http://mijnwoordenboek.nl/ww.php bu link verilmiş ama ben pek anlayamadım.üye mi olmamız gerekiyo yoksa indirecekmiyiz
selam arkadasim,
bu site fiillerin zamanlara gore cekimi icin paylasilmistir..!
sag ust tarafda VERVOEG yazan yere hollandaca bir fiil yaziyorsun, o sana zamanlara gore cekimlerini veriyor..!
site paylasiminda bulunan Aysennur arkadasimiza tskrler.!
kolay gele ;)
Beste Geluk,
Ik heb net nog nieuwe twee dingen geleerd door jou.
werkwoord ''afvragen zich''
en
''nemen kwalijk ''
bedankt voor je hulp ;)
Geluk yazdı:
Hallo,
Eigenlijk ben ik zemzema :) maar ik heb de wachtword van zemzema vergeten, daarom ben ik nog een lid geworden.
Heel lange tijd is gebeurt. Sinds februari probeer ik om nederlands te leren.
Natuurlijk heb ik nog steeds moeite.
En ik wil sommigen dingen vragen.
Ik weet dat Geluk aan mij zou helpen. toch Geluk ? :)
Mijn eerste vraag is over ''of '' manier.
Hoe kan ik met 'of ' zin maken ?
ik bedoel..vb: ik wist niet of je komt.=gelip gelmedigini bilmiyordum.
ik zou vragen of je bent.=sen olup olmadigini soracaktim.
ik wilde weten of je eet.=yeyip yemedigini bilmek istiyordum.
bu cumle yapilari dogrumu ? of ile bu sekilde mi cumle kuruyoruz.
natuurlijk wil ik met alle hulpwerkwoorden zin maken.
vb: ik ga vragen of ze zou komen.=onun gelip gelmeyecegini soracagim.
hij wilt weten of ze zou doen.=onun yapip yapmayacagini bilmek istiyor.
Beste Geluk,
Als je mijn vragen antwoordt dan ga ik echt blij worden.
alvast bedankt.
jah ik heb het een beetje druk,
neem me niet kwalijk :oops:
sordugun soruya kendin cvp vermissin ama ben biraz daha ornek vererek pekistirmeye calisayim
ik wil graag weten of je het morgen kan doen ==> yarin onu yapip yapamayacagini bilmek istiyorum.
ik weet niet of je het durft ==> ona cesaret edip edemeyecegini bilmiyorum
ik vraag me af of hij goed heeft geslapen (veya geslapen heeft) ===> iyi uyuyup uyumadigini kendi kendime soruyorum)
ik heb hem gisteren gevraagd of hij daar is geweest ==> ona, oraya ugrayip ugramadigini sordum)
gibi :roll:
kolay gele
Selam,
Yine bir kac sorum var.
''benim bir randevum olabilir ''
ve
'' eger geleceksem seni ararim''
bu cumleleri Hollandacaya cevirebilirmisiniz.
2. cumlenin su sekilde olabilecegini dusundum ama muhtemelen yanlistir.
Als ik zal komen dan bel ik jou.
birde soyle bir sorum var.
ik wilde niet dat je verdrietig wordt. (of bent?)=uzulmeni istemezdim.
ben bu cumleyi boyle kurmustum ama hollandaca bilen yegenim (13 yasinda) diyorki; cumleye gecmis zamanla basladiysan dat'tan sonraki cumlede gecmis zamana gore olmali.
yani soyle demeliymisim.
ik wilde niet dat je verdrietig werd. (of was ?).=uzuldugunu istemezdim.
ama benim istedigim mana bu degil, yani '' ''uzulmeni iztemezdim'' demek cok daha mantikli iken neden ''uzuldugunu istemezdim'' seklinde sacma bir cumle kurmak zorundayim ?
hangisi dogru ?
ilk cumle ile dat'tan sonraki cumlenin zamani illaki birbirine uygunmu olmali ?
''benim bir randevum olabilir '' ===>het kan zijn dat ik een afspraak heb :roll:
'' eger geleceksem seni ararim'' ===> ik bel je wel als ik kom
yegenininde dedigi gibi ilk cumleyi gecmis zamanla kurduysan ikinci cumleyide gecmis zamanla kurman lazim..!
ik wilde niet dat je verdrietig werd
ik had niet gewild dat je verdrietig werd.
ik wil niet dat je verdrietig wordt
gibi bisey ..! :roll:
cocuk kitabi okursan, cumlelerin nasil kuruldugunu daha cabuk kavrarsin.!
bu site fiillerin zamanlara gore cekimi icin paylasilmistir..!
sag ust tarafda VERVOEG yazan yere hollandaca bir fiil yaziyorsun, o sana zamanlara gore cekimlerini veriyor..!
site paylasiminda bulunan Aysennur arkadasimiza tskrler.!
kolay gele ;)
çok teşekkür ederim geluk :)
Toen ile baslayan cumleler yazabilirmisiniz lutfen.
