aldığınız tarihten daha önce olmak zorunda...!!! Bu yüzden İND den aldığınız tarihi belediyeye özellikle belirtiniz.( zaten bunu soruyorlar ve ona göre bir randevu veriyorlar )

İkinci gün:

Eğer ilk gün İND den form alabildiyseniz o formun içinde GGD in ( Hastahane ) doldurması gereken bir broşür var.O broşürle beraber GGD ye gidip bir tüberküloz filmi çektiriniz. ( Ücretsiz )

Eğer elinizde bu form yoksa;

İND size başvuru yaptığınız tarihten engeç bir hafta sonra mektupla bu formu gönderecektir.Bu form elinize geçtiğinde de hastahaneye gidebilirsiniz.Film çektirdikten sonra GGD den oraya gidildiğine dair bir yazı istemeyi unutmayınız.Bize film çektirdikten sonra İND ye verilmek üzere küçük bir buraya geldi yazısı verdiler.

ve sonrası:

İND de başvurunuz sırasında sizden birkaç belge isteyecekler bunlar ;

a - Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu.

b - Sizin ve partnerinizin pasaportu ayrıca oturum kartı

c - Bir adet 3½ 4½ ebatlarında nl de çekilmiş fotoğrafınız.Fotoğrafçıya ID kartı için çektirdiğinizi belirtiniz.

d - Eşinizin orjinal HBA belgesi

e - Sizin kendiniz için belediyeye kayıt olduktan sonra aldığınız orjinal HBA belgesi (işte önce belediye ye kayıt olmak bu yüzden önemli ! )

f - GGD den aldığınız küçük buraya geldi belgesi.

g -188 euro ID kartı harcı (oturum kartı )

h - Bijlage relatieverklaring formu İND memurunun yanında partneriniz ile beraber dolduruluyor.

Not :İND nin verdiği randevuya partneriniz ile beraber gitmeye dikkat ediniz.Çünkü samenwonen başvuruda ne zaman tanıştınız gibi sorular sorulabiliyor.Bize sorulmadı.

Ayrıca IND memuru üç ay içinde oturum kartımın gönderileceğini söyledi.Ama bu süre içinde ülke dışına çıkamayacağımı ve çalışamayacağımı da belirtti. pasaportuma 6 aylık stiker yapıştırdığında bunlar ayrıca belirtiliyordu.

Eğer başvurunuz doğru yapılmışsa genellikle 6 hafta içinde oturum kartınız veriliyormuş.Öncesinde oturum kartınız çıkmıştır gelip alabilirsiniz diye bir mektup gönderiyorlarmış.

GEMEENTE( Belediye ) ye başvurunuz sırasında sizden birkaç belge isteyecekler bunlar ;

a - Sizin ve partnerinizin pasaportu oturum kartı

b - Mvv vizeniz

c - Partnerinizin sizi evine kabul ettiğine dair yazı ( görevli memur size bir formül veriyor ve onu partneriniz dolduruyor başvuru sırasında )

d - Size ait olan çok Dilli Nüfus Kayıt örneğiniz apostilli.( Gelirken tr den çıkarmayı unutmayınız yoksa Rotterdam dan çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.)

Belediye üç gün içinde bilgilerinizi sisteme işliyor.Ayrıca başvuru esnasında İND için bir HBA belgesi istemeyi unutmayınız. ( İki adet belge veriyorlar birini İND ye veriyorsunuz )

10 gün içinde Soffie Nummer belediye tarafından adresinize mektup ile bildiriliyor
Ayrıca yukarıda HBA şeklinde yanlış yazılan belediye kayıt belgesinin doğru yazılışı GBA olacaktır.

dikkatinize....
ne guzel anlatmissin eline saglikkk
elıne emegıne saglık kardes..

guzel olmus.

emrah
Teşekkürler sayın Admin .Tebrikler emrahtr. Bekliyoruz senide biran önce...... :)
tesekkurederım erkan,,ınsallah kardes ınsallah,az kaldı gelıyom..

