Hollanda’da gençlere staj yeri ve iş bulma konusunda bir projeye imza atan Emel Aktan adlı Türk kızına ‘2008 Uyum İçin İlham Ödülü’ verildi. Kariyer sahibi yabancı kökenli yedi gencin projeleri arasından halkoyuyla birinci seçilen Aktan’a ödülü Hollanda Temsilciler Meclisi’nde Prenses Maxima tarafından verildi. Birinci seçilen Aktan, ABD’deki Harvard Yaz Okulu’nda 4 haftalık kurs ile ödüllendirildi.

De Baak kurumu görevlisi Yeşim Candan’ın insiyatifi ile başlatılan ve iki yılda bir düzenlenen yarışma ile ülkedeki yabancıların konumunun iyileştirilmesinin teşvik edilmesi hedefleniyor. Ülkenin en kapsamlı ve anlamlı ödülleri arasında değerlendirilen ‘Uyum İçin İlham Ödülü’ Hollanda Kraliyet Ailesi tarafından destekleniyor. Projenin iletişim ortaklığını ise Cosmicus Vakfı yürütüyor. Lahey’deki Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen programa Hollanda Prensesi Maxima, Uyum Bakanı Ella Vogelaar, Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin, Avrupa Komiseri Neelie Kroes, Sosyal Ekonomik Danışma Kurulu (SER) Başkanı Alexander Rinnooy Kan, Adalat Bakan Yardımcısı Nebahat Albayrak, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed Aboutaleb, Cosmicus Kolej Müdürü Mehmet Cerit’in yanı sıra bakanlık yetkilileri, üniversite rektör ve profesörleri ile akademisyenler katıldı.

Yabancı kökenli yedi gencin yaptıkları çalışmaların sinevizyon eşliğinde tanıtılmasının ardından halkın oyları ile Türk kökenli Emel Aktan’ı birinci seçildiği açıklandı. Halkın oyları ile birinci seçilen Emel Aktan, böyle bir ödüle halk tarafından layık görülmekten dolayı son derece mutlu olduğunu söyledi. Ödülün projenin bir hayal ürünü olmadığının kanıtı olduğunu söyleyen Aktan, “Ödül beni inanılmaz sevindirdi ve hırslandırdı. Bu projeyi sadece kendi başarımla değil halkın desteğiyle kazandım. Ben inandım sizler de inandınız. Beni destekleyen herkese sonsuz minnetarım.” şeklinde konuştu. Alexander Rinnooy Kan’ın başkanlığını yaptığı jüri ise Fas kökenli Dounia El Baraka’nın projesini seçti. Rotterdam’da ikamet eden Emel Aktan’ın gençlere staj yeri bulma konularında yardımcı olmaları ve ardından iyi bir işe yerleştirilmeleri yönündeki çalışmalarından dolayı halkın oyları ile birinci seçildi. Aktan ödülünü Hollanda Prensesi Maxima’nın elinden alırkan törende bir konuşma yapan Uyum Bakanı Ella Vogelaar, tüm projelerin birbirinden güzel olduğunu ve uyuma katkıda bulunduğunu söyledi. Uyumun çift taraflı olduğunu, bu konuda herkesin üzerlerine ciddi sorumluluklar düştüğünü söyleyen Vogelaar, bu tür proje ve etkinliklerin uyum için iyi bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hollanda’nın bugün her zamankinden daha çok anlayışa, hoşgörüye, karşılıklı kabule ihtiyacı olduğunu söyleyen bakan, bu gençlerin projeleri ile önyargıları kırdığını söyledi.

SER Başkanı Alexander Rinnoy Kan, iki kültürlü gençlerin, yetenekli ve yenilikçi yönlerinin ön plana çıkartılarak topluma kazandırılması gerektiğini ifade etti. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed Aboutaleb’in buna en iyi örnek olduğunu söyleyen Kan, “Hollanda’nın değişik şehirlerinden farklı projeler ile çevresindeki farklı kültürden insanların kaynaşması ve sosyal diyalogun sağlanmasını önemsiyor ve sosyal yaşantıya daha çok katılım olmasını arzu ediyoruz. Değişik kültürlerin kaynaşması demek, kaliteli eğitim iyi bir iş ve güç birliği, paylaşım demektir.” dedi. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed Aboutaleb gençlerin bu ve buna benzer projeleri ile gurur duyduklarını ifade etti. Gençlerin iki kültürden olmanın avantajlarını kullanarak yeteneklerini ortaya koyduklarını belirten Aboutaleb, “Gençlerimizin mağdur olarak değil, özgüvenlerini kazanabilmeleri için desteklememiz lazım” dedi.