Butun zamanlarda ornek rica ediyorum.
ve Toen ile baslayan cumleden sonraki ek(ikinci) cumlenin hangi durumlarda werkwoordla baslamasi gerektigini yazarmisiniz.
Okulda henuz bu konulara gelmedigimiz icin ogrenemiyorum ama konusurken lazim oluyor ve tikanip kaliyorum. Bu cok feci bir durum.
simdiden tesekkurler.
Toen kelimesiyle sadece gecmis zamana cekimli cumleler kurabilirsin. bu kelimenin iki anlami var. ve iki anlamdada cumlede kullanma sekilleri farkli..! Turkce tam cevirisini soylemek biraz zor (bana gore). ornek vererek aciklamaya calisayim..!
eerst trok ik mijn shirt aan en toen mijn trui ==>ilk once t-shirtumu giydim, (ondan)sonra kazagimi..!
ik kon toen nog niet schrijven ===> o zamanlarda daha yazamiyordum
ik had toen nog geen geld ===> o zamanlarda daha param yoktu
toen kelimesini bu sekilde kullanirsan, 2. cumlede hic bir degisiklik olmaz..!
ik had toen nog geen geld maar ik wilde het niet opgeven
ama su sekilde kullanirsan, cumle icindeki fiil arkaya ve 2. cumledeki fiil basa gecer..!
toen ik op basisschool zat, was ik 6 jaar ===> ilk okuldayken, 6 yasindaydim
toen ik ging studeren, woonde ik bij mijn ouders ===> egitim yapmaya giderken, anne-babamin yaninda oturuyordum
toen ik wakker werd,was het al te laat ==> uyandigimda, cok gec olmustu..!
toen ik mezelf de vraag stelde hoe hij dat kon zeggen, kwam ik erachter dat hij het niet heeft gezegd ===> kendi kendime onun bunu nasil soyleyecegini sorarken, oyle bisey soylemedigini ogrendim..! zor bi cumle oldu galiba :roll:
gibi bisey :roll:
kolay gele
evet son cumle cok fena agir geldi bana :)
cok tesekkurler Geluk.
uzerinde epey durursam bu ''toen '' olayini da kavrarim insallah.
ben su sekilde iki cumle yapmistim.Bunlarin dogru olup olmadigini da onaylarsan sevinirim.
Toen ik die zin heb (had) gezegd,had jij veel gelachen.=ben o cumleyi soyledigimde sen cok gulmustun.
Toen ik bij de bushalte was, was je mijn achter kant(stond je achter mij) =ben otobus duragindayken sen benim arka tarafimdaydin.
staan fiilinin gecmis zamani ==> stonden,hebben gestaan
verbeterd..!
ben 'toen' kelimesini 'als' ın geçmiş zaman hali olarak düşünüyor ve kullanıyorum. doğru mu yapıyorum acaba
senin dedigine ornek verirsek ortaya su cikiyor.
als je komt, dan gaan we samen ==> eger gelirsen, birlikte gidecegiz
toen je kwam, gingen we samen ==> sen geldiginde, birlikte gittik
als je kwam, zouden wij samen gegaan zijn ==> eger gelseydin, birlikte gitmis olcaktik
cumlelere bakarsak, fiillerin cumle icindeki yerleri ayni ama anlamlari ayni mi oluyor..! :roll:
Helin sende ornek verirmisin, birlikte bi cozume ulasabiliriz belki :roll:
birde 'ging' fiili var.
ik ging.. dersek ben gidiyordum oluyor.
Ama bu 'ging' yardimci fiil olarakta kullaniliyor. (yukarda Geluk'te kullanmis)
Hangi durumlarda 'ging' yardimci fiili kullanilir.
Mesela kizim (8 yasinda)gecen gun soyle bir ornek cumle soyledi. ik ging verhuizen.=ben tasiniyordum.
sordum.. '' neden 'ik verhuisde' demiyorsun ? dedim '' oylede olur '' dedi.
iyide niye insanlar bazen 'ging' kullaniyor ? Bu 'ging' degisik bir mana mi katiyor ?