valla bı gondersınler vızeyı tr'ye,,ankaradan eve donuyorum ve hemen o gun ucaga atlamayı dusunuyorum ;)

ıyı geceler emrah
erkan yazdı:
Teşekkürler sayın Admin .Tebrikler emrahtr. Bekliyoruz senide biran önce...... :)
Bu arada 3.5.2008 günü BSN nummer ( sofi numarası ) belediyeden mektup ile geldi.Toplam 10 günde numaramı sisteme işlemişler ve mektupta numaramın her resmi daireye iletildiğini belirten bir altyazı eklemişler.
Okul için oturum kartını beklemenize gerek yok!!!!!!!

Arkadaşlar önemli bir gelişme oldu! ama bu sadece Amsterdam
için mi geçerli bilmiyorum.Kısaca anlatayım ;

1 ) Okul ;

Bildiğiniz gibi belediyeden 10 gün içinde BSN Nummer ( sofi nummer ) adresinize mektup ile geliyor.Başvurunuz sırasında belediyeden okul için bir taalwijzer servicepunt voor inburgering formu veriyorlar .Bu formda dil kursları için advies (danışma ) merkezleri var.Size en yakın olan olan danışma merkezine gidiyorsunuz.Yanınızda pasaportunuzu, belediyeden size gönderilen BSN nummer kağıdını ve IND ye başvuru yaptığınızı gösteren belgeleride beraber götürüyorsunuz (Bildiğiniz gibi IND ye başvuru yaptığınız sırada pasaportunuza 6 aylık sticker yapıştırıyorlar ve size başvuru yaptığınızı gösteren bir belge veriyorlar ).Buradan size okul için bir başvuru yapılıyor eğer başvuru kabul edilirse 1 gün sonra size telefon ediyorlar.( Benimki kabul edildi )Başvurunuz kabul edildi toets sınavı için size mektup göndereceğiz diyorlar. 1 gün sonrada mektubunuz geliyor ( toets seviye tesbit sınavının nerede hangi saatte kim tarafından yapılcağı belirtiliyor ) Bu sınavdan korkmayın ama en azından Hollanda başbakanının adını kraliçenin adını ve başkentinin ismini unutmayın birde bu ülkede erkekler kendi aralarında evlenebilir gibi uyum sınavında çıkan sorularda var.Bunun gibi temel sorular sorular var ayrıca telefon doğalgaz bağlatmak için ne yaparsınız gibi sorularda var.Sonra bir okuma sınavı yapıyorlar burada 2 dakika süre veriyorlar mümkün olduğunca hızlı okumaya çalışın.Sonra 30 soruluk bir zeka testi yapıyorlar toplam süre 7 dakika ve şıklı sorlar.Yazma sınavıda var adresinizin nasıl yazıldığını öğrenseniz iyi olur.Ayrıca cümleler soruyorlar ve boşlukları yazarak doldurmanızıda istiyorlar.Dinleme sınavında nelerden bahsedildiğini soruyorlar mesela konuda araba geçiyorsa siz arabayı gösteriyorsunuz.Ben teste girdim sonuç olarak hafta 5 gün akşamları okula gideceğimi söylediler.Sonuçları belediye ye göndereceklermiş.Belediye 15 gün içinde bana gideceğim en yakın

okulu ve ne zaman başlayabileceğimi mektup ile bildirecekmiş.

( Tatile girildiğinden Eylülde başlayacakmışım ve bir yıl sürecekmiş )

2 ) Banka ;

Samenwonen olarak geldiğim için mi bilinmez ama bana bankadan hesap açtırırken hiçbir zorluk çıkartmadılar ( Postbank )

Hesap açtırmaya giderken pasaportunuzu ,BSN nummmer ı gösteren belgeyi ve IND ye başvuru yaptığınızı gösteren belgeyi götürmeyi unutmayın

15 gün içinde banka kartınızı adresinize gönderiyorlar ve şifreyi bankadan kendiniz alıyorsunuz

hatta başvuru şekline göre 3 aylık bir hesap hareketi sonrası kredi kartı alma şansınız bile oluyor .

