Hollanda'da kaliteli eğitim

Hollanda'da zorunlu temel eğitim 4 yaşında başlar 16 yaşında biter. Ancak lise diploması almak için 18 yaşına kadar okumak gerekir. Bu sürenin sonunda elde edilen diploma ile üniversite eğitimine başvurulabilir. Hollanda'nın yüksek eğitimini üçe ayırabiliriz.İlki dört yıllık eğitimden oluşan üniversiteler, ikincisi ufzmanlaşmış programlar veren ve üniversite programlarıyla hemen hemen eşit tutulan meslek okulları. Üçüncüsü ise Uluslararası Eğitim (International Education) adı ile verilen yabancılara dönük progamlar.

Eğitim Dili

Hollanda üniversitelerindeki eğitim dili genellikle Felemenkçe'dir. Yabancı öğrencilerin yüksek eğitim programlarına kabul edilmesi için Felemenkçe dil sınavını geçmeleri gerekir. Öğrenciler üniversite bünyesindeki dil eğituim programlarına katılabilirler. Eğitime başlayacak seviyede Flemenkçe öğrenmek için genellikle bir yıl yoğun dil eğitimi gerektirir. Dil eğitimi için gerekli şart ve başlangıç tarihleri üniversitelerden öğrenilebilir. Hollanda üniversitelerindeki birçok eğitim alanı için öğrencilerden az da olsa ayrıca ingilizce, Almanca ve Fransızca'dan ikisini bilmesi istenmektedir.

Başvuru Şartları

Hollanda üniversitelerine başvuru için her ne kadar lise diploması yeterli olsada kimi alanlar için üniversitelir belli sınavları gerekli görebilirler.

Yabancı Öğrenci Kotası

Eğitim yapılacak alana göre, Hollanda üniversiteleri her sene kaç yabancı öğrenci kabul edeceklerini belirler. Her ülkeden kabul edilecek yabancı öğrenci sayısı da bellidir. Özellikle popüler olan doktorluk, dişçilik gibi alanlarda yabancı öğrenci kotası oldukça sınırlıdır.

Eğitim Süresi

Bir kredi bir haftalık full-time eğitim karşılığıdır.Bu da haftada 40 saatlik sınıf, kendi başına laboratuar ve proje çalışmasını gerektirir.Bir yıllık full-time eğitim 42 krediyi içerir. Üniversite eğitimini tamamlamak için ortalama kredi sayısı 168'dir. Üniversite eğitim süresi dört yıldır;ve iki genel sınav yapılır. İlki birinci yılın sonunda alınan, propaedeutisch adlı sınav; diğeri ise dördüncü yılın sonunda alınan doctoraal sınavıdır. Öğrencilerin dört yılın dışında, eğitimlerini tamalamaları için iki yıllık süre daha tanınır. İlk sınav en geç ikinci yılın sonunda, final sınavı ise altıncı yılın sonunuda alınmalıdır. Eğitimini altı yılda tamamlayamayan öğrenci bir daha farklı bir alan bile olsa hiç bir üniversiteye kayıt yaptıramaz. Bu sistemin yabancı öğrenciler için en önemli dezavantajı,dil eğitimi için gerekli olan süre de göz önüne alandığında altı seneden fazla oturma müsadesi almanın zorluğudur.

Eğitim Alanları

Dördüncü yılda verilen "doctoraal" sınavını geçen öğrenciler sırasıyla hukuk için "meester in derechter" (mr.) ünvanını, mühendislik için "ingenieur" (ir.), ve diğer alanlan için "doctorandus"(drs.) ünvanlarını alırlar. "Doctor" (dr) ünvanı Hollanda üniversitelerinde alınabilecek en üst ünvandır. Ph.D derecesi Hollanda üniversitelerinde pek bilinen bir derece değildir. Ancak uluslararası eğitim veren üniversitelerde sınırlı sayıda verilir.

Eğitim Masrafları

Hollanda'daki eğitim ve yaşam masraflarını karşılayacak bir yıllık bütçe ortalama 13 bin 500 Hollanda florinidir.Yabancı öğrenci için devlet bursu yoktur. Ayrıca eğitim amaçlı gelen yabancı öğrenciye Hollanda'da çalışma izni verilmez.

Konaklama

Twente Üniversitesi dışında hiçbir Hollanda Üniversitesinin kampüsü yoktur. Bu yüzden öğrencuiler konaklama sorununu kendilerini halletmesi gerikir. Konaklama üniversitelere bağlı "stichting studentenhuisvesting" adı verilen özel organizasyonlar tarafındanda ayarlanabilir. Ancak başvuruların olabildiğince erken yapılması tavsiye edilir.

Başvuru Şekilleri

Eğitim yılı 1 Eylül 'de başlar. Okul başvuru işlemlerinin zamanında yürümesi için açısından labildiğince erken yapılması gereklidir. Başvuru sırasında,lise diploması dışında öğrencinin Flemenkçe dil sınavını geçmiş olması ve eğitim görülecek alan için gerekli sınavlara girmiş olması şartı aranır. Sınav sonuçlarına göre öğrencinin kabul kararını üniversitelerin kayıt kabul komiteleri verir. Başvuru şartları için öğrencinin başvurmak istediği üniversiteyle yazışması ve işlemlere en az bir yıl önceden başlaması önerilir.

