DE linwoor'u herzaman asagidaki gibi kullaniriz..!
+bitkiler(cicekler),agaclar, sebzeler,meyveler de DE lidwoord kullanilir..!
Ornek: de gladiool, de eik, de sperzieboon, de banaan
+nehir ve daglarin isimlerinde kullanilir..!
Ornek: de Waal, de Mont Blanc
+mesleklerde kullanilir
Ornek: de slager, de kapper, de manicure
+cogul isimlerde kullanilir
Ornek: de mannen, de vrouwen, de paarden
* kelimenin sonu (-ing,-ie, -ij, -heid, -teit,-a, -nis, -st, -schap, -de, -te) bu eklerle bitiyorsa kullanilir
Ornek: de regering, de directie, de vrijheid, de ergernis, de rekenschap, de beroerte
HET lidwoordu asagidaki gibi kullanilir
* Verkleinwoorden
+kelime kucultmelerinde
Ornek: het mannetje, het vrouwtje, het paardje
* kelimelerin ilk iki harfi su ekler ile baslarsa kullanilir===> be-, ge-, ver- of ont-
Ornek: het begin, het geloof, het vermaak, het ontslag
+ dil isimlerinde kullanilir
Ornek: het Duits, het Nederlands
* Woorden die eindigen op -isme of ment
+ kelimelerin sonundaki harfler su eklerle biterse kullanilir ==> -isme of ment
Ornek: het simplisme, het isolement
+yuklem(fiil) ile cumle kurarsaniz kullanilir..!
Ornek: het lopen, het fietsen
asagida bu konu ile ilgili alistirma yapabilirsiniz..!
[website]http://home.zonnet.nl/mertens2518hg/LW1.HTM[/website]
[website]http://www.huygens-college.nl/lidwoorden..htm[/website]
kolay gele
Lidwoorden: de ve het nerelerde kullanilir..!
burcu ellerine saglık çalışmak lazım bu sitedeki derslere inan ve eminimki kursa gitmeden birşeyler ögreniriz.
kolay gelsin arkadaşım
kolay gelsin arkadaşım
bu konuda bence daha ayrinti arayan varsa bende bi kitap varsa tr den almistim muzaffer demirtas hocanin kurmay yayinevinden cikan asagi yukari bayagi birsey bu konuyla ilgili basit ve yalin anlatilmis bence o kitabi edinin pisman olmaz (ugur abi bu reklam degil gercekten iyi kitap ben ogrencisi oldum bu hocanin gercekten iyi adam kitapta iyi bence 8-) ) imkani olanlar en kisa surede edinsin helede beklemede olanlar dil icin az da olsa iyi bir baslangic olur bence
bu konuda bence daha ayrinti arayan varsa bende bi kitap varsa tr den almistim muzaffer demirtas hocanin kurmay yayinevinden cikan asagi yukari bayagi birsey bu konuyla ilgili basit ve yalin anlatilmis bence o kitabi edinin pisman olmaz (ugur abi bu reklam degil gercekten iyi kitap ben ogrencisi oldum bu hocanin gercekten iyi adam kitapta iyi bence 8-) ) imkani olanlar en kisa surede edinsin helede beklemede olanlar dil icin az da olsa iyi bir baslangic olur bence
Muzaffer Demirtaş benim de yararlandığım kaynak. Aslında ondan önce kullandığım kitaptan hiç memnun kalmadım ve tesadüf sonucu bu kitabı buldum. Evet daha iyi belki ama o kadar da yeterli değil.
Benim elimde 3 tane kaynak var birbirinin benzeri. Bu siteye eklediğim dilbilsi konularını da bu kaynaklardan harmanlıyorum, bir de İngilizce bir siteden faydalanıyorum.
Şunu farkettim; Türkiye'de Hollanda'ca ile ilgili kitap çıkaranlar hep birbirinden kopye çekmişler! Hani Hollandacayla ilgili pek kaynak yok ya, kitaplarıda pahalı. 'Farklı isimlerde sürelim piyasaya, nasıl olsa alıcısı çıkacak!' demişler herhalde.