Anlatacaklarım şimdilik bu kadar ama gelişmeler oldukça sizlerle kısaca paylaşmaya devam edeceğim.
Not:Yanlış anlaşılmasın okul için başvuruyu IND den değil belediyenin yönlendirdiği Advice merkezlerinden yapıyorsunuz. ( Yazdıklarım Amsterdam için geçerlidir ) Ama sizin bölgenizde de bu tip uygulamalar olabilir. Belediye ye danışmanız faydalı olur.
Yazmayı unutmuşum ;

Advice merkezi gideceğim okulun ücetinin belediye tarafından karşılanacağını söyledi.

Ama bunun birtakım şartları varmış ;

1 ) Devam mecburiyeti

2 ) Sınavlarda belli bir başarının yakalanması ( Bu başarı puanı nedir şimdilik bilmiyorum )

3 ) Belirlenen bir sürede kursun ( yada okulun ) bitirilmesi.( Üniversite okullarına gitme şansınızda var )

Bunun için belediye sizden sorumlu olacak bir memur görevlendiriyor.Bu kişi IND ye sizin hakkınızda düzenli olarak rapor veriyor.

Toets sınavına girmeden önce sınavı yapan merkez tarafından ;

'' mutlaka bir işte çalışmanız gerekiyormu ve okula devam edecekmisiniz '' şeklinde birkaç soru soruldu.
samen wonen yapan herhangi bir kimse turkiyedede evli olmamasimi gerekiyor.evli olan birisisi samen wonen yoluyla gelebilirmi=
Slm BTL kardeş size geçen gün bu konu hakkında bilgi vermiştim.

Ama biraz daha ayrıntlı anlatayım

Samenwonen zaten adı üzerinde evli olmayan çiftler için geçerlidir.Taraflardan bir tanesi bile evli olsa samenwonen isteği imkansızdır.Ancak boşandığı taktirde samenwonen isteği IND tarafından kabul edilebilir.Bazı istisnalar vardır kısaca anlatayım ;

Samenwonen isteği size yapılacak ise ;

1 ) Sizin durumunuz:

Eğer Türk vatandaşı iseniz kesinlikle evli olmamanız gerekiyor.Daha önce evlilik yapmışsanız adliyeden boşandığınızı belgeleyen bir boşanma kararı almalısınız.Bu kararı mahkemeden apostil ettirmelisiniz.Nüfusdan alacağınız uluslararası evlenme ehliyet belgesi bekar olduğunuzu kanıtlamalıdır.

2 ) Partnerinizin durumu:

Hollanda vatandaşı ise;

a ) Eğer partneriniz Hollanda vatandaşı ise kesinlikle bekar olması gerekiyor.Yada daha önce evlilik yapmış ise elinde Laheyden onaylı bir boşanma kararının olması gerekiyor.( Tafel en bed kararı tek başına geçerli değildir )

b ) Eğer partneriniz daha önce Türkiye den evlenmiş ise Hollanda mahkemesinin verdiği laheyden onaylı boşanma kararı yeterlidir.Türkiye den boşanmasına gerek yoktur.

Türk vatandaşı ise;

c ) Eğer partneriniz Türk vatandaşı ise Hollanda da kendi adına bir oturumu varsa ( Yaklaşık 5 yıldır yada durumuna göre daha az bir süre Hollanda da yaşıyor ise ) kesinlikle bekar olması gerekiyor.

d ) Eğer daha önce Hollanda da evlilik yapmış ise Hollanda mahkemesinden boşanmış ve laheyden onaylanmış bir boşanma kararının olması gerekiyor .

e ) Eğer daha önce Türkiye de evlenip Hollanda ya yerleşmiş ise mutlaka Türkiye den boşandığını belgeleyen apostilli bir boşanma kararına ihtiyaç vardır.