Vize

Öğrrenci vizesi için Hollanda Konsolosluğu'ndan bilgi alınabilir. Vize başvurusu sırasında Hollanda'daeğitim için maddi imkanların yeterliliğinin ispat edilmesi yanında eğitim görülecek üniversiteden kabulün de alınmış olunması gereklidir. Sadece dil eğitimi için vize verilmez. Üniversite başvurusu için gerekli şartlar yerine getirildiğinde, 12 aylık dil eğitimi için "temporary permit" yani geçici vize verilir.

Öğrenci vizesi için gerekli evraklar: Pasaportunuz (talep edeceğiniz vize bitiminden sonra en az üç ay geçerli olmalıdır.)

Başvuru formu ve iki adet fotoğraf

Verilen referanstan adınıza Hollanda'daki belediye ve yabancılar polisinden tastikli davetiye Tarihleri belirtilmiş olarak gidiş- dönüş uçak bileti rezervasyonu

Öğrenci belgesi + resmi kaydı

Reşit olmayanlar için noterden tastikli aile muvafakatnamesi

Masraflarınızı karşılayacak kişinin aylık gelir ve mal varlığını ispatlayan belgeler (tapular, kredi kartları, banka hesap cüzdanları vs.)

Daha ayrıntılı bilgi için: Hollanda Konsolosluğu, tel:0212-2515030 /fax:0212-2511989

Hollanda Üniversitelerinin Listesi

Universiteit Van Amsterdam (University of Amsterdam)

Infomatiecentrum DSW,

Nieuwe Doelenstraat 9,1012 CP

Amsterdam,

Tel:020-548 26 72.

Vrije Universiteit, Amsterdam (Free University Amsterdam)

Bureau Studentendecanen,

De Boelelaan 1105,1081 HV Amsterdam,

Tel: 020- 548 26 72.

Technische Universteit, Amsterdam (Delft University of Technolog)

P.O.Box 5027,2600 GA Delft,

Tel:015-786098.

Technische Universiteit Eindhoven (Eindhoven Univesity of Technology)

Bureau Sudentendecanen,

P.O.Box 217,7500 AE Enschede,

Tel:040- 47 22 63.

Hollanda'da eğitiminizi İngilizce olarak yapabilirsiniz. Gelin Uluslararası Eğitim (International Education) adı verilen bu eğitim şeklini beraberce inceleyelim.

Uluslararası Eğitim

Yabancı öğrenciler için İngilizce dilinde olan bu eğitim şeklinin başlangıcı 1950'lere uzanır. International Education adıyla anılan bu eğitim şeklinin amacı yabancı öğrencilere yüksek kalitede eğitim sunmak. Bugün Hollanda'da 14 okul 150'den fazla uzmanlık eğitimiyle yabancı öğrencilere hizmlet vermekte. Programların çoğunluğu üniversite eğitimi üzerine verilen kısa dönemli uzmanlaşmış kurslardır. Bu kurslara katılmak için üniversite diploması ve bir yıllık profesyonel çalışma tecrübesi aranır.Bu progrmların en önemli özelliği eğitim verilen alanlardaki en son teknolojik gelişmeliri kapsamalarıdır. Ayrıca programlar, katılımcıların eğitimleri sonunda ülkelerine döndüklerinde öğrendiklerini en iyi şekilde kullanabilmeleri üzerine kuruludur.Kursların dışında Uluslararası Eğitim bünyesinde Mastır ve Üniversite eğitimi de yer alır.

Hollanda'daki 14 üniversite ve 70 okul kimi programlarını yabancı öğrencilerin de yararlanabilmesi için İngilizce vermektedir. Bu programlar üniversite programının bir parçası olarak verilir. Öğrenciler kredi tamamlayarak üniversite veya mastır derecesi alabilirler.Başvuru için istenilen eğitim derecesine göre lise veya üniversite diploması gereklidir. Program süreleri dört ile beş yıl arasında değişir. Kimi durumlarda öğrenciler aldıkları kredileri kendi ülkelerindeki üniversitelere transfer edebilirler. Birçok Hollanda üniversitesinin dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelerle değişim anlaşması vardır. International Education programları sertifika, diploma, üniversite ve mastır programları içerir.

Pratik Bilgiler

Birçok eğitim programı için TOELF'dan 550 puan almış olmak gerekir. Bazı durumlarda ekstra dil bilme şartı aranır. Aylık konaklama ve yaşam masrafları ortalama 1600 Hollanda florinidir.

International Educational Programlarının Kısmi Listesi

New & Current Affairs Course (Radio)

Radyo habercileri için hazırlanmış eğitim; haber editörlerinin toplumdaki rolü, teknolojik gelişmeler ve haber networklerine ulaşım üzerine yoğunlaşmıştır.

Konular: Beceri, eğitim,çeşitli konularda ikişer günlük 3 adet seminer, radyo haberlerinin hazırlanışı ve yönetimi.

Eğitim Metodları:Seminer,workshop, özel proje hazırlıkları, konferans.

Diploma Şekli: Sertifika

Süre:14 hafta

Başlangıç-bitiş tarihleri:Eylül-Aralık

Son başvuru tarihi:Nisan ayı

Aranılan şartlar:Lise diploması/medya konusunda eğitim veya 2-3 yıllıkçalışma tecrübesi

Ücret: 25 bin Hollanda florini

Konaklama:Ücrete dahil

New & Current Affairs Course (Television)

Televizyon habercileri / haber editörleri için uzmanlaşmış kurs. Teknolojik gelişmelerin haber akışına etkileri, uydu&haber networklerine ulaşım,haber editörlerinin toplumdaki yeri üzerine uzmanlaşmış eğitim