Keşke herkesin çok iyi İngilizcesi olsa tavsiyem İngilizce sitelerden ders çalışmaları olurdu. Daha özenerek ve detaylı anlatıyorlar. Bizimkiler biraz daha ceplerine yönelik, yüzeysel çalışmalar yapmışlar maalesef...
Bu arada Geluk, emeğine sağlık.
son soylediklerine aynen katiliyorum evet fazla kaynak yok ama bende buraya gelince aranmaya basladim ve beledyenin kutuphanesine gittim bide bakitm daha once gormedigim 3 kaynak daha artik kutuphaneye gidiyorum hem daha sessiz hemde alistigim bi ortam kucuk yerde olmanin avantajida bu herhalde bisikletle otobusle gidip geliyroum 2 km evime hemde ortam rahat ve 2 tanede bilgisayar programi var yakinda onlarida alicam yani istedikten sonra hersey halledilir ben 40indan sonra universite okuyan tanidim hemde zor bolumler yani istedikten neler yapilmaz sadece hemen vazgecmek zaten insanlarin en buyuk sorunu degilmi birazda bu zoru gorunce kacmak aslinda de het bi acidan cok kolay kelime ezberletiyor almancada der die das lardada zorlanmistim ama insan zamanla ogreniyor hem gunluk konusmalarda fazla konusan yokk oyle dikkatli genelde sokak dili heryerde oldugu gibi amaogrenirken tam ogrenmek lazim tabii Allah hepimize kolaylik versin ama yeni bir dil ogrenmek kadar kolay bisey yokk ben daha once ogrendim 2 tane bu 3 olucak bence zevkli gunluk 1 saat ayirlamalisiniz ve bu dili gunluk hayatta kullanaksinizki hic sorun olmaz pratik cok guzel olur ben ilk ingilizceye basladigimda sene 95 te ve benim sehrimde kitap siparisle zor geliyordu pratik hic yok sonrada pek olmadi ama teofl alabilirim bide pratik olsa neler yapardim :D saka bi yana hollandada hollandaca ogrenmekten kolay ne var arkadaslar lutfen daha saglam calisalim :!:
hollandada hollandaca ogrenmekten kolay ne var arkadaslar lutfen daha saglam calisalim :!:
Bu konuda çok haklısın. Bir dil en iyi o ülkede öğrenilir. Türkiye'de Hollandaca öğrenmek inanın çok zor bir şey. Bu sitedeki arkadaşlar sadece uyum sınavına yönelik çalıştıkları için belki burası ya da kurslar, kitaplar yeterli olabilir. Çünkü belirli başlı konuları öğrenecekler. Fakat o dile iyi hakim olmak için sürekli konuşmak ve Hollandaca konuşulan ülkede yaşamak lazım.
Türkiye'de yaşayan Hollandalılar bile Türkiye'deki öğretici eksikliğinin farkına varmışlar ve bunu ekmek kapısı haline getirmişler.
Ablamın bir iş arkadaşıyla tanıştım, Hollandalı. Kadın burada Hollandaca özel ders veriyor ve kitapları çok güzel. Rica ettim aynı kitaplardan bana temin etmesini, ücretini vermek şartıyla tabiki. Kadın ne dedi biliyormusunuz?
''Kusura bakma mümkün değil. Ben özel ders verirken bu kitabı kullanıyorum. Özel ders istersen verebilirim ama kitabımın aynısını kullanamazsın. Buradakilerden bir farkım olmalı'' .
