merhaba arkadaslar,bende hollandadayim.bende mo toets ve profiel toetse hazirlaniyorum.butun konulari inceledim sitede.anlamadigim bisey var.bu sinav yani mo toetsu,40 sorudan olusuyo.28 mecburi konudan,12 si ise kendi sectigimiz konulardan.ama luisterden kaldim demis bazilari bu lauster sorulari nasil acaba?test sseklinde sinav var diye biliyorum ben.cevaplarsaniz sevinirim
inburgeringsexamen sinavi ile ilgili sorum var
bu sinav ayni turkiyede telefon ile baglanti kurularak yapilan sinavin benzeri...bir odaya geciyorsun telefon ile baglanti kuruyorlar.sonra bir cumle soyleniyor sen tekrar ediyorsun ardindan zit kelimeler soruyorlar karsiligini veriyorsun ardindan bir hikaya anlatiliyor sen tekrar ediyorsun..sinav oldukta kolay..bu sinav inburgering sinavinin leuster bolumunden...nt2 sinavindaki ile karistirmayasin..succes
www.inburgerin.nl sitesine göre
- 18 yaşından küçükseniz,
- 65 yaşından büyükseniz,
- AB ülkelerinden birinin vatandaşı iseniz,
- 16 yaşınızdan önce 8 yıl veya daha fazla Hollanda'da ikamet etmişseniz,
- Korte vrijstellingstoets yapmış ve kazanmışsanız,
inburgeringexamen yapmanıza gerek yok.
Ayrıca daha önce kursa gitmiş iseniz ve Hollandaca seviyenizi ispatlayan bir belgeniz varsa da inburgeringexamen yapmanıza gerek yok. Bu seviye 'nieuwkomers' için tüm becerilerde (luisteren, spreken, lezen, schrijven) A2, 'oudkomers' için schrijven'da A1, diğer becerilerde A2 seviyesidir. NT2 staatsexamen programma I ve programma II B1 ve B2 seviyesinde olduğu için bu sınavı alanların inburgeringexamen yapmalarına gerek yoktur.
- 18 yaşından küçükseniz,
- 65 yaşından büyükseniz,
- AB ülkelerinden birinin vatandaşı iseniz,
- 16 yaşınızdan önce 8 yıl veya daha fazla Hollanda'da ikamet etmişseniz,
- Korte vrijstellingstoets yapmış ve kazanmışsanız,
inburgeringexamen yapmanıza gerek yok.
Ayrıca daha önce kursa gitmiş iseniz ve Hollandaca seviyenizi ispatlayan bir belgeniz varsa da inburgeringexamen yapmanıza gerek yok. Bu seviye 'nieuwkomers' için tüm becerilerde (luisteren, spreken, lezen, schrijven) A2, 'oudkomers' için schrijven'da A1, diğer becerilerde A2 seviyesidir. NT2 staatsexamen programma I ve programma II B1 ve B2 seviyesinde olduğu için bu sınavı alanların inburgeringexamen yapmalarına gerek yoktur.
Merhaba Sumelya, senin söylediklerinin aynısını yaşadım ben de. Belediyelerin zoruyla istemeyerek kurslara giden (hatta o kursları boşuna işgal ve meşgul eden) pekçok kimse tanıyorken, ben oturum kartımı elime aldığım gün ind'den doğruca belediyeye gidip hollandaca öğrenmek için kursa gitmek istediğimi bildirdim. Belediyeden mektup geldi sonunda, inburgeringverplicht olduğumu, bu sınava istersem evde hazırlanabileceğimi, istersem kursa devam edebileceğimi fakat kursa gidersem kendim ödemem gerektiğini söylüyordu. Para ödeyceğim dememe rağmen bir türlü kurs bulamadım. Oturduğum yerden kaynaklanıyordu bu sorun, diğer belediyeler (Den haag, rotterdem) dışardan öğrenci almıyorlardı, oturduğum yerde de çok başlangıç seviyesinde kurs vardı. Yani bir taraftan 'uyum'du, dil'di diye yırtınıyorlar, bir yandan her türlü engeli koyuyorlar topluma katılmak isteyen kimselere. çünkü cwi ye gidiyorum, önce dil öğreneceksin diyor, dil öğrenmek için okul arıyorsun, ya kabul etmiyor, ya da bahsetitğin gibi fahiş fiyatlar isteniyor. Neyse uzatmayayım özel sorunlarımla fakat aynı şeyi yaşayanlara örnek olsun diye yazıyorum. Benim sonunda öğrenebildiğim, her belediye bu kurs parasını karşılamıyor. Fakat şu var, kurs parası, ib-groep'tan borç olarak alınabiliyor ya da kendiniz ödemişseniz, sınavı kazanınca (sanırım 3 yıl içinde kazanırsa, ayrıntılı bilgiler ib-groep sitesinde var) paranın bir kısmını geri alabiliyorsunuz.