Her fiilin o.v.t hali varken, niye ging ile kullaniyorlar ?
evet seninde dedigin gibi bu "ging" kelimesi cumlede kullanilirsa, cumleye baska mana katiyor
ornegin;
=>toen ik ging studeren, woonde ik bij mijn ouders ===> egitim yapmaya giderken, anne-babamin yaninda oturuyordum
egitim yaparken, ailemin yaninda oturuyordum
=> ik ging wandelen ===> dolasmaya gittim
dolastim
=> ik ging boodschappen doen ==> alis-veris yapmaya gittim
alis-veris yaptim
selam Helin ve Aysennur,
sorulariniza mesajlariniz icinde cvp vermeye calistik
Helin, kullandigin orneklerden bi kac tane bizimle paylasirsan, dogru olup olmadigini anlariz...! belki senin taktigin dogru olabilir ..!
kolay gele
helin yazdı:
ben 'toen' kelimesini 'als' ın geçmiş zaman hali olarak düşünüyor ve kullanıyorum. doğru mu yapıyorum acaba
senin dedigine ornek verirsek ortaya su cikiyor.
als je komt, dan gaan we samen ==> eger gelirsen, birlikte gidecegiz
toen je kwam, gingen we samen ==> sen geldiginde, birlikte gittik
als je kwam, zouden wij samen gegaan zijn ==> eger gelseydin, birlikte gitmis olcaktik
cumlelere bakarsak, fiillerin cumle icindeki yerleri ayni ama anlamlari ayni mi oluyor..! :roll:
Helin sende ornek verirmisin, birlikte bi cozume ulasabiliriz belki :roll:
teşekkürler geluk.
verdiğin örneklerden sonra yanıldığımı anladım. ama nedense ben kendi kendime hep böyle düşündüm. belki 'toen' lu cümleleri kurmaya ve anlamaya çalışırken 'als' dan yararlandığım için böyle oldu. aslında hollandacayı hep mantıkla cözmeye kavramaya çalışıyorum, o nedenle böyle kendi kendime ipuçları üretiyorum. aslında kafa karıştırmamak için o mesajı ve bu mesajı silsen belki daha iyi olacak.
toen ik mezelf de vraag stelde hoe hij dat kon zeggen, kwam ik erachter dat hij het niet heeft gezegd ===> kendi kendime onun bunu nasil soyleyecegini sorarken, oyle bisey soylemedigini ogrendim..!
Haddimi bilerekten, sadece ve sadece dogrumu yanlismi biliyorum bunu anlamak icin su cumle ile ilgili bir sorum olacak.
''Toen ik mezelf de vraag stelde hoe hij dat kon zeggen...'' bu cumleden benim anladigim sudur. Kendi kendime O'nun bunu nasil soyleyebildigini sorarken...
''soyleyecegini " demek icin ''..hoe hij dat zou zeggen '' dememiz gerekmiyormuydu ?
Sevgili Geluk,
Siz elbette bizim ogretmenimiz konumundasiniz. Belki siz dogru yazdiniz ben yanlis bildigim icin bu sekilde soruyorum. Ama olur ya belki dalginlikla oyle yazmissinizdir. Ve biz yanlis ogrenmiyelim diye uzerinde duruyorum zira verdiginiz ornekler hakikaten faydali oluyor.
bir kez daha tesekkurler..
cevabi bekliyorum.
Selamlar,
Henuz konusma dilimde bu tur cumleler yok ama yazarak ve mantigini kavramaya calisarak alistirma yapiyorum.
Cumlelerin dogru olup olmadigini kontrol ederseniz cok sevinirim.
Hij heeft gezegd dat ik dinsdag naar ziekenhuis zou kunnen gaan.=O carsamba gunu hastaneye gidebilecegimi soyledi.
Ik denk dat ik jou vandaag op de markt gezien hebbenheb.=Bugun seni pazarda gormus oldugumu saniyorum.
Ik hoop dat jullie alle bladzijden afgemaakt hebben.=Butun sayfalari bitirmis olmanizi umuyorum.
Ik kan niet geloven dat je zoveel meedogenloos zou kunnen worden.=Bu kadar acimasiz olabilecegine inanamiyorum.
Vallahi kafam kazan gibi oldu. :roll: insallah yanlis yapmiyorumdur bu cumleleri.
Mumkun oldugunca cabuk cevap verirseniz cok memnun olurum zira sorularimin ardi arkasi gelmiyor.
Ve bu dili bilen tanidiklarim sizin gibi anlatamiyor Sevgili Geluk..
selam ile..
aysennur yazdı:
toen ik mezelf de vraag stelde hoe hij dat kon zeggen, kwam ik erachter dat hij het niet heeft gezegd ===> kendi kendime onun bunu nasil soyleyecegini sorarken, oyle bisey soylemedigini ogrendim..!