Haklı, buradakilerden çok farklı... Kadının ana dili, sadece gramer değil telafuzunu da öğretiyor. Ama bilgi paylaşıldığı zaman güzeldir.
mebarak arkadasim o kadin ekonomik yonden dusunuyormus olabilir ama telufuz icin ugrasmak gerekir ben yillarca ingilizcem icin mtv izledim ingilizce sarkilar dinledim herkes benle dalga gecerdi suna bak beatles dinliyor diye ama iyiki yapmisim simdi cok faydasi oluyor ben geleli 3 hafta oldu ama kimseye ihtiyacim olmadan herseyi yapiyorum bence surekli hollandaca konusmaya calismalisiniz ben oyle yapiyorum utanmak cekinmek kaybettirir ve ben evime turk uydusu almiyorum hollanda kanallarini izliyorum evet cok zor oluyor bazen bunaliyorum ama yinede duzgun konusmak icin sabrediyorum 1 yil daha almayacagim cunku asku takdirde burdakilerr gibi olurum cunku burdakilerin cogunun dili yarim yamalak iyi bilen cok az cunku turk kanali - turk komsusu - turk manavi bakkali marketi var hep onlarla boyle dil gelismezki tamam onlarda olsun ama yasadigimiz yerin dilide olsun bence kitaplarda bu yolda araclar herseyi kitaplara baglamamak lazim onlarida kullanip gunluk hayyatta herseyi esinize veya bir bilene sorun bi yere not edin sorun sormazsaniz umursamazsaniz olmaz bence boyle bu benim kendi fikrim tabiki herkes kendince bir bakis acisi vardir ama : emek olamdan yemek olmaz
Muzaffer Demirtaş benim de yararlandığım kaynak. Aslında ondan önce kullandığım kitaptan hiç memnun kalmadım ve tesadüf sonucu bu kitabı buldum. Evet daha iyi belki ama o kadar da yeterli değil.
Benim elimde 3 tane kaynak var birbirinin benzeri. Bu siteye eklediğim dilbilsi konularını da bu kaynaklardan harmanlıyorum, bir de İngilizce bir siteden faydalanıyorum.
Şunu farkettim; Türkiye'de Hollanda'ca ile ilgili kitap çıkaranlar hep birbirinden kopye çekmişler! Hani Hollandacayla ilgili pek kaynak yok ya, kitaplarıda pahalı. 'Farklı isimlerde sürelim piyasaya, nasıl olsa alıcısı çıkacak!' demişler herhalde.
Keşke herkesin çok iyi İngilizcesi olsa tavsiyem İngilizce sitelerden ders çalışmaları olurdu. Daha özenerek ve detaylı anlatıyorlar. Bizimkiler biraz daha ceplerine yönelik, yüzeysel çalışmalar yapmışlar maalesef...
Bu arada Geluk, emeğine sağlık.
Degerli arkadaslar merhaba,
internette gezinirken tesadüfen ismimin gectigi bu siteyi gordum. insanlarin hakkimda yorum yapmalari ilgimi cekti ve uye olup birkac soz de ben soylemek istedim. Bir arkadas benim kitabimdan ovguyle soz etmis, bir digeri kitabimi kullandigini ancak yeterli gormedigini soylemis. Bu elestiriler icin her ikisine de tesekkur ederim. Kitabimin gozden gecirilmis ve genisletilmis 2. baskisinda bu elestirileri goz onunde tutacagim.
Bir arkadasin "Türkiye'de Hollanda'ca ile ilgili kitap çıkaranlar hep birbirinden kopye çekmişler! Hani Hollandacayla ilgili pek kaynak yok ya, kitaplarıda pahalı. !" demesi sahsen beni uzdu, cunku ben Ankara Universitesi DTCF Hollanda Dili ve Edebiyati Anabilim Dalindan mezun olduktan sonra 1996'da Tomer'de Hollandaca Bolumunu kuran kisiyim. 2000-2007 yillari arasinda ise Ankara Universitesi'nde ogretim gorevlisi olarak calistim ve yuzlerce ogrenciye Hollandaca ogrettim, 10 yillik hocayim (10 yil Tomerde, 7 yil universitede ders vermis bir akademisyenim!).
Dilbilgisi kitaplari, hangi dilde olursa olsun genellikle birbirinin benzeridir! Konular itibariyle isteseniz de cok farkli bir kitap yazamazsiniz, o yuzden bu benzerlik konusunda o arkadasa katilmiyorum. Gidin ingilizce gramer kitaplarini inceleyin ayni benzerlikleri gorursunuz. Yayinevi size kitabi ana hatlariyla belirler ve siz o cerceve disina fazla cikamazsiniz. Ayrica kitap fiyatlarini "yayinevi" belirler. Yazarin cebine giren parayi bilseniz, gulersiniz!!! O kitabi ben 9 yillik birikimim sayesinde hazirladim, o yuzden zaten "kopye cekmek" lafini uzerime bile almiyorum.