Bu arada, türkiyede girmiş olduğunuz sınavdan B1 almışsanız da belediye kurs parasını ödemiyor olabilir. çünkü belediyeler sadece A2 seviyesine kadar ödüyor diye de biliyorum. kurs hocası söylemişti bunu bana.
Bu arada, türkiyede girmiş olduğunuz sınavdan B1 almışsanız da belediye kurs parasını ödemiyor olabilir. çünkü belediyeler sadece A2 seviyesine kadar ödüyor diye de biliyorum. kurs hocası söylemişti bunu bana.
haklısın sumelya, insanın sinirlerini ve sınırlarını zorluyorlar ama geldik bir kere buralara, üstesinden geleceğiz bir şekilde inşaallah. sorularına gelince B1 eski sisteme göre niveau 3 oluyor. sıralama düşükten yükseğe doğru A1, A2, B1, B2 şeklinde. inburgering sınavını yapmadın diye kimse seni zor duruma sokmaz merak etme, en azından belli bir süre. belediye sana mektup yollamış olmalı, şu tarihe kadar inburgering sınavını yapman gerek diye ki 3,5 sene bu süre. eğer böyle bir mektup gelmemişse belediyenin inburgeringloket'ine gidip hem yardım hem bilgi alabilirsin. burda maalesef (türkler de dahi) kimse kimseye yardımcı olup yol göstermiyor ya da gösteremiyor belki. o yüzden adımları bilinçli atmak önemli, doğru yerde aramalısın yardımı. umarım sorularının cevapları biraz netleşmiştir, yoksa daha mı karıştırdım kafanı. :) bak sana bir tavsiyede bulunayım. türkiyede lise ya da üniversite mezunuysan, rotterdam yakınlarında oturuyorsan, hogeschool rotterdama git, herhangi bir bölüm seç kendine, okuman şart değil. oraya kayıt oluyorsun, onlar seni albade college ne gönderiyorlar dil için. bir senede niveau 4 ü alacak şekilde yoğun bir şekilde hollandaca öğreniyorsun. daha sonra okula devam etmezsin, ya da belki edersin. bölüm değiştirebiliyorsun, şart değil ilk yazıldığın bölüme gitmek. bu yolu başka şehirlerdeki başka yüksekokullarda da deneyebilirsiniz arkadaşlar, okullara gidip sorabilirsiniz, ya da internet sitelerinde ayrıntılı bilgiler var. yoksa mondriaan lar roclar insanı ancak oyalıyor. herkese başarılar..
sumelya bence bir yıl hiç kısa bir zaman değil, sen o sürede kendi kendine uğraşsan bile okulun seni götüreceği seviyeye ulaşırsın inan bana. sadece inburgeringexamen'a odaklanma. bulunduğun şehrin yakınlarındaki başka büyük şehirlerdeki okulları, yüksekokulları araştırabilirsin.