Not: Tüm bu boşanma kararlarının belediyeye bildirilmiş olması gerekiyor

Kısaca bu kadar umarım yardımcı olmuştur
Bende samenwonen yoluyla geldim ve vizemin cikmasi sadece iki hafta geldikten sonra okula baslamamsa 3 ay surdu. Duydugum kadariyla belediyelerde onemli rol aliyomus bu konuda. Bazi belediyeler yavaslatiyolarmis islemleri. Birde samenwonen islemleri evlilik yoluyla gelenlerden daha kisa zaman aliyo.
erkan yazdı:
[kayan_yazi]CWI ye Diplomanızı Çevirtmek İçin Oturum Kartınızı Beklemenize Gerek Yok !!![/kayan_yazi]

Bir önemli gelişme daha var.Biliyorsunuz Hollanda ya gelindiğinde eğitim durumunuzu CWI ye bildirmeniz gerekiyor.Onlar diplomanızın denkliğini araştırıp size bildiriyorlar.Burada iş ararken diplomanız önemli etkenlerden biri.Ben geçen hafta oturum kartım olmadan CWI ye gittim üniversite diplomamı verdim.Yalnıca BSN nummer, pasaport ve IND den gelen mektubu ( Başvurunuz işleme alınmıştır problem yoktur yazan mektup ;bu mektup IND den başvru tarihinden 25 gün sonra geldi ) götürdüm.Başvurum işleme alındı.

Evet nur_erden samenwonen işlemleri nl de bile daha kısa sürüyor ama belediyelere görede değişiyor mesela Amsterdam belediyesi çok hızlı çalışıyor bu arada CWI de sadece diplomayı çevireceklermiş ama oturum kartı gelmeden bu bilgiler CWI nin sistemine işlenemiyormuş.Ama bu gün yani başvuru tarihinden 33 gün sonra İND den bir mektup daha geldi herhangi bir problem yokmuş ve eksik evrak da istemiyorlarmış yakın bir zamanda son mektubu göndereceklermiş .Bu mektupta oturum kartını alacağım IND ofisinin yerini ve tarihini bildireceklermiş.
Bugün taalwijzer servicepunt voor inburgering den yani dilokulu seçmek için yardım merkezinden aradılar.Arayan kişi benim hakkımda Gemeente ye ve IND ye bilgi verecek olan benden sorumlu görevliymiş.Bu kişiye klant manager deniliyormuş.Benden pasaportumu BSN nummer ı ve IND den en son gelen 1 yıllık oturumumum kabul edildiği gösteren mektubu istedi.Bu mektup daha öncede belirttiğim gibi bir hafta önce gelmişti.Haziran 12 ye randevu verdi ama müsait olduğumu söyleyince hemen gelebilirsiniz dedi.Bende bugün gittim.Benimle kısa bir görüşme yaptı sonra senin okulunu 1.5 ay içinde belirliyeceğiz ( NT2 için) dedi.Ama okula Eylül de başlayacakmışım.Sonra belediyenin belirlediği adresime en yakın okul öncesi hazırlık yaz kursuna gitmek isteyip istemediğimi sordu.Gidebileceğimi söyleyince hemen bugün bir kurs ayarladı ( ücretsizmiş ) form doldurup imza attı.Ben bu formu okula götürüp hemen yarın hazırlık kursuna başlayacakmışım.Haftada iki gün iki saat. Beni bir günde kursa yerleştirdiklerini görünce şaşırıp kaldım.
Evet en sonunda bugün IND den son mektup geldi :

Oturum kartınızı gelip alabilirsiniz diyorlar.Size oturum kartı için geçen süreci kısaca anlatayım ;