Kitabin yetersiz oldugunu dusunen arkadasa sunu soylemek isterim; o kitap aslinda 500 sayfa kadardi, ancak yayinevi benden 200 sayfalik bir kitap istemisti ben yine de 312 sayfayi yayimlatmayi basardim. O yuzden bazi konulara yuzeysel deginmek zorunda kaldim. Yine de ilk etapta insanlarin isine yaradi ve bir suru tesekkur maili aldim.
Kitap yazarlari para kazanmak icin degil, birikimlerini paylasmak icin yazarlar, en azindan ben oyle yaptim. Tomer'e gelemeyen gariban , parasi olmayan insanlarimiza biraz da olsa yardimci olmak istedim. Benden once ayni yayinevinden cikan Gülay Hanim'in kitabi cok elestiri almis ve yayinevi benden o kitabi düzeltmemi istedi, ben de onun yerine alistirmali bir kitap yazmayi tercih ettim. Eger benim para kazanmak gibi bir derdim olsaydi, o kitabi yazdigim 1 sene icinde yuzlerce ogrenciye ozel ders verir, cuvalla para kazanirdim! O yuzden bir forumda insanlari elestirirken lutfen yargisiz infaz yapmayalim.
Hollanda Hukumeti'nin yaptigi sinav sayesinde cok para kazanan Hollandali ve Turkler var! Benden bir kac ay Hollandaca ders almis kisiler internete ilanlar verip kendilerini "hoca" ilan ettiler ve saatine 40 - 50 lira alarak tam olarak bilmedikleri bir dili ogretmeye calisiyorlar :)
Buradan sinava girecek arkadaslara bu tur kisilere karsi da dikkatli olmalarini tavsiye ediyorum. Allah firsatcilardan korusun sizleri. Ders alacaginiz kisinin bir diplomasi olup olmadigini arastirin!!! Eger size bir diploma gosteremiyorsa o kisiden ders almayin!
Su an benim ne yaptigimi merak eden arkadaslara hemen soyleyeyim; Ben Turkiye'de kalip bol para kazanmak yerine Belcika'da Gent Universitesi Ceviribilim Fakultesi'nde ogretim gorevlisi olarak calismayi sectim ve meslegimi seviyorum.
Eger Hollandaca ogrenirken benim kitabimla ilgili ya da baska konularda akliniza takilan birseyler olursa cekinmeden bana yazabilirsiniz. Size mail adresimi veriyorum: muzaffer.demirtas@hogent.be
Hepinize dostca selamlar,
Muzaffer Demirtas
Merhabalar Muzaffer Bey,
Öncelikle sizleri eleştiren kişi olduğum için, bazı konuları aydınlatma gereğini duydum.
Bir eser sahibi her zaman tebriklere olduğu kadar eleştirilere de maruz kalabilir, bu kaçınılmazdır. Ancak bazen yargısız infaz da yapabiliyoruz, insanoğluyuz. Diploma sahibi her insan alanında başarılıdır diyemeyiz. Ben Hollanda Dili Ve Edebiyatını bitirmiş bir şahıs tanıdım ama inanın üniversite mezunu olduğunu anlayamadım. Herhalde bir akrabanızdan öğrendiniz bu dili diye sorma gereği duydum. Anlayacağınız gibi, o kadar içler acısı durumu. Önemli olan bu dili gerçekten karşı tarafa da birşeyler verebilecek yeterlilikte olacak kadar bilmek ve ona göre kitap çıkarmaya ya da özel dersler vermeye kalkışmaktır. Çünkü karşılığında bir ücret alıyorsanız hakkını vermeniz lazım...
Ben eleştirdim, belki de ismini vermek istemediğim (gerçi siz birinin ismini vermişsiniz...) diğer yazarlara olan kızgınlıktan.