helin kendi basina nasil dili gelistirsin bildin kolay ogrenme sekli varsa paylasirmisin benim bulumdum okulda ben okuma yazmada sikinti yok hocamlar cok iyi gidiyorsun diyorlar kursa basliyali uc ay olacak ama cumle kuramiyorum konusamiyorum yani nasil gelistire bilirim
arkadaşlar bu forum ortamında bazen sözler yanlış anlaşılabiliyor. ben okul imkanı varken okula gitmeyin kendi kendinize daha iyi öğrenirsiniz demiyorum kesinlikle. yani bir insan bir yıl boyunca dil okulunda kendisine sıra gelmesini beklerken, o beklediği bir yıl içinde zaten o seviyeye gelir diyorum. okula gidilirse tabi ki daha kolay olur, ama okula gidemiyorsan öğrenemezsin diye birşey yok onu demek istedim. dili öğrenmenin kolay yolu var mı bilmiyorum hatta ben de arıyorum :) ama bana sorarsan sen nasıl öğrendin diye, bol bol bunalıma girerek ;) öncelikle okuma ve yazma iyi ise tabi ki bu büyük bir avantaj. ben de öyle öğrendim zaten. önceleri basit çocuk kitapları, okuldan gelen mektuplar, hatta eve gelen diğer mektuplar, broşürler, ne bileyim hani derler ya eline ne geçerse oku diye öyle okuyordum hala da okuyorum. daha sonra pat çat kendi işlerimi kendim halletmeye başladım. bunda da sağolsun tercümanlık yapan eşdostun çok katkısı var tabi ki. şöyle ki, mesela bir kez bir yere gittik hatırlamıyorum ama konu benimle ilgili birşeydi, tercümanlık yapan arkadaş benim annemmiş gibi davrandı. yani bana yöneltilen tüm sorulara cevaplarını bana danışma gereği duymadan verdi, ben de iki de bir çocuk gibi nediyor ne diyor diye atlıyorum, tamam bir saniye diyor, :) sağolsun tabi iyiliğinden fakat, beni çok hırslandırdı. insan kendini affedersin aptal gibi hissediyor, birşeyden anlamaz. hatta diyordum ahrazların durumu daha iyi, hiç olmazsa işaretlerle anlatıyorlar dertlerini. böyle işte, o hırsla ben 1 sene sonra kendi işlerimi kendim halletmeye başladım. özellikle çocukların okulundaki katılabileceğim tüm aktivitelere katıldım. öğretmenlere soruyordum şunu nasıl sorabilirim ya da doğru söyledim mi diye. o hız tabi bir süre sonra yavaşlıyor, hatta duruyor.
bu arada hollandaca öğrenirken düzgün öğrenmek çok önemli bence. yani pekçok tanıdıklarımız var, herkes de belki farkındadır, hollandaca konuşuyorum diyor, fakat bazı kelimeleri peşpeşe sıralıyor. sonuçta karşıdaki muhatap anlıyor zaten. bu nedenle işte okuma önemli. düzgün cümle kurmak okumayla gelişiyor, ayrıca belli durumlarda söylenecek düzgün cümleleri öğrenip ggünlük hayatta uygulamak da çok işe yarar diye düşünüyorum.
herkese başarılar.
bu arada hollandaca öğrenirken düzgün öğrenmek çok önemli bence. yani pekçok tanıdıklarımız var, herkes de belki farkındadır, hollandaca konuşuyorum diyor, fakat bazı kelimeleri peşpeşe sıralıyor. sonuçta karşıdaki muhatap anlıyor zaten. bu nedenle işte okuma önemli. düzgün cümle kurmak okumayla gelişiyor, ayrıca belli durumlarda söylenecek düzgün cümleleri öğrenip ggünlük hayatta uygulamak da çok işe yarar diye düşünüyorum.
herkese başarılar.