1 ) 11.04.2008 NL ye geliş tarihi ve aynı gün IND den telefonla randevu alındı

2 ) 25.04.2008 IND ye başvuru tarihi burada oturum kartı için en fazla 3 ay süre verildi ancak görevli memur daha da çabuk çıkabilir dedi

Gelen Mektuplar ;

3 ) 20.05.2008 IND den gelen işleme alındı mektubu eksik evrak olursa biz size haber veririz demişlerdi

4 ) 27.05.2008 IND den gelen eksik evrak yok oturumunuz kabul edimiştir mektubu ( bu mektupla IND den izin alınıp yurtdışına çıkılabiliyor )

5 ) 06.06.2008 ve son mektup IND den oturum kartınızı gelip alabilirsiniz mektubu

TOPLAM : 42 GÜN ( Aslında mektup 3 gün önce gönderilmiş )

Şöyle bir şey var ;Hayat hikayesimi yazıyorsun diye kızan arkadaşlarımız olabilir.Ama ben bunun

gibi derli toplu net bilgiler içeren yazıları çok zor arayıp bulmuştum.Daha önce yazan

arkadaşardanda

Allah razı olsun.Ama ben bu sıkıntıları benden sonra gelecek arkadaşlar yaşamasın , net verilere

ulaşabilsinler ve kendi durumlarıyla kıyaslayabilsinler düşüncesiyle yazdım.
Sonunda Nl deki prosedürlerim bitti.Eylülde optaal ismindeki dil okuluna başlıyorum.Nl den bir araba aldım ve karayolu

ile Tr ye gidip kısa bir tatil yapmayı amaçlıyorum.Darısı diğer gelecek arkadaşların başına inşallah.....
merhaba erkan..hayirli olsun tum islemlerin basari ile sonuclanmis ve sende sabirla basardin,bundan sonraki hayatindada basarilar ve Turkiye yolundada sana hayirli yolculuklar dilerim.sevgiler.
Erkan arkadaşım gerçekten teşekkürler,

bunlar çok yaralı bilgiler.Bizde samenwonen başvurusu yaptık.Vizem çıktı.16 haziranda parayı yatırdı nişanlım hollanda'da ama ben konsolosluğu arıyorum onayın gelmediğini söylüyorlar.!Benim işlerim zaten hemen olmaz hiçbir zamanda neyse kalbimi de bozmak istemiyorum.Umarım bir sorun yoktur.

Tekrar teşekkürler..
zarem arkadaşım vize için endişelenmenize gerek yok.

Sizin durumunuzda olan bir arkadaşım bugün İstanbul konsolosluğuna gitti.

Kendisine Nl den fakslanan IND nin MVV vizesini onaylandığını belirten mektubu gösterip neden hala benim vizem Tr ye gelmiyor demiş.Onlar internetten gelen mailllere bakıp ''pardon özür dileriz vizeniz gelmiş ama biz gelen mailleri açmamışız'' demişler.

Arkadaşım yarın pasaport başvuru formu ve bir adet resim ile beraber konsolosluğa gidecek pazartesi günüde vizesini alacak inşallah...

zarem arkadaşım siz Nl den başvuru yapmışsınız sizden büyük ihtimalle daha fazla evrak isteyebilirler.Bunu ıks den yada konsolosluktan öğrenebilirsiniz.

İyi haberler almanız dileğiyle inşallah...
Herkese merhaba uzun bir süredir foruma yazı yazamıyordum.Hastalanıp fırsat bulunca forum için daha geniş zaman ayırabildim.Ancak beni emrahtr arkadaşımın durumu üzdü.O kadar emek bir anda heba olmamalı diye düşünüyorum.İnşallah bu badireyi atlatırlar.