Ama bu dili bilen birisiyle, daha önceden bilmeyen ve ilk defa Türkiye'de öğrenmeye çalışan birisinin bakış açısı elbette farklı olur. Elimdeki tüm kaynakları incelediğim halde en fazla yararlandığım kaynak sizin kitabınız. Yine de yetersiz bulduğumu söylemekten üzüntü duymuyorum. Emin olun bunu kötülemek için değil sadece insanların daha titiz davranması için söylüyorum. Sizin de kendinizce sebepleriniz var; yayınevinin kuralları.
Bakın kendinizi burada anlatmasaydınız ben sizi herhangi diğer kişiler gibi, Türkiye'de Hollanda Dilinin eğitimini almış ama kendisini daha fazla geliştirememiş bir şahıs olarak tanıyacaktım. Sizi tanıdığım diğer insanlarla aynı kefeye koydum. Belki de bu konuda haksızlık yaptım, bunun için de özürlerimi bildiririm.
Benim yaptığım eleştiri genel bir eleştiriydi. Zaten siz kendinizi biliyorsanız ve sizi tanıyanlar da biliyorsa, kendinizi bu eleştirinin içinde görmemelisiniz değil mi... ;)
Engin bilgileriniz için teşekkür ediyorum.
Kolay gelsin.
Öncelikle sizleri eleştiren kişi olduğum için, bazı konuları aydınlatma gereğini duydum.
Bir eser sahibi her zaman tebriklere olduğu kadar eleştirilere de maruz kalabilir, bu kaçınılmazdır. Ancak bazen yargısız infaz da yapabiliyoruz, insanoğluyuz. Diploma sahibi her insan alanında başarılıdır diyemeyiz. Ben Hollanda Dili Ve Edebiyatını bitirmiş bir şahıs tanıdım ama inanın üniversite mezunu olduğunu anlayamadım. Herhalde bir akrabanızdan öğrendiniz bu dili diye sorma gereği duydum. Anlayacağınız gibi, o kadar içler acısı durumu. Önemli olan bu dili gerçekten karşı tarafa da birşeyler verebilecek yeterlilikte olacak kadar bilmek ve ona göre kitap çıkarmaya ya da özel dersler vermeye kalkışmaktır. Çünkü karşılığında bir ücret alıyorsanız hakkını vermeniz lazım...
Ben eleştirdim, belki de ismini vermek istemediğim (gerçi siz birinin ismini vermişsiniz...) diğer yazarlara olan kızgınlıktan.
Ama bu dili bilen birisiyle, daha önceden bilmeyen ve ilk defa Türkiye'de öğrenmeye çalışan birisinin bakış açısı elbette farklı olur. Elimdeki tüm kaynakları incelediğim halde en fazla yararlandığım kaynak sizin kitabınız. Yine de yetersiz bulduğumu söylemekten üzüntü duymuyorum. Emin olun bunu kötülemek için değil sadece insanların daha titiz davranması için söylüyorum. Sizin de kendinizce sebepleriniz var; yayınevinin kuralları.
Bakın kendinizi burada anlatmasaydınız ben sizi herhangi diğer kişiler gibi, Türkiye'de Hollanda Dilinin eğitimini almış ama kendisini daha fazla geliştirememiş bir şahıs olarak tanıyacaktım. Sizi tanıdığım diğer insanlarla aynı kefeye koydum. Belki de bu konuda haksızlık yaptım, bunun için de özürlerimi bildiririm.
Benim yaptığım eleştiri genel bir eleştiriydi. Zaten siz kendinizi biliyorsanız ve sizi tanıyanlar da biliyorsa, kendinizi bu eleştirinin içinde görmemelisiniz değil mi... ;)
Kolay gelsin.
Merhabalar Muzaffer Bey,
Kolay gelsin.