sevgili helin ben seni yanlis anlamadim sadece senin dil ogrenirken gecirdin tecrubeyi ogrenmek istedim saol anlatmissin bende biblotekten cocuk kitaplari aliyorum seningibi elime geceni okuyorum ilk geldim zamanla simdiki geldim zaman arasinda cok buyuk fark var evet dedin gibi tercumanla gittim yerlerde bende senin gibi ne diyor ne anlatiyor diye soruyordum gercekten insan kendini budala gibi hissetiyor bir dil bir adam derler simdi bu dili o yuzden biran once ogrenmek istiyorum ben genelde yazarak ogrenmeye calisiyorum hocam bana hollandacayi duzgun okudumu guzel telefus ettimi soyluyor fakat cumle kuramiyorum cunku kelime darcim az yeni gelmem yeni okula baslamam ve kisa surede okulda kapanacagi icin bu sene istedim verimi alamadim duzun ve dogru telefus gercekten onemli hemde cok helin senin gibi dil ogrenen arkadaslar deneyimini anlatsa bizlere faydasi olur kendimize en yakin olan tecrubenin faydalari cok tekrar tesekkurler helin
rica ederim acer, bence de herkes tecrübesini paylaşırsa çok faydalı olur. ayrıca dün bir önceki mesajı yazdıktan sonra düşündüm de, ilk geldiğim zamanlar herkesden hollandacanın çok zor bir dil olduğunu duyuyordum. böyle olumsuz şeyler insanı çok etkiliyor. zamanla gördüm ki evet zor ama abarttıkları kadar da değil. önemli olan insanın isteyerek ve zevkle öğrenmesi. bir yük gibi hissetmemesi.
ben ısrarla kurs hocasına dili nasıl daha iyi geliştireceğimi soruyordum, her seferinde gazete oku diyordu. :) ben belki bu kez başka cevap verir diye birkaç kez sordum hep aynı şeyi söyledi. mesela gazetelerin proefabonne (doğru yazdığımdan emin değilim) kampanyaları oluyor. onlardan faydalanabilirsiniz. ben AD gazetesi aldım 6 hafta o şekilde. gerçekten faydalı da oluyor. fakat şuan yeni başlayanlar için gazete ağır geliyorsa çocuk kitapları ideal. zaten pek çoğumuzun çocuğu da var, ona okuyup hem çocukla hoş vakit geçirilir, hem bize hem ona faydalı olur bu iş. (bu arada çocuklarımıza kitap okumamız zaten gerekiyor!)
ben ısrarla kurs hocasına dili nasıl daha iyi geliştireceğimi soruyordum, her seferinde gazete oku diyordu. :) ben belki bu kez başka cevap verir diye birkaç kez sordum hep aynı şeyi söyledi. mesela gazetelerin proefabonne (doğru yazdığımdan emin değilim) kampanyaları oluyor. onlardan faydalanabilirsiniz. ben AD gazetesi aldım 6 hafta o şekilde. gerçekten faydalı da oluyor. fakat şuan yeni başlayanlar için gazete ağır geliyorsa çocuk kitapları ideal. zaten pek çoğumuzun çocuğu da var, ona okuyup hem çocukla hoş vakit geçirilir, hem bize hem ona faydalı olur bu iş. (bu arada çocuklarımıza kitap okumamız zaten gerekiyor!)
bende hollandaya geldim belediye ilk zaman projemiz yok bekleyeceksiniz dedi okul icin bu sene proje baslatmislar KALEOS diye inburgeringsexamen nt2 icin ve okulda ogretmenimiz dersin 1 saatini portfolio icin ariyor ve bize verdikleri sizlerle paylasmak istedim portfolio 2 bolumden olusuyor . belediyede konusurken size profil hazirliyorlarmis calismakmi istiyorsun calismamakmi istiyorsun diye soruyorlar ve portfolio maplari ona gore veriliyor ve girecegimiz sinavlarda ona gore oluyor 1. OGO 2. WERK
1 OGO - calismak istemeyen kisiler ogo portfolio hazirliyorlar ve onlarin sinavi okuduklari okulda oluyor yazma okuma anlama konusma
2 WERK - calismak isteyenler icin portfolio bunda en fazla esit zit anlamli kelimeler soru cevap ve konusma