Bu arada ben bu ülkeye geleli 7 ay oldu ve 2 ay 10 gündür Toptaal isimli dil okuluna devam ediyorum.Aslında özel okul ama tüm masrafları Amsterdam belediyesi karşılıyor.Hatta defter kitap kalem cd fotokopi v.s. herşeyi.Klant manager e teşekkür etmem gerekiyor beni bu okula gönderdiği için.Dili öğretmek için değişik yöntemler uyguluyorlar.Tiyatro oynatıp şarkı bile söyletiyorlar.Yani klasik ROC okullarından oldukça farklı. Haftada 3 gün akşamları 2.5 saat ve toplam 2 yıl .Her zaman ev ödevi veriyorlar.Sınıflar ve gruplar 6-7 kişilik.İlk başladığımda çok zordu okul; hiç Türk yoktu ve docent im sürekli Hollandaca konuşuyordu ama zamanla ve öğretmenin yoğun ilgisiyle hollandaca anlar konuşur oldum (ama hala çoook yetersiz).Bu onun başarısı aslında benim değil.Ağırlıklı olarak Thieme Meulenhoff dil setinin code 1 ile çalışıyoruz ama diğer kitaplardan da her biri bir kitap kalınlığında fotokopiler var.Bizim bölüm tweede taal yani nt2 ye hazırlık okulu.Buraya çoğunlukla Amsterdam daki üniversitelere giden AB ülkelerindeki öğrenciler geliyor.Dünyanın çeşitli ülkelerinden dil öğrenmek için gelenlerde var bu okulda.Birde staat exameninburgering bölümü var.Bu bölüme ise 5 seneden fazla Hollanda da oturumu bulunan yabancılar geliyor (50-55 yaşlarında zorunlu dil eğitimi için gelen insanlar gördüm)

Bugün belediyeden görevliler geldi. Durumumuzu kontrol için toets yaptılar.Zaten sürekli kontrol için geliyorlar.Şu an hasta olduğum için şimdilik bu kadar yazabiliyorum ama trafik konusunda da birkaç şey yazmak istiyorum daha sonra.
İKİNCİ OTURUM

İkinci oturumum sonunda geldi.

Siz istemesenizde 1 yıllık oturum süresinin bitmesine 4 ay gibi bir süre kaldığında IND ikinci oturum kartı için mektup gönderiyor.arar_55 arkadaşım IND tarafından istenilen evrakları ikinci oturum bölümünde daha önce yazmıştı.(Aynı belgeleri istiyorlar)

Ancak benim NL deki konumum biraz farklı;

1) Eşim hasta olduğundan 1 yıl boyunca çalışma iznim olsada ne yazıkki hiç çalışamadım.

2) Eşimin NL pasaportu yok yalnızca kendi üzerine oturumu var.

3) Maaşımız aylık 1000 euro gibi görünüyor ( UVW üzerinden WAO %100-80 hastalık ödeneği )

4) Pasaportumun kalan süresi yalnızca 1 yıl

Bütü bu olumsuz durumlara rağmen uzun sürsede ikinci oturumu sonunda verdiler.

Bunları birtakım bilinen hurafelere net cevap verebilmek için yazıyorum;

Yanlış 1: Pasaport süresi 5 yıl olmazsa ancak pasaport da ne kadar süre varsa o kadar oturum verilir.Hayır pasaportun süresi önemli değildir yeterki geçerliliği olsun.

Yanlış 2:Eğer çalışmazsanız 2 .oturumu alamazsınız.Hayır siz oturumu eşinizin üzerinden alıyorsunuz.Yani onun düzenli bir maaşının olması yeterli.

Yanlış 3 :İkinci oturumu alabilmek için eşiniz ve sizin maaşlarınızın toplamı 1250 euro olmalı.Hayır eşinizin asgari ücret üzerinden düzenli maaşının olması yeterli.

Ancak mutlaka bir dil okuluna kayıt yaptırmalısınız.Bugün IND memuruna sordum.Okula gitmeseydim oturum alabilirmiydim dedim.Hastalık durumu hariç okula gitmeseydiniz oturum alamazdınız dedi.