Haddimi bilerekten, sadece ve sadece dogrumu yanlismi biliyorum bunu anlamak icin su cumle ile ilgili bir sorum olacak.
''Toen ik mezelf de vraag stelde hoe hij dat kon zeggen...'' bu cumleden benim anladigim sudur. Kendi kendime O'nun bunu nasil soyleyebildigini sorarken...
''soyleyecegini " demek icin ''..hoe hij dat zou zeggen '' dememiz gerekmiyormuydu ?
boynuz kulagi gecer derlerdi demi :)
haklisin evet, ceviride yanlislik yapmisim
cumlelerin dogru sadece bitanesinde grammer hatasi var ama tebrikler :ugeek:
kolay gele
estagfirullah Geluk ..
ama dogru yazabildigime sevindim.
o gramer hatasinin farkindaydim aslinda.
gecenlerde bir arkadasim o sekilde bir cumle yazmis. o, bu dili benden daha iyi konusan biri ve onlar grammatica aliyorlar. onun yanlis yazacagina ihtimal vermemistim. ve '' gormus olmak '' seklinde bir anlam katiyor sanmistim o '' hebben'' yardimci fiilinin.
mesela ''ik zal gezien hebben'' cumlesindeki gibi.
evet, ik ile baslamissak yardimci fiil illaki heb olmali..
demekki arkadasim yanlis yazmis.
tekrar tesekkurler..
Tamamlanmamış geçmiş zamanda düzensiz fiil çekimi yapmam gerekiyor bi kaç örnek verebilirmisiniz.? :)
hergele7 yazdı:
Tamamlanmamış geçmiş zamanda düzensiz fiil çekimi yapmam gerekiyor bi kaç örnek verebilirmisiniz.? :)
Tamamlanmamis gecmis zaman neydi ?:)
bir iki Turkce ornek cumle yazsaydiniz belki bende yardimci olabilirdim..
aandacht kelimesi var bildigim ama o ilgi manasinda.
zaten bu aandacht'la ilgilide soracaktim biseyler.
hangi durumlarda ''aandacht '' kullanabiliriz.
'' ilgi gostermiyorsun '' ==> je geeft geen aandacht''ilgi gostermelisin'' ==>
je moet een beetje aandacht geven
o benimle alakali bisey ===>dat gaat over me :roll: ( :?: )
bu cumlelerin hollandacasini yazarmisiniz.
hatta mumkun oldugunca fazla ornek cumle gorsek daha memnun oluruz.
aandacht vragen : ilgi istemek (sormak)
mijn kind vraagt zoveel aandacht ==cocugumun ilgisini cekebilmek icin hizli (yuksek) konusmak zorundayim
aandacht geven: ilgi vermek (gostermek)
goed luisteren is aandacht geven ==> iyi dinlemek ilgi gostermektir
Geluk, waar ben je ? :?
op bezoek ve bezoeken olayini anlayamadim ben :(
op bezoek= misafir demekse, ( op bezoek gaan ==> ik ga op bezoek bij iemand >birisine ziyarete gidecegim(gidiyorum)
bezoeker= misafir demekse,
bezoeken= misafirlik demekse.. ( ziyaret etmek)
ve bunu herkes farkli kullaniyorsa ben nasil anlayabilecegim hangisi dogru ?
benim mantigima gore ben soyle bi cumle yapmistim.
ik wil woensdag op bezoek zijn bij mijn lerares. ik wil woensdag op bezoek bij mijn lerares (zijn kelimesi yerine gaan kullanilmali ama hollandalilar gaan kelimesini genelde kullanmiyorlar )
ama oglum (10 yasinda) ''oyle olmaz, soyle soylemelisin'' dedi ve ;
ik wil woensdag op bezoek bij mijn lerares. seklinde duzeltti.
ama bu sekilde soylersem misafir olmak istiyorum ifadesi cikmiyor ki.
neden zijn kullanmadi oglum ?
neden bu dil boyle farkli kullaniliyor, anlayamadim gitti.
Bu dili ogrenirken neden diye cok soruyoruz kendi kendimize ama malesefki bazi seyleri oldugu gibi ogrenmek zorundayiz. diller arasi ceviri yaparken kelime kelime degilde cumle cumle hatta metin metin ceviri yapiyoruz, ogrenme asamasindada bazi seyleri mantik disi ogrenmek zorunda kalip, diller arasi karsilastirma yapmamaliyiz..!mesela senin Turkce yazdigin cumleleri, mantigi kullanmadan hollandacaya uygun bi sekilde cevirmeye calisiyorum
Yorum Yaz
Giriş Yap Üye Ol