Üyeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız ufoss@dilogren.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Dilogren.com Forum Arşivi
Hollanda • Yabancı Dil • Eğitim • Yaşam Arşiv: 2021 ve öncesi
Sponsorlarımız

SİNAVİN KALKMASİ DOGRUMU

Yorum için giriş yap 8 mesaj · 3.059 görüntülenme
Merhaba arkdaslar dün tv de hollanda uyum sinavinin sadece ve sadece türklere ve faslilara uygulandigi icin avrupa insan haklari mahkemesinin bunu ayrimcilik olarak gördügünden dolayi sinavin bir an önce kalmasi gerektigini belirtmisler bu konu ne kadar dogru?? ben böyle bir duyum aldim saygilarimla .!!!
Hollanda'daki Türklerden İnsan Hakları Örgütüne: "Şimdiye Kadar Neredeydiniz?"

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hollanda'nın Yurtdışında Eşlerini Getirmek İsteyenlere Yönelik Uyguladığı Sınavı Eleştiren Bir Rapor Açıkladı. Rapor Türkleri, Memnun Etse de "Şimdiye Kadar Neredeydiler?" Diyerek Örgütü Sitem Ediyor.

Haber Yayın Tarihi: 15.05.2008 17:18

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hollanda'nın yurtdışında eşlerini getirmek isteyenlere yönelik uyguladığı sınavı eleştiren bir rapor açıkladı. Rapor Türkleri, memnun etse de "şimdiye kadar neredeydiler?" diyerek örgütü sitem ediyor.

Hollanda Azınlıklar ve Entegrasyon Eski Bakanı Rita Verdonk tarafından yurtdışından gelen eşlere yönelik uygulanan sınav engelinin insan hakları izleme örgütü tarafından ayrımcılık olarak tanınması Faslı ve Türkleri şaşırttı.

Özellikle aile birleşimi nedeni ile Hollanda'ya gelecek vatandaşların vize ön koşulu olarak öne sürdüğü, yurtdışında uyum sınavını ayrımcılık olarak tanımlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü bu yasanın bir an önce kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Hollanda'da bu yasanın mağdurları olan gelin ve damatlarını Hollanda'ya getiremeyen aileler İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bu konu ile ilgili açıklamalarını geç kalınmış bir açıklama olmasına rağmen geç de olsa kaldırılması yönündeki çalışmalarına sevindiklerini ifade etti. Türkler, bu söylem ile kendileri için bir umut ışığı olduğunu söyledi. Hollanda'ya aile birleşimi çerçevesinde sürekli yerleşmek üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Batılı olmayan ülkelerden gelecek yabancılar için, kendi ülkelerinde girmek zorunda oldukları Hollandaca dil bilgisi sınavlarının başından beri "saçma" olduğunu savunduklarını ifade etti. Türkler, sınavın bir araç olduğunu belirterek Hollandalı Türkler, açıklamayı, "Sınav bahane, amaç Hollanda dışı evliliklerin önüne geçmek" olarak değerlendirdi.

Hollanda'da görev yapan hukukçulardan Nazmi Türkkol, "Hollanda Hükümeti, Türkiye ile AB arasında imzalanan Ankara Anlaşması, Katma Protokol ve Ortaklık Konseyi hükümlerini, (1980 yılında imzalanan Ortaklık Protokolünü) yeterince ciddiye almayarak, uyum yasasını yürürlüğe sokmakta ısrar etti. Sonucu ciddi bir ayrımcılık olduğu insan hakları izleme raporu ile tescillendi. Aslında birazda şaşırdık. Şimdiye kadar nerde idiler. Yinede memnun olduk bu açıklamalardan. Artık bu yasanın düşürülmesi lazım" şeklinde konuştu.