Ayrıca İngiltere İrlanda İskoçya gibi şengen harici ülkelere elimizdeki oturum kartı ile vizesiz gidemiyorsunuz dedi.Buradaki konsolosluklardan vize almamız gerekiyormuş...

Bu arada oturumumu 3 yıllık verdiler...

Sebep olarak eşimin NL pasaportunun olamamasını gösteriyorlar.

Bu kesinlikle doğru;

Çünkü eşimin oturum kartının bitiş tarihi ile benim yeni oturum kartımın bitiş tarihi aynı.

IND memuru buna rağmen 2 yıl sonra sınavı kazandığım taktirde ( NT2 ) kendi üzerime oturum alma hakkım olduğunu söyledi.
Daha önce bu başlıkta yazmıştım.Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 45 gün sürmüştü kartın gelmesi.MVV vizeni aldıysan problem olmaz merak etme rustig ol yakında gelir kartın daha önce bende yaşamıştım bunları.Bu başlıktaki yazdıklarımın hepsini dikkatlice okursan bilgi sahibi olursun.Uzun zaman olduğu için iyi hatırlamıyorum tam olarak yaptığım işlemleri.İyikide yazmışım...

Not:Yapılan yanlış işlemlerden dolayı gelmesi 3 ayı geçen oturum kartları olduğunu okumuştum.

örneğin havaalanında CD yakalatma gibi...
evt eksiksiz hepsi sirasiyla yapiliyor bizde aynisini yapdik ve bu hafta felan calisma iznimi bekliorum ....

cok bekledim yaa :S yada bana uzun geldi .....

AMSTERDAM DA IS ARIYORUM BILGILERINIZE ....
Çifte Pasaport ( Samenwonen )

Geçen hafta eşime NL pasaportu başvurusu yapamak için belediye ye gittik.Eşim NL doğumlu olduğundan ve de 1-8 yaş arası Hollanda da yaşadığı için çifte pasaport hakkına sahip.

Eşimin bu hakkından dolayı bende bu haktan faydalanacağımı zannediyordum.Ancak bunu belediyedeki memura sorduğumuzda samenwonen yaşayanlar bu haktan faydalanamazlar ancak resmi nikah yaparsanız o zaman işler değişir sizde 3 sene sonunda çifte pasaport hakkına sahip olursunuz dedi...

Bu arada NL pasaportunun veriliş süresi başvuru tarihinden itibaren en az 3 ay en fazla 1 sene arasında değişiyormuş...
selamlar benim bi sorum olacak, biz islemlerimizi mayis-haziran gibi samenwonen olarak baslatmayi dusunuyoruz ancak temmuzun sonunda evlenmis olacaz, nufus dairesinden gerekli belgeleri evlenmeden once alsam samenwonen olarak basvurumuzu devam ettirebilirmiyiz yoksa ind'ye haber verip statumuzu degistirmek zorundamiyiz?

ayrica ben hollandaya varinca hemen mastira baslamayi planliyodum, hollandada bir universiteden mastir icin kabul aldim, bu bahsettiginiz dil okulu zorunlumu?
Evliliğinizi bildirmek zorundasınız...

Eğer NT2 sertifikanız yoksa okula gitmek zorundasınız...Çünkü TC vatandaşısınız ve oturumunuzu evlilik yada samenwonen üzerinden almış oluyorsunuz...

Eğer master için (bölüme bağlı) kısa süreli oturum vizesi almış olsaydınız dil okuluna gitmenize gerek kalmayacaktı tabiki toefl sınavını vermişseniz...

Ama lisans için alınan vizelerde bile dil okuluna gönderiyorlar çünkü derslerin bir kısmı flemenkçe oluyor...Benim gittiğim dil okuluna dünyanın çeşitli milletlerinden üniversite öğrencileri geliyor ve NT2 sınavlarına giriyorlar....

Yorum Yaz

Yorum yazmak için üye girişi yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap Üye Ol