ben 2007 nin 5 ayinda geldim 2009 un 5 ayinda inburgeringsexamen icin projeye okula basladim ogretmenimizin verdigi bilgiye gore 2010 haziran da portfolio lar tamamlanacak portfolio tamamlandiktan sonra sinav icin muracat edilecek ve 3 ay icinde sinav verilecek 1. de veremedik 2. okula devam etme hakkimiz var bu 2 yili belediye oduyor ama 2. yide veremedik 3 4 5 bizler kendimiz oduyoruz ve 7200 euro edindigim bilgiler bunlar simdi bende okulda dil ogreniyorum portfolio bende hazirlayacagim stresli biraz ve gercekten okulda hic bir sey ogrenmiyoruz esimlede pratik yapamadigim icin esimde bana bir yer buldu burda gonullu hollandalilar var ve hafta 1 gunun 2 saatini size ayiriyorlar eve geliyorlar ve sizinle hollandaca konusarak pratik yapmaniza dilinizin donmenise yardimci oluyorlar benim hollandali arkadasim isabella avukat kendisi anlamasamda anlamasamda hollandaca konusuyoruz tek tuk cumleler kursamda anlasabiliyoruz ve oda cumleleri duzeltmemede yardimci oluyor umarim bu sinavida veririz
1 OGO - calismak istemeyen kisiler ogo portfolio hazirliyorlar ve onlarin sinavi okuduklari okulda oluyor yazma okuma anlama konusma
2 WERK - calismak isteyenler icin portfolio bunda en fazla esit zit anlamli kelimeler soru cevap ve konusma
ben 2007 nin 5 ayinda geldim 2009 un 5 ayinda inburgeringsexamen icin projeye okula basladim ogretmenimizin verdigi bilgiye gore 2010 haziran da portfolio lar tamamlanacak portfolio tamamlandiktan sonra sinav icin muracat edilecek ve 3 ay icinde sinav verilecek 1. de veremedik 2. okula devam etme hakkimiz var bu 2 yili belediye oduyor ama 2. yide veremedik 3 4 5 bizler kendimiz oduyoruz ve 7200 euro edindigim bilgiler bunlar simdi bende okulda dil ogreniyorum portfolio bende hazirlayacagim stresli biraz ve gercekten okulda hic bir sey ogrenmiyoruz esimlede pratik yapamadigim icin esimde bana bir yer buldu burda gonullu hollandalilar var ve hafta 1 gunun 2 saatini size ayiriyorlar eve geliyorlar ve sizinle hollandaca konusarak pratik yapmaniza dilinizin donmenise yardimci oluyorlar benim hollandali arkadasim isabella avukat kendisi anlamasamda anlamasamda hollandaca konusuyoruz tek tuk cumleler kursamda anlasabiliyoruz ve oda cumleleri duzeltmemede yardimci oluyor umarim bu sinavida veririz
bende hollandaya geldim belediye ilk zaman projemiz yok bekleyeceksiniz dedi okul icin bu sene proje baslatmislar KALEOS diye inburgeringsexamen nt2 icin ve okulda ogretmenimiz dersin 1 saatini portfolio icin ariyor ve bize verdikleri sizlerle paylasmak istedim portfolio 2 bolumden olusuyor . belediyede konusurken size profil hazirliyorlarmis calismakmi istiyorsun calismamakmi istiyorsun diye soruyorlar ve portfolio maplari ona gore veriliyor ve girecegimiz sinavlarda ona gore oluyor 1. OGO 2. WERK
arkdsm ayrintili bi sekilde bilgilendirdigin icin siteyi tesekkurler fakat soyle bi durum var hollandada sende biliyosundur ki her bolge kendi kurallarini uyguluyo adeta o yuzden okul fiyati bu kadarmis yada 2.den sonra biz kendimiz oduyomusuz gibi kesin yazilar yerine benim bulundugum bolge burasi burda isler bu sekilde ilerliyomus demek daha dogru olur bilgilendirme acisindan.cunku mesela denhaag da belediye okul ve sinav paralarini 1 kereye mahsus oderken schiendam da yada tilburgda (bildigim kadariyla) 2 kereligine odeniyor.bundan sonrakileri kendimiz oduyoruz ama dedigim gibi bolge bolge degisiyor belediyenin sundugu imkanlar...umarim dedigin gibi hepimiz bu sinavi alnimizin akiyla geceriz rabbimin izniyle :geek: :geek: :geek: ...
Yorum Yaz
Giriş Yap Üye Ol