Hollanda, tarım e seracılık konularında Ege Bölgesi ve İzmir'de çalışma yapacak. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Hollanda Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Willem Van Rossem, ''Başta Termal enerji olmak üzere tarımda verimli enerji kullanımı ve sera sistemleri konusunda çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca tarımda su yönetimiyle ilgili yeni teknolojileri getireceğiz.'' dedi.Türkiye'nin tekrar büyüme trendine girmesi ve yüzde 4'lük büyüme hedefinin Hollanda'nın dikkatini çektiğini belirten Ataşe Rossem, hükümet merkezi Ankara ve finans merkezi İstanbul'un ardından üçüncü stratejik bölge olarak İzmir'i seçtiklerini vurguladı. Ege Bölgesi'nin yeni imkanlar sunduğunu kaydeden Rossem, ''Antalya zaten doymuş durumda. Ege, halihazırda tarım alanındaki faaliyetler için potansiyeli çok yüksek bir bölge.'' şeklinde konuştu.
Ülkesinin tarımda Termal başta olmak üzere verimli enerji kullanımı ve sera sistemleri konusunda uzmanlaştığını ifade eden Hollanda Ekonomi ve Ticaret Ataşesi, sadece üretime yönelik değil, Türkiye'deki tarım şartlarını ve üreticileri kendi bilgi ve teknolojileriyle birleştirmek istediklerini, eğitimin de bunu bir parçası olacağını söyledi. İzmir'in sadece tarımda değil, makine ve makine yan sanayisinde de gelişmiş olduğunu belirten Willem Van Rossem, 2010 yılında bu konuda bir heyet geleceğini söyledi.
İZTO Başkanı Demirtaş da Hollanda'nın İzmir'e ilgisinin arttığını, son günlerde tarımla ilgili heyetler geldiğini, yakında bir ofis açıldığını aktardı. Şehrin tarımdaki önemini vurgulayan Demirtaş, Hollanda'nın da bu alanda dünyadaki pozisyonunun bilindiğini belirterek, ''Hollanda, tüm dünyadan gelen tarım ürünlerinin toplandığı ve Avrupa'ya dağıtıldığı bir ülke. Hayvancılık da çok gelişmiş. Ayrıca 7 milyar avroluk sera ürünleri gelirleri var.
Bu alandaki işbirliği, iki ülkeye de çok şey kazandıracak.'' dedi. İşbirliği imkanlarının çokluğu sebebiyle bu ülkeden beklentilerinin da fazla olduğunu kaydeden Ekrem Demirtaş, "İzmir'de bir tarım üniversitesi kurmalarını istiyoruz. İZTO olarak partner olmaya hazırız. Bu konuda beklentimiz parasal da değil; önemli olan, eğitim ve eğiticiler konusundaki işbirliği.'' diye konuştu.
İzmir Limanı'nın Özelleştirme sürecine de değinen İZTO Başkanı, hükümete yeniden Özelleştirme ihalesine çıkılana kadar otonom bir yönetimle hizmetleri iyileştirme ve hızlandırma teklifinde bulunduklarını açıkladı. Demirtaş, "Bu konuda dünyanın dördüncü büyük limanı olan ve otonom yönetimi bulunan Rotterdam ile işbirliği yapmak istiyoruz. Otonom yönetim yetkisi verilirse, Rotterdam'a bu önerimizi götüreceğiz.'' dedi. Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Rossem ise geçmişte bazı limanlarla bu tip işbirlikleri denediklerini fakat başarılı olamadıklarını, İzmir'le ise işbirliği yapabileceklerini, Rotterdam Limanı'nda da benzer bir otonom yönetim bulunduğunu ifade etti.
Yorum Yaz
Giriş Yap Üye Ol