Hollanda'daki Türk kamuoyunda "evlilik sınavı" alarak da bilinen uygulama kapsamında, evlenme yoluyla bu ülkeye yerleşmek üzere gelecek kişilerin, önce Türkiye'de Hollandaca sınavına girmeleri ve bu sınavda başarılı olmaları gerekiyor. Hollanda'ya geldikten sonra da bu kişilerin 500 saat uyum kurslarını izlemeleri zorunlu kılınıyor. Türkiye'deki sınavlara 400 Euro dolayında harç parası yatırılarak girilebiliyor. Başarılı olunamadığı takdirde yeniden sınava girme hakkı tanınıyor, ancak her seferinde harç parası yeniden isteniyor. Hollanda Kanada, ABD, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya ile AB üyesi dışındaki ülkelerden gelecek yabancıların ülkeye gelişlerini kısıtlamak amacıyla, önce kendi ülkelerinde Hollandaca dil sınavına tabi olmalarını öngören uygulamayı 15 Mart 2006 yılında yürürlüğe koymuştu. Uygulamanın yürürlüğe konulmasından sonra Türkiye'den gelenlerin sayısında önemli oranlarda azalma görüldü.

Hollandalı Hukukçu Prof. Boeles: "Türklere iki farklı uygulama söz konusu olamaz"

Hollanda'nın önde gelen hukukçularından Leiden Üniversitesi Hukuk Profesörü Doktor Pieter Boeles, "Bu tür uygulamalara karşı, AB birlik üyesi ülke hükümetlerinin bu hakları kısıtlayan onlarca karar ve uygulamalarına karşı hukuksal yoldan mücadele edilmeli. Bu mücadelenin, örgütlü ve gerekirse bir fon oluşturularak AB Yüksek Mahkemesi ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Mahkemesi düzeyinde sürdürülmeli. Özellikle AB ülkelerinde bulunan ikinci kuşak Türk vatandaşları yapılan antlaşma ve Ortaklık Hukuk kararları ile AB ülke vatandaşlarıyla aynı statüdeler. Bu haklar yasalar ile garanti altına alınmıştır. Hollanda'daki Türklere yönelik ikinci bir uygulama, iki farklı uygulama söz konusu olmaz"
yani simdik kalkacak veya kalkmayacak diye kesin biseyyy varmi.!!eger öyle bisey varsa ne zaman belli olacakkk tam olarak haberiniz varmi
şu anda konusuluyor sadece hollanda gundemımdede bu konu var işallah kalkar
Bu haberi bende radyoda duydum... ( Hollanda Braband radyosu )

Insanlik disi bir sinav olarak goruluyor ve insan haklari mahkemesine konunun tasinmasi gundemde...

En azindan boyle bir konunun tartisilmasi bile bir baslangic..

Kalkmasa bile zorlasdirilmasi engellenir
kesinlıkle iğrenc bısey aileler bolunuyor ben yenı evlıyım ama gıdemıyorum cok sacma bı sey bu kalksın yaa gerekırse ımza felan toplansın turkıye capında yada ne bılıyım bunun gıbı bısey yapılsın bıran once
Arkadaslar ben kendi adima AIHM basvuru yapicam.Sizlerden benimle birlikte dava acmak isteyen olursa ihsan1977@hotmail.de msn adresini eklemesi yeterli.Ayri ayri basvuruda yapabiliriz.Yeterki aihm bunu degerlendirmeye alsin
banada sacma gelıyo bu sınav falan,,neyse bız gırdık bıtırdık ama sımdı gırecek arkadaslar ıcın konusuyorum,,soyle bısey olabılır,,eger evlı degılse o sınava gırebılır ama evlı bı adam ıcın yanı valla benım zoruma gıdıyo be arkadaslar..Örnek; bır hollanda vatandası turkıyede yasamak ısterse o da para odemek zorunda vıze ıcın,,oda bayagı bı fazla ama kım yapıyo bunu??kımse :? ben muglalıyım ve cok arkadasım var hollandalıyla evlı,ve bı kac arkadas var yasayan turkıyede hollandalı esıyle bırlıkte ama hıc bırısı normal yollardan oturmuyor..mesela 3 ayda bı vızesını yenılemesı gerek ama napıyo vatandas,,gıdıyo rodosa gırdı cıktı yapıyo,bı yenı vıze basıyolar ve hadı bakalım bı 3 ay daha,,vıze nekadar sanırım 10 euro bıle yok..ıste yanı arkadaslar hersey ortada!!bız bırak vızeyı sınavı gectık,,daha burdada ısler bıtmıyo,,bız halen kosusturuyoruz yanı!!..

allah herkezın yardımcısı olsun nedıyelım.

emrah

Yorum Yaz

Yorum yazmak için üye girişi yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap Üye Ol