Merhaba Sayin Mebarak1979,
Asıl ben size elestirileriniz icin tesekkur ederim. Elestirinin olumlusu kadar, olumsuz olani da insana yararli bir seyler yapmasi icin yol gosterir mutlaka! Dikkat ederseniz ben sizin elestirinize de tesekkur ettim. Sadece "para kazanma" konusunda yapilan elestiriye aciklik getirmek istedim. Allah bizlere haram para nasip etmesin ve uzerimize kul hakki gecirmesin! Aslinda kitabimin arkasina kim oldugum ve ne iş yaptigim konusunda ufak bir aciklama koysaydik belki de akademik olmayan, ama hollandaca gramer kitabi yazma cesaretini gostermis diger arkadaslarla ayni kefeye konulmazdim :) (Bu iş benim tekelimde degil, herkes kitap yazabilir onlara da saygı duyuyorum. Benim kitabim Hollanda ve Belcika'da da satiliyor, aradaki fark bu :))
Bilincli bir insan oldugunuz belli ve siz ayrimi yapacak kapasiteye sahipsiniz. Hollandaca bolumunden mezun, fakat basarisiz buldugunuz birisi olmus sanirim. O kisi muhtemelen Hollandali hocalarin son donemlerinde yalandan egitim verdikleri kisilerden birisidir.
Bu arada ne benim, ne de diger insanlarin bilgisi "engin"dir. Bizler sınırlı bir bilgiye sahibiz ve onu elimizden geldigince paylaşmak istedik, "engin bilgi Allah'a aittir". insan omru engin bilgi edinmek icin yeterli degildir :)
Bu arada benden özür dilemenize de gerek yok, ben size kirgin degilim. Hatta arastirmaci yonunuz oldugu icin tebrik ederim. Kitabimin genisletilmiş ve gözden geçirilmiş yeni baskisi insallah bu yaza veya yaz sonuna dogru cikacak. internetten takip edin, ciktiginda bana mail atin, size 1 tane hediye edecegim. Aradaki farki göreceksiniz, cünkü 2. baski icin agirligimi koydum, icime sinen bir kitap olacak.
Ik wens u veel succes met het Nederlands leren!
met vriendelijke groeten,
Muzaffer Demirtaş
Çok teşekkür ederim Muzaffer Bey,
Kitabınızı dört gözle bekliyor olacağım. Hayırlısıyla bir aksilik çıkmadan elime ulaştığında, inşallah kitabı herkese tavsiye edeceğim.
Dank u voor uw goed wensen.
Kitabınızı dört gözle bekliyor olacağım. Hayırlısıyla bir aksilik çıkmadan elime ulaştığında, inşallah kitabı herkese tavsiye edeceğim.
Dank u voor uw goed wensen.
Aramiza hosgeldiniz Muzaffer Bey;
Seviyeli bir tartisma ortami yarattiginiz icinde ayrica tessekkur ederim..
Yazilara basdan sona mudahale etmedim cunku olumlu elestiriler oldugunu dusunuyordum.
Sizin yazilarinizdada bunu anladim.
Sizi aramizda surekli gormek isderiz... Katkilariniz bizleri memnun eder...
Seviyeli bir tartisma ortami yarattiginiz icinde ayrica tessekkur ederim..
Yazilara basdan sona mudahale etmedim cunku olumlu elestiriler oldugunu dusunuyordum.
Sizin yazilarinizdada bunu anladim.
Sizi aramizda surekli gormek isderiz... Katkilariniz bizleri memnun eder...
Muzaffer hocammmmmmmmm hosgeldin siteye , sizi burda gormek heycanlandirdi beni . He bu arada en Cenesi bol ogrenciniz Berrin im ben . hocam madem geldiniz yorumlarinizla katildiniz aramiza , e aganin eli tutulmaz demisler . sitede yanlis veya eksik gordugunuz bilgilerde kuuck notlarinizla bizleri yonlendiriseniz seviniriz.
Bu arada hocam ben tr ye geri kactim bunaldim nl de . 3haftaligina firar ettim :)
Gorusuruz hocam
Bu arada hocam ben tr ye geri kactim bunaldim nl de . 3haftaligina firar ettim :)
Gorusuruz hocam
Yorum Yaz
Giriş Yap Üye Ol